Αθηνά Οικονομάκου: Είμαι μια καθημερινή γυναίκα

Αθηνά Οικονομάκου: Είμαι μια καθημερινή γυναίκα

Η αεικίνητη ηθοποιός παραδίδει μαθήματα διαχείρισης χρόνου και αποδομεί το κλισέ που τη θέλει δέσμια της εικόνας της στα κοινωνικά δίκτυα.

oik
Μητέρα, σύζυγος, επιδραστική, σχεδιάστρια ρούχων (Soma Project) και κοσμημάτων (Allover), λατρεία του Instagram. Α, και ηθοποιός. Είναι τόσες οι ιδιότητες κι άλλοι τόσοι οι ρόλοι που υπηρετεί στην καθημερινή ζωή της η Αθηνά Οικονομάκου, ώστε συχνά το μυαλό απεμπολεί τον βασικό επαγγελματικό προσδιορισμό της. Εκείνον της ηθοποιού που για τέταρτη σεζόν πρωταγωνιστεί σε μια σειρά -και δη καθημερινή-, το «Ελα στη θέση μου» του ALPHA. Σε κάθε περίπτωση μια συζήτηση με την Οικονομάκου είναι βάλσαμο, ειδικά αν κανείς αντιμετωπίζει μια πιεσμένη ημέρα που βρίθει υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων.

Πάντα η ταλαντούχα και περιζήτητη ηθοποιός καταφέρνει να έχει περισσότερα στο κεφάλι της από έναν μέσο άνθρωπο. Και κυρίως πετυχαίνει να τα διαχειρίζεται αριστοτεχνικά. Πώς; «Τα καταφέρνω με πολλή συγκέντρωση, πολλή οργάνωση και κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα σε 24 ώρες. Θα έπρεπε να μεγαλώσω την ημέρα. Δόξα τω Θεώ έχω και καλούς συνεργάτες που με διευκολύνουν σε αυτό», εξηγεί. Και το εύλογο άγχος πώς το διαχειρίζεται; «Ολα αυτά χτίστηκαν με πολύ κόπο, μόχθο, μεγάλες αποφάσεις και κατόπιν ώριμης σκέψης. Οχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν μπορώ να βάλω όριο στο θέμα της ικανοποίησης των στόχων μου. Ολοένα θέτω τον πήχη πιο ψηλά και ζητάω πιο πολλά από τον εαυτό μου. Το άγχος όντως υπάρχει. Ομως επειδή όλα αυτά που κάνω είναι δημιουργικά και με ευχαριστούν, δεν μου δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα και την ψυχική υγεία μου. Είναι εποικοδομητικό το στρες. Στο τέλος της μέρας νιώθω υπερπλήρης. Κάνω παραπάνω απ’ όσα πρέπει και από όσα μπορεί ένας μέσος άνθρωπος».

Μέσα βέβαια σε αυτό το αενάως διαστελλόμενο multitasking λογικά πρέπει να εμφανίζεται πότε πότε ένα γιατί. Γιατί τόσο πολλές ασχολίες; Γιατί τόση υπερδραστηριότητα; Γιατί τόσο άπλωμα σε πολλά και διαφορετικά χωράφια; «Βεβαίως και θέτω το “γιατί” στον εαυτό μου. Προφανώς κάποιο κενό γεμίζω, κάποια ανάγκη έχω, κάπως δεν ικανοποιούμαι με τίποτα και έχω τρομερές απαιτήσεις από τον εαυτό μου. Τα ξέρω όλα αυτά. Και τα δουλεύω. Προσπαθώ να κάνω πράγματα που μου δίνουν χαρά, που δεν με πιέζουν και που μου αρέσει να ασχολούμαι ώρες ατελείωτες μαζί τους. Κι αυτό φέρνει την ισορροπία. Ωστόσο, δεν θεωρώ φυσιολογικό και υγιές να κάνει ένας άνθρωπος τόσα πράγματα ταυτόχρονα. Κάνω τέσσερις διαφορετικές δουλειές που αναλογούν σε τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους. Θα μπορούσα να περνάω όλο τον χρόνο μου με μία μόνο από αυτές. Ισως είμαι εργασιομανής, ίσως μ’ αρέσει να αποδεικνύω στον εαυτό μου ότι τα καταφέρνω, ίσως γιατί είμαι πολύ αυθόρμητη στη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, το Soma Project που κάναμε με τη Μαίρη Συνατσάκη βασίστηκε σε μια τέτοια αυθόρμητη απόφαση. Από παιδί ήμουν έτσι. Από μωρό. Τα έκανα όλα μαζί, ταυτόχρονα, και προσπαθούσα να είμαι πάρα πολύ καλή σε όλα. Μου έχουν μάθει οι γονείς μου να λειτουργώ ρομποτικά από πολύ μικρή ηλικία. Είμαι προγραμματισμένη να δουλεύω σε ακραίους ρυθμούς. Αν με βάλεις κάπου χαλαρά, νομίζω ότι θα με πάρει ο ύπνος. Βαριέμαι», καταλήγει.

_XT31289-Edit
DSC_5980-Edit-Edit


Η Αθηνά Οικονομάκου για τέταρτη σεζόν πρωταγωνιστεί στο «Ελα στη θέση μου». Και η αλήθεια είναι ότι τα καθημερινά σίριαλ όχι μόνο την ανέδειξαν αλλά της ταιριάζουν κιόλας. «Είναι πολύ κουραστικό, ωστόσο έχουμε βρει τις ισορροπίες μας, είμαστε οικογένεια πια. Η συνθήκη της εργασίας είναι τρομερά ευχάριστη. Κυλάει ομαλά και όμορφα. Είναι μια όμορφη κούραση. Το καθημερινό είναι πολύ δύσκολη δουλειά». Αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει, θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς. Και παρότι συνήθως υποδύεται την «κακιά», η ηθοποιός παραμένει αταλάντευτα λαοφιλής. «Νομίζω όμως ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τι κρύβεται από κάτω. Ο ρόλος της Φαίης, παρότι είναι εκείνος μιας κακιάς, στην ουσία είναι κωμικός και ανάλαφρος. Δεν ξέρω αν είναι προσωπική η συμπάθεια του κοινού προς την Αθηνά ή προς τους εκάστοτε ρόλους. Ομως η αλήθεια είναι ότι έχω σταθεί πολύ τυχερή και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό». Εκτός από μια πολυάσχολη επαγγελματική ζωή, η Οικονομάκου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει μπει σε έναν άλλο, ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής της: εκείνον της μητέρας. «Το παιδί ανατρέπει τα πάντα. Ολη την καθημερινότητα, τις προτεραιότητες, τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα, τις παρέες σου ακόμα. Κι είναι απόλυτα φυσιολογικό», λέει.

Οσο για το τι αναθεώρησε έπειτα από τη γέννηση του γιου της Μάξιμου; «Δεν ξέρω αν αναθεώρησα. Σίγουρα με επηρεάζουν λιγότερο κάποια πράγματα και έχουν άλλα προτεραιότητα στη ζωή μου». Και με τις ενοχές πώς τα πήγε; Πώς διαχειρίστηκε την επιστροφή της στον επαγγελματικό στίβο και τον πρώτο μικρό αποχωρισμό από το παιδί της; «Πέρασα την περίοδο των ενοχών. Και πριν επιστρέψω στη δουλειά και κατόπιν, όταν άρχισα να δουλεύω για πολλές ώρες. Ομως βρήκα σχετικά γρήγορα την ισορροπία. Το σημαντικό για μένα είναι όταν είσαι με το παιδί σου να περνάς εποικοδομητικό χρόνο. Οχι απλώς χρόνο. Δεν είμαι της άποψης ότι είναι καλύτερο για ένα παιδί να ζει με μια μητέρα που δεν εργάζεται. Δεν λέω ότι είναι χειρότερο. Απλώς δεν ξέρω αν είναι πιο εποικοδομητικός ο χρόνος της από αυτόν που θα περάσω εγώ πέντε-έξι ώρες τη μέρα με το παιδί μου. Είμαι εκεί και το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι πλήρης από τη δουλειά και τη “φυσιολογική” καθημερινότητα που ζω. Δεν ξέρω αν θα ήμουν το ίδιο καλά και ισορροπημένη αν τα είχα παρατήσει όλα για το παιδί. Δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω όλα για να γίνω μητέρα. Σκέφτηκα ότι όλα συνδυάζονται και πλέον στην πράξη βλέπω ότι γίνεται. Οταν θέλεις, όλα μπορείς να τα συνδυάσεις. Αρκεί να έχεις όριο και μέτρο». Οσο για την εικόνα της και την πίεση που μπορεί να δεχτεί μια γυναίκα που εργάζεται στο θέαμα και άρα το φαίνεσθαι, είναι μεταξύ των εργαλείων της δουλειάς της; «Δεν είχα τέτοιου είδους αγωνία. Ακόμα και πριν γεννήσω, οι κρούσεις για να συνεχίσω στη σειρά ήταν συνεχείς. Δεν είχα αυτό το άγχος. Σχετικά με το ζήτημα των κιλών, παρότι πήρα 23 κιλά, δεν χρειάστηκε να πασχίσω πολύ για να τα χάσω. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν κάθεται λεπτό. Είμαι αεικίνητη. Κι αυτό βοηθά στο να χάσεις βάρος και να διατηρηθείς fit. Ειδικά τους πρώτους μήνες, όταν δεν είχα καμία βοήθεια με το παιδί, μπορεί να έτρωγα πρωινό στις 4 το απόγευμα και μέχρι τότε να μην είχα βάλει ούτε νερό στο στόμα μου από το τρέξιμο. Ενα νεογέννητο έχει πολλές ανάγκες και πολλές απαιτήσεις. Δεν μπορεί να το διανοηθεί άνθρωπος αν δεν έχει παιδί. Οταν λέω ότι δεν προλάβαινα να πιω ούτε νερό, κυριολεκτώ».

Πάντως, η ηθοποιός επιμένει ότι, παρότι οι followers της στο Instagram κοντεύουν πια το εκατομμύριο, η έξωθεν καλή μαρτυρία της την απασχολεί πολύ λιγότερο απ’ όσο μπορεί να υποθέσει ένας μέσος παρατηρητής της σοσιαλμιντιακής ζωής της: «Η εικόνα μου με ενδιαφέρει λιγότερο απ’ όσο φαίνεται. Απλώς φροντίζω αυτό που εκπέμπω να είναι η καλύτερη εικόνα μου. Οπως θέλουμε όλοι. Δεν θα βάλω ποτέ στα social media μια στιγμή αδύναμη ή μια στιγμή που θα είμαι στενοχωρημένη ή κάποιον προβληματισμό μου. Δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ο ρόλος των social media. Ούτε περιμένω να με βοηθήσει κανείς μέσα από εκεί, για να μοιράζομαι τον πόνο μου. Παρουσιάζω την ευχάριστη πλευρά της καθημερινότητάς μου. Ωστόσο η ζωή μου είναι εκείνη μιας “κανονικής”, καθημερινής γυναίκας με οτιδήποτε περιλαμβάνει αυτό. Ακριβώς όπως το λέω. Ο περισσότερος κόσμος το καταλαβαίνει. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν και πιστεύουν ότι όλη μέρα φτιάχνομαι και βάφομαι. Δεν με ενδιαφέρει να με συμπαθεί όλος ο κόσμος. Και δεν το θεωρώ και φυσιολογικό. Με νοιάζει να είμαι ο εαυτός μου και να με αγαπούν και να με εκτιμούν αυτοί που με ενδιαφέρει να με αγαπούν και να με εκτιμούν. Παίρνω πολλή αγάπη από τα κοινωνικά δίκτυα. Οσο για εκείνους που εκφράζουν την πικρία ή τη δυσανασχέτησή τους σε κάποια δημόσια πρόσωπα, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το κάνουν. Δεν μπορώ να το πάρω προσωπικά. Εχει να κάνει καθαρά με το πώς νιώθουν σε σχέση με τον εαυτό τους. Ο λόγος που έχω αποκτήσει τόσους followers είναι γιατί εξαρχής ήμουν αυθεντική. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα τα social media για να περάσω βαρύγδουπα μηνύματα ή για να πω την ιστορία της ζωής μου ή για να παρουσιάσω προσωπικές στιγμές μου πέρα από τα όρια που εγώ θέτω. Νιώθω ότι κρατάω καλά τις ισορροπίες. Φέρομαι όπως νιώθω», εξηγεί.

DSC_5980-Edit-Edit
DSC_6368-Edit-Edit-Edit
Κλείσιμο


Και ο παράγοντας ματαιοδοξία; «Τη ματαιοδοξία που έχουμε όλοι προφανώς την ικανοποιούμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οποιος υποστηρίξει το αντίθετο, θα πει ψέματα. Ωστόσο επειδή έχω λάβει πολλή δημοσιότητα από πολύ μικρή, μπορώ να πω ότι είμαι γεμάτη από αγάπη και από εκδηλώσεις θαυμασμού. Εννοείται ότι το εκτιμώ και το απολαμβάνω όταν συμβαίνει στο Instagram. Οι ανασφάλειές μου έχουν κάπως ισορροπήσει. Μου αρέσει η φωτογραφία και είναι έτσι φτιαγμένη η ζωή μου που δεν θεωρώ ότι πρέπει να κρύψω κάτι ή ότι κάνω κάτι ακραίο. Νιώθω τόσο καλά με όσα έχω αποκτήσει και έχω καταφέρει, για τα οποία έχω δουλέψει και έχω ιδρώσει χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν. Αυτό με κάνει ακόμα πιο αυθεντική και αληθινή. Κάποιοι μου λένε “σου βγάζω το καπέλο” κι άλλοι “εντάξει, μας έχεις ζαλίσει με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Μη μας δείχνεις άλλο τον πλούτο”. Δεν κάνω αυτό όμως. Εγώ στη Σαντορίνη ζω σε ένα κανονικό σπίτι με τους φίλους μου που έρχονται και τους φιλοξενώ γιατί ο άντρας μου εργάζεται και λείπει, με το παιδάκι μου, με τον σκύλο μας, ζω μια κανονική καθημερινότητα μαγειρεύοντας, σκουπίζοντας, σφουγγαρίζοντας. Δεν έχω όμως λόγο να δείξω αυτό για να με συμπονέσει κάποιος και να πείσω ότι είμαι μια φυσιολογική κοπέλα. Δεν θεώρησα ποτέ ότι δεν είμαι φυσιολογική κοπέλα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ