Φεραγκάμο - Κοκοτοί: Γκουρμέ μπίζνες στην Ελούντα

Φεραγκάμο - Κοκοτοί: Γκουρμέ μπίζνες στην Ελούντα

H ιταλική οικογένεια που έχει ταυτιστεί με τη μόδα και την πολυτέλεια και οι Έλληνες επιχειρηματίες στον χώρο της φιλοξενίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέρνουν το «Ιl Borro Tuscan Bistro» σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ferragamo-xr
Μία από τις πιο φημισμένες οικογένειες της Ευρώπης μόλις πραγματοποίησε «απόβαση» στη μαγευτική Ελούντα. Η ιταλική φαμίλια που βρίσκεται πίσω από τον πολυτελή οίκο μόδας Salvatore Ferragamo, οι τσάντες και τα παπούτσια του οποίου αποτελούν όνειρο κάθε γυναίκας, έφερε μαζί με την οικογένεια Κοκοτού το διεθνές jet set, celebrities, σταρ του αθλητισμού και κραταιούς επιχειρηματίες στο παραδεισένιο αυτό κομμάτι της Κρήτης.
ferragamo-1
Σαλβατόρε Φεραγκάμο και Ηλίας Κοκοτός συνεργάζονται σε ένα πρότζεκτ που υμνεί τη φύση και τη γαστρονομία της Μεσογείου. Στο «Il Borro Tuscan Bistro» κυριαρχεί η φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι», που σημαίνει ότι τα πάντα παρασκευάζονται με τοπικά υλικά τη στιγμή της παραγγελίας
Φεραγκάμο και Κοκοτοί άνοιξαν το «Il Borro Tuscan Bistro», εστιατόριο-μέλος της αλυσίδας που δημιούργησε δεκαετίες πριν ο Ιταλός θρύλος της μόδας Σαλβατόρε Φεραγκάμο και σήμερα διευθύνουν τα παιδιά του Σαλβατόρε και Βιτόρια ως επικεφαλής του κτήματος, αλλά και του διεθνούς project «Il Borro».

Το high class εστιατόριο λειτουργεί μέσα στο «Elounda Peninsula All Suite Hotel», το εντυπωσιακό συγκρότημα 6 αστέρων της οικογένειας Κοκοτού που αποτελείται αποκλειστικά από σουίτες και βίλες με ιδιωτικές πισίνες πάνω στη θάλασσα.
ferragamo-2
ferragamo-3
«Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το νέο εγχείρημα στην Κρήτη, που αποτελεί και το πρώτο μας στην Ελλάδα. Στη χώρα σας η Ιστορία και η ομορφιά, τα χρώματα, οι μυρωδιές και οι γεύσεις της Μεσογείου συνυπάρχουν σε μια τέλεια αρμονία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε τις ρίζες μας από την Τοσκάνη, τη φιλοσοφία μας “από τη φάρμα στο τραπέζι”, την προσπάθειά μας για βιωσιμότητα και τον σεβασμό για το περιβάλλον που αντικατοπτρίζονται τόσο στα βιολογικά μας κρασιά όσο και στα προϊόντα μας που περιλαμβάνονται στα μενού του “Il Borro Tuscan Bistro”», λέει o γιος του μεγάλου σχεδιαστή, Σαλβατόρε.

Η πρωτοβουλία για το ξεχωριστό αυτό opening ανήκει στα τρία αδέλφια Κοκοτού -Ηλίας, Φώτης και Μαρίνα- που αποτελούν τη δεύτερη γενιά της ισχυρής οικογένειας στον χώρο της φιλοξενίας. Τους ρωτώ πώς προέκυψε η συνεργασία με τους Φεραγκάμο που έφερε το πρώτο εστιατόριο «Il Borro Tuscan Bistro» στην Ελλάδα.
ferragamo-4
ferragamo-5
«Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη που έχουμε διαρκώς να προσφέρουμε κάτι καινούριο στους επισκέπτες μας. Η πρωτοπορία είναι άλλωστε αυτή που έκανε την Ελούντα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι το “Εlounda Mare” το 1982 αποτελούσε το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο που διέθετε μπανγκαλόου και βίλες με ιδιωτικές πισίνες, ενώ το “Porto Elounda” ήταν το πρώτο resort στην Ευρώπη που είχε δωμάτια με πισίνες και το “Elounda Peninsula” εξακολουθεί να είναι το μοναδικό ξενοδοχείο στην Ευρώπη αποκλειστικά με βίλες και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες πάνω στη θάλασσα. Εδώ κατασκευάστηκε το πρώτο γήπεδο γκολφ στην Κρήτη, τα εστιατόριά μας κατέκτησαν τους πρώτους Χρυσούς Σκούφους στο νησί, εδώ άνοιξε το πρώτο “Six Senses Spa” στην Ευρώπη και δημιουργήθηκε το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην Ελλάδα», αναφέρει ενδεικτικά ο Ηλίας Κοκοτός.
Κλείσιμο
ferragamo-6
«Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους επιδιώξαμε αυτή την ενδιαφέρουσα συνύπαρξη. Καταρχήν η ιταλική είναι μια κουζίνα πολύ κοντινή στη δική μας. Το “Il Borro”είναι ένα bistro που μπορείς να επισκεφτείς πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαμονής σου. Το σημαντικότερο είναι η φιλοσοφία “από τη φάρμα στο τραπέζι” που πρεσβεύει η οικογένεια Φεραγκάμο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πιάτα ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας με τα καλύτερα τοπικά υλικά, και αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι μόνο αν βιώσεις την εμπειρία», συμπληρώνει η Μαρίνα.
ferragamo-7
Καθώς αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο ήταν να στηθεί ένας χώρος εστίασης πάνω στη θάλασσα, ο Φώτης μού εξηγεί: «Το δύσκολο δεν ήταν να κατασκευαστεί, αφού έχουμε μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα. Αν υπήρξε μια δυσκολία, αυτή ήταν στο να προσαρμόσουμε τη λογική του συγκεκριμένου bistro σε ένα σημείο που βρίσκεται πάνω στο νερό, ενώ τα υπόλοιπα ομώνυμα εστιατόρια βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι, στη Φλωρεντία και στην Τοσκάνη. Η οικογένεια Φεραγκάμο συνεργάζεται με ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο, το Studio 63. Η πρόκληση λοιπόν ήταν η προσαρμογή του concept σε μια εντελώς διαφορετική τοποθεσία. Χαιρόμαστε που το αποτέλεσμα μας δικαίωσε σε τέτοιον βαθμό που ήδη συζητάμε με την οικογένεια Φεραγκάμο το άνοιγμα ενός ακόμα “Il Borro”στην Ελλάδα».
ferragamo-8
Μαρίνα Κοκοτού και Βιτόρια Φεραγκάμο μας καλωσορίζουν στο φημισμένο bistro της Ελούντας με ρίζες στην Τοσκάνη
Το μενού του φημισμένου ιταλικού εστιατορίου στην Ελούντα είναι πανομοιότυπο με εκείνο των υπόλοιπων της αλυσίδας στο εξωτερικό και ο σχεδιασμός παραπέμπει με ακρίβεια στις ρίζες του. «Αυτό είναι το πλέον σημαντικό για την οικογένεια Φεραγκάμο: να διατηρήσουν την ταυτότητα του πολυτελούς brand που δημιούργησαν από τον χώρο της μόδας ως οίκος Salvatore Ferragamo. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει μια διαφορά, αυτή εντοπίζεται στις τιμές, καθώς τα εστιατόρια στην Ιταλία και στην Ελούντα είναι πολύ πιο οικονομικά. Οι πρώτες ύλες είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες για εμάς, εφόσον καλλιεργούνται τοπικά. Επιπλέον, εμείς δεν επιβαρυνόμαστε με το κόστος ενοικίου όπως τα εστιατόρια στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι», συμπληρώνει η Mαρίνα.
ferragamo-9
Παρεμπιπτόντως, το «Il Borro Tuscan Bistro Dubai» βραβεύεται τα τελευταία 5 χρόνια ως το καλύτερο ιταλικό εστιατόριο σε ολόκληρο το Εμιράτο. «Τέτοιες διακρίσεις μάς κάνουν υπερήφανους. Ακόμη μεγαλύτερη χαρά μάς γεμίζει βέβαια η ανταπόκριση του κοινού. Οι Φεραγκάμο μετά την επιτυχία τους στον χώρο της μόδας βάζουν το δικό τους στίγμα και στην εστίαση», σχολιάζει η Βιτόρια Φεραγκάμο και ο αδελφός της Σαλβατόρε προσθέτει:

«Γεννηθήκαμε και γαλουχηθήκαμε μέσα στην υψηλή αισθητική και τις ωραίες και ψαγμένες γεύσεις. Ως νέα γενιά του ομίλου Ferragamo, αυτό θέλουμε να μεταδώσουμε στον κόσμο. Εξάλλου, Ελληνες και Ιταλοί είμαστε δύο πολύ κοντινοί λαοί, έχουμε πολλά κοινά σημεία. Το “Ιl Boro” αποτελεί ένα ακόμη επιχειρηματικό στοίχημα και χαίρομαι που το opening στη χώρα σας ταυτίστηκε με την όαση της Ελούντας. Την Ελλάδα την έχω επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, την Κρήτη όμως τη γνωρίζω τώρα και είμαι ενθουσιασμένος».
ferragamo-10
Ηλίας, Μαρίνα και Φώτης Κοκοτός
ferragamo-11
Βιτόρια και Σαλβατόρε είναι οι επικεφαλής του κτήματος αλλά και του διεθνούς project «Il Borro» που ξεκίνησε ο μεγάλος σχεδιαστής και πατέρας τους Σαλβατόρε Φεραγκάμο
Κτήμα σαν όνειρο

Οι Φεραγκάμο διαθέτει στην Τοσκάνη μια ονειρική φάρμα σε μια απέραντη έκταση καταπράσινης γης. Μυρωδάτοι αμπελώνες, αιωνόβιοι ελαιώνες, πανύψηλα κυπαρίσσια, πέτρινες αγροικίες και μερικές από τις ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης μαζί με τα γραφικά χωριά της περιοχής απαρτίζουν ένα τοπίο μαγικό. Μια από αυτές τις εκτάσεις μάγεψε πριν από πολλά χρόνια και τον ονειροπόλο επιχειρηματία Σαλβατόρε Φεραγκάμο που θέλησε να την αγοράσει και της έδωσε το όνομα «Il Boro». Το εν λόγω κτήμα δεν ήταν απλά ένα ακόμη απόκτημα για τον Ιταλό μέντορα της μόδας.

Με τον καιρό απέκτησε τις διαστάσεις ενός έργου ζωής. Επενδύοντας πολλά χρήματα σε αυτό το όραμα ο πατριάρχης μετέτρεψε αυτή την καρτποσταλική γωνιά της Ιταλίας σε διεθνή προορισμό. Ανακαίνισε μια παλιά βίλα σε εξοχική του κατοικία με αρχοντιά, έφτιαξε το πρώτο «Relais & Châteaux» συνδυάζοντας υπηρεσίες wellness spa και ξενοδοχείου και με κίνητρο την αδυναμία του στο καλό κρασί, αξιοποίησε τους αμπελώνες της περιοχής. Oι διάδοχοι της οικογένειας συνηθίζουν να λένε ότι τα κρασιά τους διαθέτουν την ίδια ποιότητα με τα περίφημα παπούτσια και τα αξεσουάρ του οίκου τους. Για τους Ιταλούς, άλλωστε, ντύσιμο, φαγητό και διασκέδαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα - οι περισσότεροι οίκοι μόδας διαθέτουν στο Μιλάνο και κάποιο ομώνυμο café ή εστιατόριο.
ferragamo-12
Ρωτάω τα αδέρφια Κοκοτού πώς έγινε η γνωριμία με την οικογένεια Φεραγκάμο. «Το ξενοδοχείο που υπάρχει μέσα στο κτήμα “Il Borro” στην Τοσκάνη είναι μέλος της αλυσίδας Relais & Châteaux, όπως είναι και το δικό μας “Εlounda Mare”. Από εκεί λοιπόν η μητέρα μου Ελιάνα γνώριζε τον Σαλβατόρε», μου εξηγεί η Μαρίνα, καθώς μαζί με την κουβέντα μας απολαμβάνουμε υπέροχα κρασιά και γεύσεις στο ολοκαίνουριο «Il Borro».

Οι Φεραγκάμο μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την Ελούντα, με πληροφορούν τα αδέρφια Κοκοτού. Πρόκειται εξάλλου για έναν από τους λιγοστούς προορισμούς που καταφέρνουν να βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη για πάνω από 50 χρόνια. «Η Ελούντα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Αναμφισβήτητα ο τόπος, το κλίμα και η θάλασσα παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι σίγουρα και η καινοτομία στις υπηρεσίες και στις παροχές μας, αλλά νομίζω ότι το κυριότερο είναι ο χώρος: τα συγκροτήματά μας είναι τρία μικρά ξενοδοχεία σε μια πολύ μεγάλη έκταση. “Space is luxury”, όπως έλεγε ανέκαθεν ο Ηλίας», διευκρινίζει ο Φώτης Κοκοτός.
ferragamo-13
«Η Ελούντα είναι το σπίτι μου. Εχω μεγαλώσει στο πατρικό μου εκεί, έχω σπουδάσει στο εξωτερικό και μεγαλώνω τα παιδιά μου στο κέντρο της Αθήνας. Η Ελούντα είναι η σταθερά μου. Το μέρος όπου μεγαλώσαμε εμείς και όπου ζουν το καλοκαίρι τα παιδιά μας. Ελπίζω κι εκείνα να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν οι δικοί μας γονείς», λέει η Μαρίνα Κοκοτού και ο Ηλίας ολοκληρώνει την κουβέντα μας:

«Για εμένα η Ελούντα είναι το πρώτο “παιδί” δυο ανθρώπων, των γονιών μας, οι οποίοι γνωρίστηκαν εδώ, ερωτεύτηκαν και ξεκίνησαν να δημιουργούν. Είναι η ιστορία μια μεγάλης αγάπης που την εισπράττεις όταν την επισκέπτεσαι. Η Ελούντα δεν στηρίχθηκε σε κάποιο “business plan” και στα τέλεια σχέδια ενός αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά στο όραμα δύο ανθρώπων. Θεωρώ χρέος μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε όπως εκείνοι. Τα αδέλφια μου κι εγώ μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος γι’ αυτόν τον τόπο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν: Αύριο βγαίνει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Abdülhamid Han»

Μητσοτάκης: Δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν θα το επέτρεπα - Αλλαγές στην ΕΥΠ


Πώς «οι ληστές του Διαδικτύου» παίρνουν τραπεζικούς κωδικούς από γιατρούς, επιχειρηματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK