Ρομπέρτα Αρμάνι: Η ήρεμη δύναμη πίσω από τον σχεδιαστή-μύθο

Ρομπέρτα Αρμάνι: Η ήρεμη δύναμη πίσω από τον σχεδιαστή-μύθο

«Ο θείος μου είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης»

roberta_armani_slide
Η πρόσφατη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο μετατράπηκε σε μεγάλη γιορτή για το Emporio Armani, που συμπλήρωσε 40 χρόνια επιτυχίας. Η ανιψιά του Τζόρτζιο Αρμάνι, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά του οίκου, μιλάει στο «Gala» για τη ζωή και τη δουλειά με τον ζωντανό θρύλο της μόδας αλλά και τη λατρεία της για την Ελλάδα.

H Ρομπέρτα Αρμάνι δεν είναι μόνο η αγαπημένη ανιψιά του σπουδαίου σχεδιαστή και επιχειρηματία Τζόρτζιο Αρμάνι. Είναι η Head of Εntertainment and VIP Relations του οίκου, εκείνη που έρχεται σε επαφή με τους celebrities που εμπιστεύονται την υψηλή ραπτική του, αλλά και η γυναίκα που εκπροσωπεί τη νέα γενιά του οίκου. Είναι το δεξί χέρι του Τζόρτζιο, η εξ απορρήτων του, η αγαπημένη των σταρ της τέχνης και του θεάματος. Οι δυο μας είχαμε γνωριστεί πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα. Απολαμβάνοντας τότε ένα espresso, μου είχε αποκαλύψει: «Δεν θα το πιστέψεις... Εχω την αίσθηση ότι κουβαλώ και ελληνικό DNA».

GALA: Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το επώνυμο Αρμάνι;
Ρομπέρτα Αρμάνι: Πολύ σημαντικό, λόγω των όσων αντιπροσωπεύει. Μου θυμίζει τη σχέση μου με τον θείο μου, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω και σέβομαι, και επίσης με κάνει να αναλογιστώ την ευθύνη που έχω να διατηρήσω τη φήμη της εταιρείας που φέρει το ίδιο όνομα με εμένα.

G.: Θα μας περιγράψετε μια παιδική ανάμνησή σας από τον οίκο;

Roberta-Armani---Photocredit-Gianmarco-Chieregato


Ρ.Α.: Μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που με κάποιον τρόπο πάντα συνδεόταν με τη μόδα. Το πρώτο που αντιλήφθηκα, ωστόσο, πριν από τη λάμψη και τη γοητεία του χώρου ήταν η σκληρή δουλειά. Πάντα έβλεπα τον θείο μου, τον Τζόρτζιο, να είναι ο πρώτος που πηγαίνει στο γραφείο το πρωί και ο τελευταίος που φεύγει. Και μάλιστα νύχτα. Μου έγινε γρήγορα κατανοητό ότι η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση. Hταν ένα υπέροχο μάθημα ζωής.

G.: Τι σημαίνει για εσάς η υπογραφή Giorgio Armani;
Ρ.Α.: Για μένα ήταν πάντα ένα αβίαστα κομψό στυλ. Και το λέω όχι ως κάποια που εργάζεται για την εταιρεία, αλλά κυρίως ως καταναλώτρια. Οταν φοράω Giorgio Armani νιώθω κομψή και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Είναι καταπληκτικό συναίσθημα!

G.: Τι μάθατε από εκείνον;
Ρ.Α.: Από τον θείο μου μαθαίνω κάθε μέρα συνεχώς καινούρια πράγματα. Δεν είναι τόσο ότι δασκαλεύει εμένα ή οποιονδήποτε άλλον γύρω του -αν και κατά καιρούς μας δίνει συμβουλές-, όσο το ότι είναι πάντα πολύ σαφής σε αυτό που σκέφτεται. Μυούμαστε στο στυλ του παρακολουθώντας τον, παρατηρώντας πώς δουλεύει και σκέφτεται και κυρίως πώς λειτουργεί στην καθημερινότητα. Διδάσκει τόσο με τη δουλειά όσο και με τον τρόπο ζωής του. Είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, ευγενικός, διαρκώς ανήσυχος και ως άνδρας λίγο «ατακτούλης». Ιδανικός θείος!

2020_09_10-Venice-Roberta-Armani-photocredit-Greg-Williams-_3_
2020_09_10-Venice-Roberta-Armani-photocredit-Greg-Williams-_2_
Κλείσιμο


G.: Πώς αποφασίσατε να τον ακολουθήσετε επαγγελματικά;
Ρ.Α.: Ολο αυτό έγινε σταδιακά. Πάντα ήξερα ότι ο θείος μου θα αποτελούσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, αλλά, όπως οι περισσότεροι νέοι, έπρεπε πρώτα να βγω στον κόσμο και να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ηθοποιός. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι έχουμε πολλά κοινά με τον θείο μου και όταν εκείνος άρχισε να μου ζητά να τον βοηθήσω στην επιχείρησή του, το έκανα με μεγάλη χαρά και ήμουν ευτυχής. Ολα ήρθαν αβίαστα και φυσικά.
Αυτή η σχέση μετεξελίχθηκε σε συνεργασία ζωής. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι δεν σταματήσαμε ποτέ να περνάμε καλά μαζί.

G.: Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή σας στον οίκο Armani;
Ρ.Α.: Δεν θα αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο. Ολο αυτό που ζήσαμε και ζούμε είναι μια ολόκληρη ζωή με απίστευτες στιγμές. Ο θείος μου έχει πάρα πολλές σχέσεις με αξιόλογους, ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους και είναι προνόμιο για εμένα να τον βοηθώ σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Μπορεί, για παράδειγμα, να ντύνουμε έναν ηθοποιό για το κόκκινο χαλί, να έχουμε την ενδυματολογική επιμέλεια μιας ταινίας ή να συνεργαστούμε με μια ομάδα ποδοσφαίρου, όπως κάναμε τώρα με τη Νάπολι αλλά και με την εθνική ομάδα για το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πριν από δύο χρόνια φιλοξενήσαμε την έκθεση του καταπληκτικού αρχιτέκτονα Ταντάο Αντο, στο Armani/Silos. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εγώ είμαι το πρόσωπο που πρέπει να συναντήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, να ασχοληθώ μαζί τους, να τους μυήσω στον κόσμο του Armani.

G.: Πώς είναι η καθημερινότητά σας;
Ρ.Α.: Είμαι πολύ τυχερή, καθώς κάθε μέρα είναι διαφορετική. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι ότι δουλεύω πολύ. Εχω κληρονομήσει από τον θείο μου την πεποίθηση ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει ούτε μία ήσυχη μέρα στον Armani. Ταξιδεύω επίσης πολύ, μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο· μου χαρίζει μια συνεχή ροή έμπνευσης, ενέργειας και ιδεών. Ακόμα και στα ταξίδια, όμως, προσπαθώ να διατηρήσω ένα είδος ρουτίνας, ξυπνάω αρκετά νωρίς για να ξεκινήσω τη μέρα με ηρεμία. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τις υποχρεώσεις. Κάποια projects επιφυλάσσουν δυσκολίες, άλλα είναι πιο εύκολα. Οπως έχω μάθει από τον θείο μου, ένα υγιές μυαλό σε ένα υγιές σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση. Κάνω pilates, με βοηθά να διατηρώ μια καλή στάση του σώματος και να συγκεντρώνομαι σε ό,τι κάνω. Προσπαθώ επίσης να τρώω υγιεινά. Και πιστεύω ότι η διατήρηση μιας θετικής άποψης για τα πράγματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε σε φόρμα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Roberta-Armani_-Milan_-2014---Photocredit-Danilo-Scarpati-Contrasto
Roberta-Armani_-Opening-Armani-Silos_-Milan_-2015---Photocredit-SGP
__MG_4853


G.: Εχετε συνεργαστεί με τον Αντονι Χόπκινς, τη Σοφία Λόρεν, τον Τομ Κρουζ, τη Βικτόρια Μπέκαμ, την Κέιτ Μος, την Κέιτ Μπλάνσετ κ.ά. Tι θυμάστε από αυτές τις συναντήσεις σας με πλήθος διασημοτήτων όλα αυτά τα χρόνια;
Ρ.Α.: Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι πόσο διαφορετικοί είναι όλοι μεταξύ τους. Αυτό, φυσικά, δεν πρέπει να εκπλήσσει γιατί προφανώς οι άνθρωποι είναι μοναδικές προσωπικότητες κι ας τους αντιμετωπίζει ο κόσμος ως διασημότητες. Το μόνο κοινό τους σημείο είναι το ταλέντο. Τολμώ να πω ότι η συνεργασία με κάθε διασημότητα είναι μια μοναδική εμπειρία. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί. Αλλά αυτό που είναι επίσης εξαιρετικό είναι ότι ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία, το φύλο, όλοι εναρμονίζονται υπέροχα με τον Giorgio Armani. Το γεγονός ότι ο θείος μου μπορεί να ντύσει τόσο τη Σοφία Λόρεν όσο και τον Τομ Κρουζ (και οι δύο κινηματογραφικοί αστέρες, αλλά εκπρόσωποι διαφορετικών εποχών και ειδών ταινιών) είναι απόδειξη της καθολικής αποδοχής της κομψής αισθητικής του. Είτε συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που θεωρούνται εδραιωμένοι στους τομείς τους, είτε με newcomers, είτε με υπερβολικά μοντέρνους ή πιο κλασικούς, δεν έχει σημασία. Η κομψότητα Armani γίνεται κοινός παρονομαστής. Η σχέση του οίκου με διασημότητες βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από αυτούς που έχουμε ντύσει στο παρελθόν έχουν γίνει έκτοτε επιστήθιοι φίλοι μας.

G.: Νιώθετε διάδοχος του brand;
Ρ.Α.: Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ο θείος μου θεωρεί ότι είναι ο στενός του κύκλος συνεργατών.
Πρόκειται για ανθρώπους που εμπιστεύεται, καθώς κατανοούν τις επιθυμίες και τις ιδέες του. Είναι μεγάλο προνόμιο να με τιμά με αυτόν τον τρόπο. Συγκαταλέγομαι σ’ εκείνους που βοηθούν τον θείο μου να κατευθύνει τον οίκο Giorgio Armani. Η μελλοντική επιλογή και οποιαδήποτε απόφαση, όμως, είναι αποκλειστικά δική του.

G.: Θυμάστε την πρώτη φορά που φορέσατε ρούχα Armani;
Ρ.Α.: Το πρώτο μου σακάκι Armani ήταν πολλά χρόνια πριν! Λατρεύω την αίσθηση που προσφέρουν τα σακάκια μας. Είναι απλά, σικάτα και απαλά σαν ζακέτες. Είναι ρούχα μοναδικής αισθητικής.

G: Τι κάνει το brand τόσο επιτυχημένο;
Ρ.Α.: Η επιτυχία οφείλεται στην αισθητική που έχει δημιουργήσει ο θείος μου με πάθος και αφοσίωση. Δεν ακολουθεί ποτέ παροδικές τάσεις, αντιθέτως πιστεύει στο κομψό διαχρονικό στυλ. Από αυτή την οπτική ο οίκος Armani ταυτίζεται περισσότερο με το κλασικό παρά με το μοντέρνο. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι τα ρούχα θα κάνουν τους ανθρώπους -κάθε είδους ανθρώπους, σε κάθε είδους καταστάσεις- να φαίνονται καλοντυμένοι και στυλάτοι. Ο θείος μου θέλει επίσης να τονίσει ότι καθένας που φοράει ρούχο του οίκου είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Οι δημιουργίες Armani αναδεικνύουν μια προσωπικότητα, δεν την πνίγουν.

2020_09_10-Venice-Roberta-Armani-photocredit-Greg-Williams
000_APP2002082954248
Η Ρομπέρτα Αρμάνι, ως αγαπημένη ανιψιά του μεγάλου Τζόρτζιο και έμπιστη συνεργάτις του, τον συνοδεύει συχνά στα κοσμικά events


G: Εχετε κάνει διακοπές στην Ελλάδα, σωστά;
Ρ.Α.: Πάντα αγαπούσα την Ελλάδα - τόσο την ηπειρωτική χώρα όσο και τα νησιά. Εχει πολλά κοινά με την Ιταλία: από τον αρχαίο πολιτισμό μέχρι το κλίμα και την κουζίνα. Η Ελλάδα έχει επίσης μια μαγική ενέργεια. Οταν βρίσκομαι εκεί, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές, έχω έντονη την αίσθηση ότι βρίσκομαι στη χώρα των μύθων και των θρύλων. Ο κύριος και η κυρία Μπρούνι, αγαπημένοι μας φίλοι και αντιπρόσωποί μας εδώ και πολλά χρόνια, μας έδειξαν μερικούς υπέροχους, κρυμμένους θησαυρούς στη χώρα σας. Εχω επισκεφθεί πολλές φορές τη Μύκονο, μου αρέσει αυτός ο κοσμοπολίτικος αέρας. Εχω απολαύσει την ελληνική ambiance και σε άλλα νησιά, όμως, όπως στη Μήλο και την Κίμωλο. Ιδίως η Μήλος διαθέτει μοναδικές παραλίες, υπέροχα νερά. Ως προορισμός διακοπών, η Ελλάδα είναι απίστευτη. Πάντα νιώθω ότι το νερό εκεί είναι πιο καθαρό, ο αέρας πιο φρέσκος και τα ηλιοβασιλέματα πιο πλούσια. Γνωρίζω επίσης ότι παρόλο που βρίσκομαι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου αισθάνομαι οικεία, βρίσκομαι επίσης στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Αυτό προσφέρει από μόνο του μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση.

G.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Ρ.Α.: Ενα από τα πιο αγαπημένα μου νέα projects είναι η καινούρια συλλογή κατά παραγγελία για γυναίκες. Είναι κάτι που έχουμε κάνει για τους άνδρες εδώ και χρόνια. Θα είμαι ανάμεσα στις πρώτες πελάτισσες! 


2020_09_10-Venice-Roberta-Armani-photocredit-Greg-Williams-_4_
_-Armani-Silos-_8_---THE-WAY-WE-ARE---Courtesy-of-Giorgio-Armani


Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Έχουμε σπάσει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, σε υψηλά επίπεδα ο τουρισμός και τον Οκτώβριο

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι»: Τάσος Ιορδανίδης - Θάλεια Ματίκα ζευγάρι και στο θεατρικό σανίδι

Pandora Papers - Βέμπερ: Χρειαζόμαστε ένα είδος ευρωπαϊκού FBI
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ