Σαλβατόρε Φεραγκάμο: Ο Ιταλός που έκανε τα παπούτσια επιστήμη

Σαλβατόρε Φεραγκάμο: Ο Ιταλός που έκανε τα παπούτσια επιστήμη

Το συναρπαστικό ταξίδι ζωής του κορυφαίου δημιουργού παπουτσιών των σταρ με αφορμή την προβολή ενός αφιερωματικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Βενετίας

Ferrafamo_basiki
Η «παρουσία» του Σαλβατόρε Φεραγκάμο στο φετινό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, μέσω του ντοκιμαντέρ του Λούκα Γκουαντανίνο «Σαλβατόρε – Υποδηματοποιός Ονείρων», που θα προβληθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση του τεράστιου μύθου του ο οποίος συνεχίζει να εμπνέει. Ποτέ κανείς άλλος σχεδιαστής παπουτσιών δεν αγαπήθηκε από τόσες πολλές σταρ του Χόλιγουντ. Από την Τζόαν Κρόφορντ και την Όντρεϊ Χέπμπορν μέχρι την Μέρλιν Μονρόε και την Σοφία Λόρεν όλες οι σπουδαίες κυρίες της χρυσής εποχής του κινηματογράφου τού εμπιστεύθηκαν, και μάλιστα με κλειστά μάτια, τα πολύτιμα πόδια τους προκειμένου να τα «στολίσει» με τις εμπνευσμένες, στυλάτες και πρωτοποριακές δημιουργίες του. Γιατί για τον Φεραγκάμο τα παπούτσια δεν ήταν απλώς ένα απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ αλλά είχαν την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη αξία από ένα κόσμημα!
Ferragamo_Sofia_Loren
Ο Φεραγκάμο με την Σοφία Λόρεν μια από τις πιο πιστές πελάτισσές του
Ήταν αυτή, εξάλλου, η καλλιτεχνική ματιά προς το προϊόν της δουλειάς του που τον έκανε να ξεχωρίσει απ' όλους τους άλλους, να ανοίξει νέους δρόμους και να καθιερωθεί ως διαχρονικά κορυφαίος στο είδος του. Και δικαίως καθώς ήταν ο άνθρωπος που πριν από ολόκληρες δεκαετίες εφηύρε τις άνετες πλατφόρμες αλλά και τα εντυπωσιακά σιδερένια τακούνια στιλέτο που αποτελούν μέχρι σήμερα αθάνατο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας.

Ποιος να το πίστευε ότι 9χρονος Ιταλός πιτσιρικάς, που μεγάλωσε σε μια οικογένεια με 13 αδέρφια και έφτιαξε για πρώτη φορά παπούτσια προκειμένου να χαροποιήσει την αδελφή του μιας και οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα να τα αγοράσουν, θα κατακτούσε την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας γράφοντας πάνω της το όνομά του με χρυσά, ανεξίτηλα γράμματα! Κι όμως αρκούσε εκείνο το πρώτο λευκό ζευγάρι που έφτιαξε τότε για να τον πείσει πως αυτό ήταν που ήθελε να κάνει στη ζωή του.
Ferragamo_plays
Για τον Φεραγκάμο τα παπούτσια ήταν ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης
Όπως αποδείχτηκε δεν επρόκειτο για ένα από εκείνα τα πρώιμα παιδικά όνειρα που ξεφτίζουν με το πέρασμα το χρόνου. Τρία – τέσσερα χρόνια αργότερα ο μικρός Σαλβατόρε θα πάει να μάθει την τέχνη του υποδυματοποιού και αμέσως μετά θα ανοίξει το δικό του μικρό μαγαζάκι στο πατρικό του. Σε ηλικία μόλις 16 ετών θα πάρει την μεγάλη απόφαση να πάει στην Αμερική προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό του. Μ' ένα εισιτήριο της Γ΄ θέσης στην τσέπη αλλά με πολύ μεράκι κι αισιοδοξία θα ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι της ζωής του με προορισμό τον τόπο όπου όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Ακόμη κι ο ίδιος, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί τότε πως 23 χρόνια μετά θα επέστρεφε στην Ιταλία, με εισιτήριο πρώτης θέσης αυτή τη φορά, κι έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου δημιουργού παπουτσιών των σταρ!

Κλείσιμο
Η διαδρομή αυτή ήταν γεμάτη περιπέτειες, σκληρή δουλειά αλλά μεγάλες επιτυχίες. Στήνει το μαγαζί του στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα την Σάντρα Μπάρμπαρα, την γειτονιά των διάσημων σταρ. Εκεί τον ανακαλύπτουν άνθρωποι της κινηματογραφικής βιομηχανίας και του αναθέτουν να φτιάξει μπότες για ταινίες γουέστερν. Στόμα με στόμα διαδόθηκε στους κύκλους του Χόλιγουντ πως ο νεαρός Ιταλός φτιάχνει παπούτσια εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής και κάπως έτσι οι επώνυμοι πελάτες του γίνονται όλο και περισσότεροι.
Ferragamo_Heuburn
Ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο με την Όντρεί Χέπμπορν
Η περίοδος της μεγάλης ανόδου της κινηματογραφικής βιομηχανίας, κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '20, θα βρει τον Φεραγκάμο σε ένα μεγάλο μαγαζί στην περίφημη Λεωφόρο του Χόλιγουντ να μην προλαβαίνει τις παραγγελίες από τις πασίγνωστες, λαμπερές πελάτισσές του. Φυσικά δεν τον είχαν επιλέξει τυχαία. Η ικανότητά του να δημιουργεί εντυπωσιακά, ευφάνταστα παπούτσια τα οποία να είναι ταυτόχρονα και άνετα ήταν το μεγάλο του όπλο. Τον είχαν βοηθήσει πολύ σε αυτό το επίπεδο οι σπουδές ανατομίας που έκανε ειδικά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Είναι αυτό που λέμε «έκανε την τέχνη του επιστήμη»...!

Τα παπούτσια του Φεραγκάμο θα πρωταγωνιστήσουν σε κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες της εποχής, μεταξύ των οποίων και οι «Μερικοί το προτιμούν καυτό», «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές», το «Επτά χρόνια φαγούρας» κ.α.

Ferragamo_Monroe
Η εκρηκτική Μέριλιν Μονρόε με πέδιλα Ferragamo
Το όνειρο είχε πλέον γίνει πραγματικότητα. Οι υψηλοί στόχοι του είχαν επιτευχθεί και με το παραπάνω. Ήταν πλέον η στιγμή να επιστρέψει στην πατρίδα του θριαμβευτής. Το 1927 λοιπόν γυρίζει στην Ιταλία και εγκαθιστά την κολοσσιαία επιχείρησή του στην Φλωρεντία, μια πόλη με μακρά παράδοση στην μόδα και την τέχνη. Εκεί, σε έναν τεράστιο, εντυπωσιακό χώρο, όπου σήμερα στεγάζεται το περίφημο μουσείο Φεραγκάμο, θα εκθέτει τις πρωτοποριακές δημιουργίες του και θα υποδέχεται πλέον τις πιστές πελάτισσές του που κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια προκειμένου να αποκτήσουν τα πόδια τους το μαγικό άγγιγμά του!
salvatore-ferragamo-museum-florence-cr-courtesy
Αίθουσα από το εντυπωσιακό Μουσείο Φεραγκάμο στην Φλωρεντία
Όλα αυτά μέχρι το 1960 οπότε θα φύγει από τη ζωή αφήνοντας τον οίκο Φεραγκάμο, το δημιούργημα της ζωής του, στην σύζυγό του . Σήμερα ο οίκος Φεραγκάμο διοικείται από τους απογόνους του και έχει επεκταθεί σε πολλά ακόμη είδη μεταξύ των οποίων και τσάντες, αρώματα, γυαλιά, ρολόγια κ.α. Η συμβουλή που έδωσε ο Σαλαβατόρε πριν φύγει ήταν μία και συγκεκριμένη: «Να συνεχίσετε να φτιάχνετε τα καλύτερα παπούτσια του κόσμου!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης