Palais Bulles: Το παλάτι από φούσκες του Πιέρ Καρντέν

Palais Bulles: Το παλάτι από φούσκες του Πιέρ Καρντέν

Η εκκεντρική βίλα που λάτρεψε ο θρύλος της μόδας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Κυανής Ακτής, θεωρείται εξαίσιο δείγμα της σύγχρονης γαλλικής αρχιτεκτονικής και ένα από τα πέντε πιο ακριβά ακίνητα στην Ευρώπη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
karnten
To Palais Bulles μοιάζει να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του πρωτοποριακού μόδιστρου Πιερ Καρντέν. Η εντυπωσιακή βίλα των 1.200 τ.μ., που δεσπόζει στη λεωφόρο de l’Esterel στην Τεούλ-σιρ-Μερ της Kυανής Ακτής, σχηματίζεται από μια σειρά αλληλένδετων τμημάτων σφαιρών και καμπύλων γραμμών, ενώ τα χίλια φινιστρίνια της επιτρέπουν στο ζεστό μεσογειακό φως να λούζει τους χώρους της. Πρόκειται για έργο του Ούγγρου αρχιτέκτονα Αντι Λόβαγκ, του προδρόμου της αρχιτεκτονικής Blob, η οποία έκανε μόδα τα στρογγυλεμένα κτίρια. Σχεδιασμένο στα τέλη του 1975 και χτισμένο μεταξύ του 1979 και του 1984, για λογαριασμό του βιομήχανου Πιερ Μπερνάρντ, το Palais Bulles, που σημαίνει Παλάτι από Φούσκες, είναι το τρίτο έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα που ακολουθεί τον συγκεκριμένο πρωτοποριακό σχεδιασμό.
karnten__1_

Το πρώτο σπίτι με το οποίο ο Λόβαγκ πειραματίστηκε με τις καινοτόμες σχεδιαστικές τεχνικές του ήταν το Maison Bulles2 στο Τουρέτ-σιρ-Λουπ που σχεδίασε για τον Αντουάν Γκοντέ. Το 1971 παρέδωσε στον Μπερνάρντ το Maison Bernard2, το δεύτερο σπίτι που σχεδίασε πατώντας στο concept των σφαιρικών δομικών στοιχείων και το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Οσο για το Palais Bulles, ο Λόβαγκ ήθελε να δημιουργήσει ένα παλάτι που να παραπέμπει σε σπηλιά.

Κλείσιμο
Τα πάντα, από το δάπεδο μέχρι την οροφή, από έξω προς τα μέσα, έχουν σφαιρικά σχήματα. Μετά τον θάνατο του πλούσιου βιομήχανου, το 1991, η εξωφρενική βίλα αγοράστηκε από τον Καρντέν, ο οποίος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και τη μετέτρεψε σε θερινή του κατοικία. Οπως θα εξηγούσε αργότερα, τον είχε εντυπωσιάσει η ασυνήθιστη αρχιτεκτονική της, που θύμιζε πολύ τις διαστημικές στολές που σχεδίαζε εκείνη την εποχή. Για τον μετρ της μόδας αυτό το σπίτι ήταν το ησυχαστήριό του και το μέρος που του χάριζε έμπνευση σε μία από τις πιο δημιουργικές φάσεις της ζωής του. Και όταν τον ρωτούσαν γιατί το αγαπάει τόσο πολύ, εκείνος απαντούσε: «Μα γιατί το σπίτι μου είναι σαν γυναικείο σώμα. Ολα τα στοιχεία του είναι απολύτως αισθησιακά».
karnten__8_

Στα επόμενα χρόνια, ο Καρντέν προχώρησε σε κάποιες επεκτάσεις, χωρίς όμως να αλλοιώσει το αρχιτεκτονικό ύφος, διαμορφώνοντας τη βίλα σε έναν καταπληκτικό χώρο φιλοξενίας και υποδοχής VIPs. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών, ο μόδιστρος φιλοξενούσε τους διάσημους φίλους του, ενώ όλο τον χρόνο εξέθετε εκεί τη συλλογή του από έπιπλα, έργα τέχνης και ντιζάιν από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Χάρη στους μεγάλους χώρους του, το Palais Bulles χρησιμοποιούνταν επίσης για εκδηλώσεις, επιδείξεις μόδας, φωτογραφήσεις και τα επίσημα καλέσματα του διάσημου γαλλικού οίκου μόδας. Το 1998, μάλιστα, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το Παλάτι από Φούσκες στον κατάλογο με τα ιστορικά μνημεία.
karnten__6_
Το Palais Bulles είναι το τρίτο σπίτι που σχεδίασε ο φημισμένος Ούγγρος αρχιτέκτονας Αντι Λόβαγκ πατώντας στο concept των σφαιρικών στοιχείων. Το εντυπωσιακό κτίσμα σχηματίζεται από μια σειρά αλληλένδετων σφαιρών και καμπύλων γραμμών

Οταν ο Καρντέν συμπλήρωσε τα 85 του χρόνια, το 2007, επιχείρησε να πουλήσει την αγαπημένη του βίλα έναντι της αστρονομικής για την εποχή τιμής των 350 εκατ. ευρώ. Δεν τα κατάφερε. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2011, ο Καρντέν ανέθεσε στη Γαλλίδα αρχιτέκτονα Οντίλ Οντέκ την ανακαίνιση και τη συντηρητική αποκατάσταση του κτίσματος. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2016. Για άλλη μία φορά ο μόδιστρος επιχείρησε να πουλήσει το Palais Bulles στην υπέρογκη τιμή των 400 εκατ. ευρώ, τοποθετώντας το έτσι στη λίστα με τα πέντε πιο ακριβά ακίνητα στην Ευρώπη. Επειδή δεν πουλήθηκε και πάλι, ο οίκος Cardin αποφάσισε τελικά να το μετατρέψει σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών.
karnten__5_

Η πρωτότυπη διαρρύθμιση του κτίσματος του επιτρέπει να ενοικιάζεται τόσο για ολιγοήμερες διακοπές όσο και για σημαντικές ιδιωτικές εκδηλώσεις. Ολα αυτά τα χρόνια, το Palais Bulles έχει φιλοξενήσει συνέδρια, επιδείξεις μόδας, συναυλίες, γάμους, πάρτυ, αλλά και πολλές εταιρικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των MTV, CANAL+, Lego, Renault, Microsoft, Dassault, Rolls-Royce, μεταξύ άλλων.
karnten__4_

To 2015 o Christian Dior είχε παρουσιάσει εκεί την Cruise Collection του, διαφημίζοντας για ακόμη μία φορά το ασυνήθιστο παλάτι, παρότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν άλλο διάσημο σχεδιαστή και τον οίκο του. «Αυτό το παλάτι έχει γίνει η γωνιά του παραδείσου μου. Η μορφή και η αρχιτεκτονική του δεν με συνεπήραν απλά, αλλά επηρέασαν για μεγάλο διάστημα την εικόνα των δημιουργιών μου. Το ότι δεν πουλήθηκε δεν με στενοχώρησε καθόλου. Ισως και να ήταν καρμικό, αφού σε κάποια δωμάτιά του οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χαρούν κομμάτια των δημιουργικών μου φαντασιώσεων», θα ανέφερε ο Καρντέν, ο οποίος απεβίωσε το 2020. Και είχε δίκιο. Το Palais Bulles είναι πλέον το άτυπο μουσείο του που του αποτίει τον φόρο τιμής που του αξίζει.

Ειδήσεις σήμερα:

Κατάρ-gate: Η Καϊλή θα «πληρώσει» τη συμφωνία Παντσέρι με τους Βέλγους

Σφαγή στην Καλιφόρνια: Αυτοκτόνησε ο 72χρονος ύποπτος - Μυστήριο με τα κίνητρά του


Δείτε πώς είναι σήμερα η Ματίλντα

karnten__3_
Το «Παλάτι από Φούσκες» δεν ήταν μόνο η αγαπημένη θερινή κατοικία και το ησυχαστήριο του Πιερ Καρντέν αλλά και ένας τόπος μόνιμης έμπνευσης για τις συλλογές του. Στους υπέροχους χώρους του φιλοξενούσε συχνά τους διάσημους φίλους του, αλλά και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά fashion shows του
karnten__2_
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ