Μαριάννα Μασάδη - Νίκος Μωραΐτης: Ελληνικά hits πέρα από τα σύνορα
hits-0

Μαριάννα Μασάδη - Νίκος Μωραΐτης: Ελληνικά hits πέρα από τα σύνορα

Η τραγουδίστρια που κάνει γνωστή τη χώρα μας στο γερμανικό κοινό, ο καταξιωμένος στιχουργός και η μουσική χημεία τους που μας χαρίζει επιτυχίες με αύρα άλλης εποχής

Η τραγουδίστρια με την υπέροχη φωνή και το ξεχωριστό ταμπεραμέντο μπορεί να έχει ήδη δώσει τα δικά της δείγματα στη Γερμανία με το πρώτο της single «Kalinichta», που την έκανε γνωστή στη χώρα όπου μένει μόνιμα μαζί με τον σύζυγό της, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ τη χώρα καταγωγής της: «Η Ελλάδα με μεγάλωσε, τα ελληνικά τραγούδια με ενηλικίωσαν και μου έδωσαν φτερά, με βοήθησαν να ονειρευτώ και να διεκδικήσω τη ζωή μου στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαριάννα Μασάδη στην εκδήλωση που έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό τη συνεργασία της με τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και τη συνθέτιδα Ολγα Κουτσούκαλη, στους οποίους εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη. «Η ελάχιστη ανταπόδοση για όσα πέτυχα στην προσωπική μου ζωή/διαδρομή θα ήταν να χαρίσω κι εγώ με τον τρόπο μου στην Ελλάδα, που με βοήθησε να αντικρίσω κατάματα τις επιθυμίες μου και να βιώσω χωρίς να είμαι κάτοικος αυτής της χώρας τα τραγούδια βαθιά στην ψυχή μου. Εύχομαι από καρδιάς να τα αγαπήσουν οι Ελληνες», είπε στην παρουσίαση του πρώτου της πετυχημένου single «Οταν αγαπάς», που κυκλοφορεί ήδη από τη Heaven Music και ακούγεται στα ραδιόφωνα μαζί με τον «Περαστικό» και το ολοκαίνουριο "Θα επιστρέψεις".



«Τα ελληνικά τραγούδια μου έδωσαν φτερά,  με βοήθησαν να ονειρευτώ και να διεκδικήσω τη ζωή μου στη Γερμανία» Μ.Μ.

Τα τραγούδια φαίνεται να αλληλοσυμπληρώνονται μοναδικά: το «Οταν αγαπάς» π.χ. είναι μια ρομαντική μπαλάντα με τη νοσταλγική αύρα μιας άλλης εποχής και ο «Περαστικός» έχει το κλασικό άκουσμα από τα τραγούδια που φτιάχτηκαν για να συνοδέψουν τις πιο σημαντικές στιγμές των ανθρώπων. «Μπορεί να μεγάλωσα στη Γερμανία, αλλά για μένα η ελληνική μουσική ήταν παντού, ήταν ποτισμένη στον τρόπο που ζούσαμε», έχει ομολογήσει σε προηγούμενη συνάντησή μας η Ελληνογερμανίδα ερμηνεύτρια, εξηγώντας πώς βρέθηκε να κατακτά το γερμανικό κοινό με την ελληνική της ταυτότητα, για την οποία δηλώνει περήφανη. Από μικρή ήξερε απέξω τα ελληνικά τραγούδια που σιγοτραγουδούσαν όλοι στο σπίτι της στη Γερμανία, γνωρίζοντας τι σημαίνει αγώνας, αλλά και ζώντας στιγμές τις οποίες σφράγιζαν οι αξέχαστες μουσικές αγαπημένων της συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ειδικά ο τελευταίος έχει κατά κάποιον τρόπο υπάρξει μέντοράς της, αφού ήταν αυτός που την ενέπνευσε να ασχοληθεί με το τραγούδι. «Για μένα που μεγάλωσα με αυτά τα υπέροχα τραγούδια, που ήταν μια πυξίδα αφού μιλούσαν στην ψυχή μου, η φιγούρα του Θεοδωράκη ήταν πολύ επιβλητική. Είχα μάλιστα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά όταν έτυχε να με δει σε μικρή ηλικία στη Γερμανία να τραγουδάω την “Αρνηση”. Του είχε κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση που με παρότρυνε να αφοσιωθώ πάση θυσία στη μουσική και το τραγούδι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φράση του “κορίτσι μου, εσύ θα γίνεις η φωνή της Ελλάδας”», θυμάται συγκινημένη η Μαριάννα.
Ακόμα και όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ιατρική, το χόμπι της ήταν η μουσική που διαπερνούσε κάθε έκφανση της ζωής της: τραγουδούσε, χόρευε -μπαλέτο και παραδοσιακούς χορούς-, ήταν αυτό που λέμε πολυτάλαντη. Στην πορεία, όμως, ασχολήθηκε με την καριέρα της και αφοσιώθηκε στα παιδιά της, για τα οποία χαίρεται που «είναι καλά παιδιά και μεγαλωμένα με αγάπη, γιατί κι εγώ μεγάλωσα σε ένα σπίτι με αρχές», λέει η ίδια. Αυτές θεωρεί σημείο αναφοράς στη ζωή της, που τη βοηθούν να αποφεύγει τις κακοτοπιές: «Χαίρομαι που μεγάλωσα τα παιδιά μου με κριτήριο την ηθική και το συναίσθημα. Το συναίσθημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μου, γι’ αυτό και θεωρώ πολύ σημαντικό να διατηρώ κάποιες κεραίες ανοιχτές, να αφουγκράζομαι τι συμβαίνει γύρω μου και μέσα μου. Ωστόσο, επιμένω πολύ στον επαγγελματισμό και τη συνέπεια και καταλαβαίνω ότι σε αυτό είμαι Γερμανίδα. Γενικότερα έχω και τις δύο πλευρές μέσα μου: από τη μια το ελληνικό ταμπεραμέντο, την αγάπη για τον ήλιο και τη θάλασσα και το συναίσθημα και από την άλλη μια αίσθηση δικαιοσύνης και πειθαρχίας -να γίνονται τα πράγματα όπως πρέπει- που με κάνουν Γερμανίδα».



«Μου άρεσε πολύ ο ενθουσιασμός της, είναι μια κοπέλα με ελληνικά χαρακτηριστικά αλλά και γερμανική συνέπεια» Ν.Μ.

Το ελληνικό ταμπεραμέντο της φαίνεται στον τρόπο που εκδηλώνεται για τον Νίκο Μωραΐτη: μια χημεία απόλυτα έκδηλη στα τρία τραγούδια τους, με αύρα μιας άλλης εποχής, τότε που οι στίχοι δεν ήταν προορισμένοι για να κάνουν μόνο επιτυχίες, αλλά νοηματοδοτούσαν τις σχέσεις, φώτιζαν τις αγωνίες του κόσμου. «Μου άρεσε πολύ ο ενθουσιασμός της Μαριάννας και το γεγονός ότι απέναντί μου είχα μια κοπέλα με ελληνικά χαρακτηριστικά αλλά και γερμανική συνέπεια», λέει ο Νίκος Μωραΐτης. «Σε επαφή μας έφερε ο Γιάννης Βίτσας, που είναι ο μάνατζερ και συνεργάτης της, όταν η Μαριάννα του είπε ότι ήθελε να κάνει έναν δίσκο στην ελληνική γλώσσα. Μιλώντας μαζί της συνειδητοποίησα ότι δεν την ενδιέφερε κάτι φολκλόρ και αποκομμένο από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά με ουσία, που να απευθύνεται εξίσου στους Ελληνες. Γρήγορα, επομένως, κατάλαβα ότι ήξερε τι ήθελε και έτσι με ενέπνευσε ώστε να γράψω κάτι που θα έγραφα για μια πετυχημένη Ελληνίδα έντεχνη τραγουδίστρια», λέει ο έμπειρος στιχουργός.

Στην ελευθερία και την τρυφερότητα που αποπνέουν τα τρία αυτά τραγούδια συνέβαλαν καταλυτικά οι μελωδίες της Ολγας Κουτσουκάλη. «Μου άρεσε πολύ η μουσική της και μαζί φτιάξαμε τραγούδια που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για την Πρωτοψάλτη ή τη Γαλάνη. Χάρηκα επίσης πολύ όταν είδα τον ενθουσιασμό της Μαριάννας για το αποτέλεσμα: απόδειξη, ότι τα ερμήνευσε σαν να τα είχε νιώσει πραγματικά, πιάνοντας απολύτως το νόημα, παρότι ζει τόσα χρόνια μακριά από την Ελλάδα», τονίζει ο Ν. Μωραΐτης, ο οποίος έχει γράψει περισσότερα από 500 τραγούδια, τα οποία έχουν ήδη τη δική τους ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η Μασάδη, πάντως, επιμένει ότι «αν δεν τα είχα λατρέψει, αν δεν τα είχα πιστέψει, δεν θα μπορούσα να τα ερμηνεύσω με τόσο πάθος». «Είναι πολύ κυρίαρχο το ένστικτο στη Μαριάννα - κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια τραγουδίστρια», υποστηρίζει ο Μωραΐτης. «Οταν γράφεις ένα τραγούδι, φαντάζεσαι ουσιαστικά ότι γράφεις για έναν άνθρωπο, είναι ένας ρόλος και ξέρεις ότι αυτό πρέπει να ταιριάζει στην προσωπικότητα και τις αξίες του», καταλήγει ο δημιουργός, επιμένοντας πως τελικά η ψυχική συνύπαρξη είναι αυτή που κάνει τα τραγούδια να λειτουργήσουν, ούτε καν η μουσική ή απλώς τα λόγια. Και εδώ, η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε σίγουρα με πάθος ψυχής - και με τη συνείδηση ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν ακόμα το πάθος και η ομορφιά σε ανθρώπους που τα πιστεύουν ◆

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ