Πανελλαδικές 2020: Τι ισχύει για όσους δώσουν με το παλιό σύστημα

Πανελλήνιες - Σχολεία: Τι ισχύει για την κατηγορία που επιθυμεί να δώσει με το παλαιό σύστημα

panellinies_protothema
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τους μαθητές της Γ' Λυκείου,  με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων

Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που φέτος για πρώτη φορά συνεξετάζονται, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου με τη Χημεία και την Οικονομία κατευθύνσεων.

Για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα με τη Νεοελληνική Γλώσσα και θα ολοκληρωθούν στις 26 με τη Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Τι ισχύει για αυτή την κατηγορία; Διευκρινίσεις ακολουθούν πιο κάτω. 

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν:

α) είτε να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (όσοι δικαιούνται),

β) είτε να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση οι παλαιοί απόφοιτοι, για το 2020, έχουν τη διπλή εναλλακτική δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα που ίσχυσε το 2019 ή αν θα εξεταστούν με το νέο σύστημα του 2020.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Βασικά χαρακτηριστικά του παλαιού συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής 1 ή 2 πεδίων με 4 ή 5 μαθήματα.

Αντίθετα, βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή ΜΟΝΟ ενός επιστημονικού πεδίου. Τέλος τα δύο συστήματα (παλαιό/νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.

Στην παρούσα εγκύκλιο δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για όσους αποφοίτους επιλέξουν το παλαιό σύστημα, αυτό δηλαδή που ίσχυσε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019. Για όσους αποφοίτους επιλέξουν το νέο σύστημα, αυτοί θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 μαζί με τους μαθητές της τελευταίας τάξης και γι αυτούς εκδίδεται ανάλογη εγκύκλιος.

Κλείσιμο
Τέλος όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

1. Όπως ρητά καθορίζεται στη νομοθεσία, οι απόφοιτοι που θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα θα συμμετάσχουν με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες, που ίσχυσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019.

Είναι σαφές ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις του παλαιού συστήματος, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα πανελλαδικά μαθήματα και γενικότερα με το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ίσχυσε το 2019. 

2. Για τους υποψηφίους-αποφοίτους των Εσπερινών ΓΕΛ, ισχύουν αντίστοιχες διαδικασίες.

Δηλαδή παλαιοί απόφοιτοι Εσπερινών ΓΕΛ, έχουν γενικά μία διπλή εναλλακτική δυνατότητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020:

α) να συμμετάσχουν με τα Εσπερινά ΓΕΛ (εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις φοίτησης στο τετραετές εσπερινό ΓΕΛ) είτε με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα του Εσπερινού ΓΕΛ είτε με το ΝΕΟ σύστημα του Εσπερινού ΓΕΛ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα διεκδικήσουν ειδικό ποσοστό θέσεων των Εσπερινών ΓΕΛ

β) να συμμετάσχουν με τα Ημερήσια ΓΕΛ είτε με το παλιό σύστημα, είτε με το νέο σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα διεκδικήσουν το σύνολο των θέσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ.

3. Επίσης ρητά καθορίζεται στη νομοθεσία ότι οι απόφοιτοι που θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα (είτε των ημερήσιων είτε των εσπερινών ΓΕΛ) θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των σχολών και 6 τμημάτων. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το παλαιό σύστημα, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων (μαθητές και απόφοιτοι. Τα ανωτέρω ισχύουν αντίστοιχα και για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ με το παλιό σύστημα.

4. Παραμένουν σε ισχύ οι ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής φοιτητών στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, στο Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Νέες ελπίδες από αντισώματα που «κλείνουν την πόρτα»

Ο Ερντογάν παίζει τα ρέστα του: Από τον κορωνοϊό μπορεί να γλιτώσει, από τη χρεοκοπία όχι

Η πανδημία ακολουθεί μοτίβο - Πότε θα τελειώσει στην Ελλάδα; - Οι ημερομηνίες «εξόδου» για όλες τις χώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης