Anantara Grand Hotel Krasnapolsky: Μπελ Επόκ στο Άμστερνταμ
antara-m

Anantara Grand Hotel Krasnapolsky: Μπελ Επόκ στο Άμστερνταμ

Σε μια πόλη που δέχεται 25 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, η πολυτέλεια κάνει τη διαφορά - Το νέο ξενοδοχείο που θυμίζει ανάκτορο στην κεντρική πλατεία είναι ένας μικρός κόσμος υψηλής αισθητικής και προσεγμένης φιλοξενίας - και με έναν Ελληνα σε σημαντική θέση

Οι κατοικίες-κουκλόσπιτα στις όχθες των καναλιών του Άμστερνταμ συνθέτουν μια πολεοδομία που δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία, τουλάχιστον όχι στο κέντρο, εκεί όπου βρίσκονται όλη η ζωή, η διασκέδαση, ο ρυθμός και η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Κι όμως, πάνω στην κεντρική πλατεία Νταμ, με την ωραιότερη θέα στις γοτθικές προσόψεις που την περιβάλλουν και λίγα βήματα από τον ναό της μόδας De Bijenkorf (πας και με τις παντόφλες), δεσπόζει σαν ανάκτορο το «Grand Hotel Krasnapolsky». Η ταϊλανδική εταιρεία Minor Hotels που το διαχειρίζεται και το ανακαίνισε πρόσφατα το ενέταξε στην οικογένεια των πεντάστερων Anantara, μιας από τις αλυσίδες στο πορτφόλιό της. Τα 402 δωμάτιά του απλώνονται σε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα της παλιάς πόλης, τα οποία συνενώθηκαν με γέφυρες και περάσματα ώστε να δημιουργήσουν ένα παραμυθένιο οίκημα.

Το 1856 ο Αδόλφος Κρασναπόλσκι, ράφτης από την Πολωνία, έφτασε στο Αμστερνταμ για να κυνηγήσει την τύχη του. Το πρώτο του εγχείρημα ήταν ένα μικρό καφέ στην πλατεία Νταμ, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο με το όνομά του. Καθώς το καφέ γινόταν όλο και πιο γνωστό, πρόσθεσε ενοικιαζόμενα δωμάτια και αργότερα το έκανε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο. Στο πέρασμα του χρόνου αγόραζε σταδιακά τις γύρω ιδιοκτησίες, μέχρι που τελικά το κτίσμα εξαπλώθηκε σε 55 grachtenpanden, τα παραδοσιακά σπίτια στα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας. Από τον περασμένο Μάιο αυτή η μικρή πόλη από σπιτάκια λειτουργεί στη σύγχρονη μορφή της και το «Grand Café Krasnapolsky» είναι πάντα στην ίδια θέση, πάνω στην πλατεία, ακριβώς απέναντι από το παλάτι. Η ψυχή του είναι ο chef de rang Χρήστος Πρόικος από το Κιλκίς, ο άνθρωπος που γνωρίζει από το πώς πίνει τον καφέ του κάθε θαμώνας μέχρι τη σοδειά από τις οκτώ σαμπάνιες που σερβίρονται με το ποτήρι στο Champagne Bar.



Στο «The White Room», το παλαιότερο εστιατόριο στο Άμστερνταμ που λειτουργεί με την ίδια μορφή από το 1885, έχουν διατηρηθεί όλες οι λεπτομέρειες της μπελ επόκ: χρυσά διακοσμητικά στοιχεία, περίτεχνες καμπύλες, αρχαιοελληνικές γραμμές. Τα πιάτα δημιουργεί ο σεφ των τριών αστεριών Michelen Τζέικομπ-Ζαν Μποέρμα και το μενού είναι πέρα από κάθε φαντασία, ειδικά αν κρίνει κανείς από τον αστακό με σοκολάτα γάλακτος, αλμυρή καραμέλα και λουίζα. Για τις καθημερινές απολαύσεις το πρωινό σερβίρεται στο «Winter Garden», το αίθριο με τη γυάλινη οροφή του 19ου αιώνα, χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής πολυτελών ξενοδοχείων εκείνης της εποχής. Η ρομαντική ατμόσφαιρά του το καθιστά ιδανικό χώρο για δεξιώσεις και πάρτυ, ωστόσο το κατάλυμα διαθέτει 16 ακόμα αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδρίων.
Η ταϊλανδέζικη κουλτούρα της αλυσίδας φαίνεται όχι μόνο στον μπουφέ live cooking του πρωινού αλλά και στο Anantara Spa με έναν κατάλογο μασάζ γεμάτο υποσχέσεις: deep tissue, παθητική γιόγκα, ρεφλεξολογία, stress release, μασάζ αυχένα και σπονδυλικής στήλης. Με την ίδια κουλτούρα, αλλά και πρωτοποριακές απόψεις για το μάνατζμεντ, διευθύνει το ξενοδοχείο ο Αρνε Χούβικεμεϊερ. Αν και Ολλανδός, έχει εργαστεί επί 19 χρόνια στην Απω Ανατολή, στη διεύθυνση μεγάλων μονάδων φιλοξενίας. Ο τρόπος που διοικεί φαίνεται στο χαμόγελο των εργαζομένων που όχι μόνο θα σε χαιρετήσουν στο λόμπι, αλλά θα έχουν και κάτι να σου πουν. Αλλωστε είναι κι εκείνοι τόσο ξένοι όσο εσύ. «Εδώ εργάζονται 300 άνθρωποι από 40 εθνικότητες. Είναι ένας χαρούμενος χώρος με πολλούς πολιτισμούς και έτσι οι πελάτες νιώθουν πιο οικεία. Αυτό βοηθάει πολύ στο να χαλαρώσουν και να απολαύσουν. Μία φορά τον χρόνο κάθε υπάλληλος έρχεται με την οικογένειά του, μένει για ένα βράδυ στο ξενοδοχείο και δοκιμάζει όλες τις υπηρεσίες. Ετσι δείχνει στους δικούς του τον χώρο εργασίας του, συγχρόνως όμως μπαίνει και στη θέση του πελάτη για να δει πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το προϊόν μας».

Ποια είναι η αγαπημένη του γωνιά στο ξενοδοχείο; «Το “Bar The Tailor” που πήρε το όνομά του από τον ράφτη Κρασναπόλσκι. Οι μπάρμαν ονομάζονται tailors γιατί μπορούν να φτιάξουν το τέλειο ποτό ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη. Οταν έχω σημαντικούς επισκέπτες από το εξωτερικό, τους πηγαίνω εκεί για να τους εντυπωσιάσω».

Το αγαπημένο του δωμάτιο; «Η βασιλική σουίτα των 150 τ.μ. με την καλύτερη θέα στην πλατεία Νταμ. Μάλιστα, μια-δυο φορές τον χρόνο οργανώνουμε εκεί πριβέ δείπνα για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Ενα από τα πιο πρόσφατα είχε θέμα “Σαμπάνια & Χαβιάρι” και μας υποδέχτηκε ο γενικός διευθυντής της Moët & Chandon. Πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει μία όαση πολυτέλειας στην καρδιά του Αμστερνταμ». Ποια στιγμή θα του μείνει αξέχαστη; «Στο “Winter Garden” διοργανώνουμε το “Πρωινό Ενάντια στη Μοναξιά” για τους ηλικιωμένους. Εχουμε ακούσει απίστευτες ιστορίες από τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Είναι μια σπουδαία εμπειρία για τους ίδιους, αλλά και για εμάς, και για τους ενοίκους. Είμαι περήφανος που δουλεύω σε αυτό το ξενοδοχείο» ◆

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος για τη ροζ σημαία στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης: Αποσύρεται με παρέμβαση Γεραπετρίτη - Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά

Η θεωρία της Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα που αμφισβητεί τον Μανόλη Ανδρόνικο

Βίντεο: Ράπερ φώναξε στη σκηνή κοπέλα που του πέταξε παγάκια και διέταξε τον ξυλοδαρμό της - «Ορμήξτε της»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ