Κωνσταντίνος Δέδες: «Ο πολιτισμός θα σε βρει ό,τι κι αν γίνει»

Κωνσταντίνος Δέδες: «Ο πολιτισμός θα σε βρει ό,τι κι αν γίνει»

Ρομαντικός, πολυπράγμων, άνθρωπος της δράσης, ο πρόεδρος της Τεχνόπολης αποδεικνύει εδώ και δύο χρόνια ότι η Αθήνα αναβιώνει την παλιά της αίγλη και παράγει πολιτισμό.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ga210716_129ar2n
Εμείς που γνωρίζουμε τον Κωνσταντίνο Δέδε ξέρουμε ότι για εκείνον τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Γεμάτος ενέργεια και αεικίνητος, έχει έναν μοναδικό τρόπο να χωρά ατελείωτα projects και εκκρεμότητες σε μία ημέρα που έχει μόνο 24 ώρες. Ιατρείο, Τεχνόπολη, πλάνα για δραστηριότητες, γυμναστήριο, επαφές με κόσμο. «Οσο γεμάτο κι αν είναι το πρόγραμμα, δεν ξεχνώ ποτέ τους φίλους μου», είναι η φιλοσοφία της ζωής του. «Η ποιοτική επαφή με τους ανθρώπους μας είναι πολιτισμός», μου εξηγεί.

Ο Κωνσταντίνος Δέδες κατάγεται από το Καπανδρίτι και είναι μόνιμος κάτοικος Θησείου. Σπούδασε χειρουργός οδοντίατρος και από το 2002 διατηρούσε το ιατρείο του στον Ωρωπό, ενώ τα τελευταία χρόνια ίδρυσε την οδοντιατρική κλινική Golden Smile στην Κηφισιά. Ενεργό μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια και ημερίδες σε όλους τους τομείς της Οδοντιατρικής. Αγαπάει τις τέχνες, τα ταξίδια και τη ζωή στο κέντρο της πόλης. Η αφοσίωσή του στο επάγγελμα τον έκανε γρήγορα να ξεχωρίσει κι έτσι έγινε ο άνθρωπος πίσω από πολλά διάσημα χαμόγελα. Υπήρξε ο οδοντίατρος των μεταμορφώσεων στην τηλεοπτική εκπομπή «YFSF» του ΑNT1 και ο οδοντίατρος στο «Πρωινό» με τη Φαίη Σκορδά, στη στήλη αισθητικών βελτιώσεων. Το κίνητρό του για να ασχοληθεί με τα κοινά του δήμου; «Βαρέθηκα να ακούω “αυτό δεν γίνεται”».

Ga210716_021ar


GALA: Πώς και αποδέχτηκες πριν από δύο χρόνια την πρόκληση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να αναλάβεις επικεφαλής της Τεχνόπολης;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΔΕΣ: Πάντα φανταζόμουν τον εαυτό μου σε έναν χώρο στον οποίο θα μπορούσα να βοηθήσω. Ηταν η πρώτη φορά που ασχολούμουν με τα κοινά και δεν ήξερα προς τα πού έχω κλίση, οπότε εμπιστεύτηκα την επιλογή του Μπακογιάννη ο οποίος κάτι έβλεπε σε εμένα. Με τον δήμαρχο της Αθήνας δεν γνωριζόμασταν χρόνια. Τον γνώριζα βέβαια ως περιφερειάρχη και ως δήμαρχο στο Καρπενήσι. Τον παρακολουθούσα. Μου άρεσε το γεγονός ότι είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, με μια νορμάλ γλώσσα, ένας κανονικός άνθρωπος. Πολιτικός νέας κοπής. Θυμάμαι ότι όταν τον είχα πρωτοδεί στην τηλεόραση μου κίνησε το ενδιαφέρον και τον γκούγκλαρα για να δω ποιος είναι. «Ωραίος τύπος είναι αυτός!», σκέφτηκα. Στη διά ζώσης γνωριμία αποδείχτηκε πως ό,τι έβλεπα στην τηλεόραση, αυτό και ήταν. Είναι ωραίος τύπος ο Μπακογιάννης. Φαντάσου ότι όταν πριν από τις εκλογές είχα πάει στο γραφείο του για να γνωριστούμε, είχα πάει με την πρόθεση ότι θα πω όχι, δεν ήξερα αν μου έβγαινε ο χρόνος.

G.: Και όταν σου έγινε πρόταση για να αναλάβεις επικεφαλής της Τεχνόπολης;

Κ.Δ.: Hθελα να φανώ αντάξιος της πρότασης. Η Τεχνόπολη είναι ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού που σχεδιάζει και υλοποιεί πολύ σημαντικά projects. Eίχα ένα σχετικό άγχος παρόλο που εκείνη την περίοδο ήμουν αντιπρόεδρός της. Ηθελα να φανώ αντάξιος της πρότασης και της εμπιστοσύνης.

Κλείσιμο


G.: Η Τεχνόπολη βιώνει φέτος, όπως και πέρυσι, ένα πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι.

Κ.Δ.: Οφείλουμε να προσφέρουμε πολιτισμό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα, χωρίς να φοβόμαστε. Κάτι που καταφέραμε. Από την αρχή της καραντίνας η Τεχνόπολη παρέμεινε ανοιχτή και προσβάσιμη μέσω διαδικτυακών δράσεων που σχεδιάστηκαν από την αρχή προσφέροντας σε όλους ένα πλούσιο πρόγραμμα. Οταν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες, προσφέραμε δράσεις με φυσική παρουσία και μάλιστα η Τεχνόπολη από πέρυσι μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως πρότυπο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε 38 συναυλίες επιδοτούμενες από τον δήμο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού. Ηταν εκπληκτικό το γεγονός ότι είχαμε τόσες ζωντανές συναυλίες, με περίπου 1.000 άτομα κοινό, χωρίς να έχουμε κάποιο κρούσμα ή άλλο ατύχημα. Φέτος σχεδιάσαμε και διοργανώσαμε το 20th Athens Technopolis Jazz Festival και το Αthens Science Festival, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον πολιτισμό στο ίδιο πλαίσιο, ενώ ανοίξαμε τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «ΑΒ» στα Πατήσια, που ήταν κλειστός για 31 χρόνια. Το πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων διεξάγεται και στα θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ φιλοξενώντας παραστάσεις χορού, θεάτρου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες κ.ά.

G.: Μένεις στο κέντρο της Αθήνας. Η πόλη ξαναζεί την παλιά της αίγλη;

Κ.Δ.: H Aθήνα παράγει πολιτισμό κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Περπατώ στο κέντρο της πόλης, αναβιώνω αναμνήσεις που εμπεριέχουν μνήμες και ποιοτικές εικόνες και συγκινούμαι. Η Αθήνα είναι πια διεθνής προορισμός.



G.: Είσαι ο οδοντογιατρός των celebrities. Αυτό πώς έτυχε;

Κ.Δ.: Nομίζω ότι αδικείς το 80% των ασθενών μου που δεν ασχολούνται με το θέαμα και δεν είναι celebrities. Oι ασθενείς μου είναι πάρα πολύ καλοί στη δουλειά τους όλοι, κι ας μην είναι πάντα αναγνωρίσιμοι. Αγαπώ τη δουλειά μου και την κάνω με πολύ κέφι, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνταξιοδοτηθώ ως οδοντίατρος. Απλώς παράλληλα προσθέτω στο πρόγραμμά μου και κάποιες άλλες δραστηριότητες.

G.: Με κάποιους καλλιτέχνες έχεις αποκτήσει, πάντως, και φιλικές σχέσεις.

Κ.Δ.: Για να γίνεις φίλος με κάποιον, η πρώτη προϋπόθεση είναι να έχει μείνει ευχαριστημένος από αυτό που του προσέφερες ως επαγγελματίας. Αφού τον έχεις κερδίσει ως επαγγελματίας, αναπόφευκτο είναι ότι χτίζεις μια μακροχρόνια σχέση μαζί του που μετατρέπεται σε φιλική. Με μερικούς έχουμε γίνει φίλοι καρδιάς.

Ga210716_478ar


G.: Πώς είναι η καθημερινότητά σου;

Κ.Δ.: Ξυπνάω πρωί, βγάζω βόλτα την Μπίλιω, το σκυλάκι που απέκτησα στην πρώτη καραντίνα, πηγαίνω γυμναστήριο και μετά στο ιατρείο και στην Τεχνόπολη. Το βράδυ με βρίσκει αποκαμωμένο σε έναν καναπέ προσπαθώντας να ξεκουραστώ.

G.: Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;

Κ.Δ.: Kάνω γυμναστική και αγαπώ τα ταξίδια τα οποία θεωρώ μεγάλη πηγή οξυγόνου. Επίσης, παρακολουθώ θέατρο, χορό και σινεμά. Στα πολιτιστικά έχω μια ευαισθησία. Οπως μπορεί να με δεις 12 το βράδυ να απολαμβάνω τους άδειους δρόμους της πόλης, ακούγοντας μουσική. Αγαπώ το κέντρο της Αθήνας.



G.: Τι σε δίδαξε η καραντίνα;

Κ.Δ.: Οτι ο φόβος είναι πολύ άσχημο πράγμα και ανασταλτικός παράγοντας για όλα. Oταν και όποτε υπάρχει φόβος, οφείλουμε να τον ξεπερνάμε και να γινόμαστε περισσότερο δημιουργικοί. Στην Τεχνόπολη καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλη αυτή την κακή συγκυρία μέσω του πολιτισμού. Κάναμε συναυλίες με μάσκες, με αποστάσεις κ.λπ. Αλλά τις κάναμε!

G.: Ποιο είναι το μήνυμα της Τεχνόπολης σε τέτοιες εποχές;

Κ.Δ.: O πολιτισμός θα σε βρει, ό,τι κι αν γίνει. Η Ελλάδα, η Αθήνα θα παράγουν πάντα πολιτισμό και ο πολιτισμός είναι οξυγόνο. Το όνειρό μου είναι αυτός ο μαγικός χώρος (η Τεχνόπολη) να μη σταματήσει ποτέ να λειτουργεί. Και δεν θα σταματήσει γιατί απ’ ό,τι αποδεικνύεται, έχει από μόνη της δύναμη, ορμή και κεκτημένη ταχύτητα






Ειδήσεις σήμερα: 

Μακελειό στο Πλίμουθ: Βίντεο δείχνει τον 23χρονο δολοφόνο να κυκλοφορεί στο δρόμο με το όπλο πριν σκοτώσει το 5ο του θύμα

Μαγιορκίνης για υποχρεωτικό εμβολιασμό μαθητών: Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, συλλέγουμε δεδομένα

Άγρια επίθεση σε μετανάστες στo Λασίθι - Στο νοσοκομείο δύο άνθρωποι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK