Βασίλης Κούρτης: Aπό την όπερα στη Eurovision

Βασίλης Κούρτης: Aπό την όπερα στη Eurovision

Ο γοητευτικός τενόρος που ξεχώρισε ο Μάριος Φραγκούλης, αφού έθεσε υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στoν φετινό μουσικό διαγωνισμό, μιλάει για τα παιδικά του όνειρα που έγιναν πραγματικότητα και απαντά στο μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kourtis-m
Ο Βασίλης Κούρτης δεν πίστεψε ποτέ στη μοίρα, μόνο στους στόχους και τη σκληρή δουλειά. Ηταν 10 ετών όταν εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει μαθήματα τραγουδιού και πιάνου, ενώ ήδη στα 12 σπούδαζε κλασικό τραγούδι πλάι στη σπουδαία σοπράνο Κατερίνα Οικονόμου. Στην καλλιτεχνική εξέλιξή του συνέβαλε και το σχολείο του στη Λάρισα, όπου και μεγάλωσε, καθώς του έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου, μουσικής και εικαστικών από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Το 2013, μετά το Master Class κλασικού τραγουδιού στο Μιλάνο με την Ταμάρα Νοβιτσέκνο, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λονδίνο. Εκεί έκανε μαθήματα υποκριτικής στο Giles Foreman Centre for Acting, φωνητικής με τον μάστερ του μουσικού θεάτρου Μαρκ Μέιλαν και χορού με τη χορογράφο Μαρία Γιακούμπ στα θρυλικά Pineapple Studios.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με καταξιωμένους Ελληνες συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές, την Καμεράτα, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, αλλά και παραγωγές στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Λατρεύει τη Σελίν Ντιόν, τον Αντρέα Μποτιτσέλι, τον Μάικλ Μπουμπλέ και τη Φλόρενς Γουέλς, θα ήθελε να τραγουδήσει με την Τζένιφερ Χάντσον και φιλοδοξεί να γράψει ένα τραγούδι με τον Τομ Οντέλ. Μια μικρή δική του κορυφή ήταν η συνεργασία του με τον Μάριο Φραγκούλη σε δύο περιοδείες για την παράσταση «Cielo y Mar». Η συνάντηση μαζί του ήταν παιδικό του όνειρο. «Μετά από ένα αφιέρωμα που κάναμε στο σχολείο μου -ήμουν 18 ετών- για τον μεγάλο μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, παρουσία του ίδιου, με το πέρας της εκδήλωσης μου είπε επί λέξει: “Βασίλη, εσύ πρέπει να ακούς πολύ Μάριο Φραγκούλη.

Μου τον θύμισες με τον τρόπο που ερμήνευσες τα τραγούδια μου απόψε. Θα σου τον γνωρίσω, μια κι εγώ του έδωσα τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ελλάδα”. Ετσι κι έγινε. Μια εβδομάδα μετά, στο Θέατρο Παλλάς, συνάντησα και συνομίλησα με τον άνθρωπο που με ενέπνευσε να ακολουθήσω τον δρόμο που επέλεξα», αναφέρει ο Βασίλης Κούρτης.

kourtis-1
Σακάκι, Massimo Dutti. Mπλούζα και παντελόνι, Replay


Η ομορφιά του αιχμαλωτίζει τον φωτογραφικό φακό. Ωστόσο, εκείνος δεν σκέφτηκε ποτέ να ασχοληθεί με το μόντελινγκ, καθώς η προσοχή του ήταν πάντα στραμμένη στη μουσική. Παραδέχεται βέβαια ότι ασχολείται με την εμφάνισή του, ως γνήσιος εκπρόσωπος της γενιάς του, αλλά δίχως υπερβολές. Η γυμναστική όμως είναι πάντα μέσα στο καθημερινό του πρόγραμμα, γιατί είναι ο τρόπος του να αποσυμπιέζεται. Σε έναν τόσο απαιτητικό και σκληρό χώρο, τελικά, η ομορφιά ανοίγει ή κλείνει πόρτες; «Σίγουρα στον χώρο μας μια καλή εμφάνιση είναι προτέρημα, με τον κίνδυνο βέβαια κάποιος να σταθεί μόνο εκεί και να μη δώσει την απαραίτητη προσοχή στην ουσία του πράγματος. Ωστόσο, παρατηρώ μια ενοχοποίηση της ομορφιάς στον έντεχνο χώρο της μουσικής στην Ελλάδα και μια σοβαροφάνεια που ειλικρινά δεν ξέρω από πού προκύπτει», απαντάει.

Ευτυχώς, βέβαια, που δεν σκέφτονται όλοι έτσι. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η Μαρία Μπακοδήμου, η οποία ενθουσιάστηκε με την εμφάνιση και το ταλέντο του μετά το ρεπορτάζ για τον Βασίλη και την υποψηφιότητά του για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision που έκανε στην εκπομπή της.

Βασίλης Κούρτης: Ο εντυπωσιακός τενόρος που έχει δηλώσει συμμετοχή για τη Eurovision| Γεια Σου


Κλείσιμο
«Δεν το περίμενα, να σου πω την αλήθεια, και χάρηκα πολύ με την αντίδρασή της στο άκουσμα της συμμετοχής μου. Δεν γνωρίζω τη Μαρία Μπακοδήμου προσωπικά, αλλά πάντα έτρεφα υψηλή εκτίμηση για την πορεία, το ήθος και το class που εκπέμπει μέσα από την παρουσία της στην ελληνική τηλεόραση. Την ευχαριστώ πολύ», απαντά σχεδόν κοκκινίζοντας. Ναι, σωστά διαβάσατε, ο Βασίλης Κούρτης έθεσε εαυτόν στη διάθεση της ΕΡΤ για να διαγωνιστεί με τη σημαία της Ελλάδας. Τενόρος στη Eurovision; Ακούγεται περίεργο... «Εμένα δεν μου ακούγεται και τόσο περίεργο. Είναι ένας μουσικός διαγωνισμός με τεράστια ποικιλία όσον αφορά τα είδη και τα στυλ μουσικής - νομίζω πως δεν υπάρχουν περιορισμοί. Καταλαβαίνω τον ενδοιασμό που ίσως κάποιοι έχουν, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα που τελικά θα παρουσιάσουμε», σχολιάζει ο ίδιος. Αυτό είναι σίγουρο καθώς οι συντελεστές ανήκουν στην αφρόκρεμα της Eurovision. Με τον hit maker Δημήτρη Κοντόπουλο στη σύνθεση του τραγουδιού, τη βραβευμένη Σάρον Βον στους στίχους, τον «Mr My Number 1» Φωκά Ευαγγελινό στην παρουσίαση και τη σκηνοθεσία και τον Ηλία Κοκοτό στη διοργάνωση, θεωρητικά τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος.

kourtis-2
Σακάκι, Ermenegildo Zegna. T-shirt, Asos


Τι να περιμένουμε από το τραγούδι και τη συμμετοχή του; «Να περιμένετε μια πολύ δυναμική φωνητικά και ερμηνευτικά στιγμή και ένα τρίλεπτο γεμάτο συναίσθημα και εικόνες. Δεν ξέρω ακόμη ποιο είναι το όραμα του Φωκά για την εμφάνισή μου, πάντως είμαι σίγουρος πως για άλλη μία φορά θα κάνει το καλύτερο δυνατό και θα είναι κάτι που θα ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του τραγουδιού και στην προσωπικότητά μου», απαντά ο νεαρός υποψήφιος, σχεδόν με ανυπομονησία. Με τη συμμετοχή του στη Eurovision μήπως εκπληρώνει άλλο ένα παιδικό όνειρό του; «Η Eurovision υπήρχε κάθε χρόνο μέσα στο σπίτι μας από τότε που μπορώ να θυμηθώ. Οντας το μεγαλύτερο μουσικό τηλεοπτικό event, πάντα μου τραβούσε το ενδιαφέρον να το παρακολουθήσω. Ωστόσο, ποτέ δεν είχα σκεφτεί το ενδεχόμενο να λάβω μέρος, μέχρι πρότινος που μου έγινε η συγκεκριμένη πρόταση και επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πως ο θεσμός έρχεται ξανά πιο κοντά μου αισθητικά με πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές και πολύ ωραία τραγούδια, αποφάσισα να στείλω κι εγώ τη δική μου πρόταση», μου εξηγεί. Το μόνο που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι το τραγούδι είναι ξεχωριστό και τελείως δια- φορετικό σε σχέση με ό,τι έχει στείλει η Ελλάδα μέχρι στιγμής. Ποια είναι όμως η δική του αγαπημένη συμμετοχή στον θεσμό; «Ποια να πρωτοδιαλέξω... “Arcade”, “Heroes”, “Grande Amore”, “Die Together”, “Zitti E Buoni”... Αλλά νομίζω πως θα επιλέξω ως αγαπημένη μου τη νικητήρια συμμετοχή της Σελίν Ντιόν το 1988 με το τραγούδι “Ne partez pas sans moi” λόγω προσωπικής μου αδυναμίας και επειδή, κατά κοινή ομολογία, είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές όλων των εποχών».

kourtis-3
Τζάκετ και παντελόνι, Massimo Dutti. Βραχιόλια, Swarovski


Φαίνεται πως αρκετοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον μουσικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ, καθώς φέτος κατατέθηκαν 106 φάκελοι συμμετεχόντων. Οι Leon of Athens, Evangelia, Monika, Klavdia, Jimmy Sion είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που θέλουν να βρεθούν στη σκηνή και να διεκδικήσουν την πρωτιά για τη χώρα μας. Ο Βασίλης Κούρτης είναι ατρόμητος και έτοιμος να βουτήξει στα βαθιά. Δεν φοβάται κανέναν. «Δεν φοβάμαι κάποιον από τους συνυποψηφίους -χωρίς αυτό να ακουστεί αλαζονικό-, γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο τραγούδι μου και σε αυτό που μπορώ να παρουσιάσω στη σκηνή του διαγωνισμού, καθώς και στην ομάδα που θα με πλαισιώσει, αν και εφόσον επιλεγώ. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, μουσική ταυτότητα και αισθητική και όλοι προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ευελπιστούμε για την πρόκρισή μας. Αυτό που κάνει τη συμμετοχή μου μοναδική είναι το μουσικό μου background, καθώς και οι σπουδές μου στο τραγούδι -κλασικό, μιούζικαλ και σύγχρονο-, που μου δίνουν τη δυνατότητα της μουσικής και ερμηνευτικής ευελιξίας».

Είναι τόσο σίγουρος και δεν μπορώ καν να του θέσω διλήμματα. Τι θα προτιμούσε, ας πούμε, μια παράσταση στη Σκάλα του Μιλάνου ή μια πρωτιά στη Eurovision; «Μου βάζεις δύσκολα... Επειδή όμως αυτό το διάστημα η στοχοπροσήλωσή μου βρίσκεται εκεί, θα σου απαντήσω μια πρωτιά στη Eurovision». Βασίλης Κούρτης, twelve points! ◆


Styling: Λίζη Παπάζογλου. Grooming: Πετρούλα Δουράμπεη. Βοηθός styling: Ελένη Εξάρχου. Βοηθός φωτογράφου: Μάριος Κόλλιας.
Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο «The Artist Athens» (Καλαμίδα 7, Αθήνα, τηλ.: 210 3238012, theartistathens.com) για τη φιλοξενία της φωτογράφησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα