Τζιλ Μπάιντεν: Η επόμενη Μελάνια

Η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν πέρασε δύο φορές το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως... δεύτερη κυρία - Αυτή τη φορά, όμως, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τής έχει υποσχεθεί ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα της προσφέρει τα κλειδιά του πρώτου σπιτιού των ΗΠΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
biden-gala
Στις 3 Ιουνίου η Τζιλ Μπάιντεν συμπλήρωσε 69 χρόνια ζωής. Ο για 42 χρόνια σύζυγός της πιθανότατα ήταν πολύ απασχολημένος για να θυμηθεί να της προσφέρει κάποιο δώρο. Ειδικά τώρα που η προεκλογική καμπάνια του καλπάζει και η διαφορά του στις δημοσκοπήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ αγγίζει, στη χειρότερη περίπτωση, τις 10 και στην καλύτερη τις 14 μονάδες.

O 77χρονος μακροβιότερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, της πρώτης Πολιτείας των ΗΠΑ, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να εκπληρώσει το απωθημένο της προεδρίας, την οποία προσπάθησε να διεκδικήσει ξανά το 1988, αλλά και το 2008, χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει ούτε μέχρι το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το σκεφτόταν και το 2004, όμως η σύζυγός του προσπάθησε πάση θυσία να τον σταματήσει.

Και το κατάφερε, όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα όπου εκείνος συσκεπτόταν με τους συνεργάτες του με εξάρτυση μαγιό και εμφανή στη βουβωνική περιοχή της την επιγραφή «Οχι». Τελικά το μετάνιωσε πικρά. Ο Μπάιντεν υπάκουσε στην εντολή της συζύγου του και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος εξελέγη πρόεδρος για δεύτερη φορά. Η κυρία Μπάιντεν πένθησε φορώντας μαύρα ρούχα για μία εβδομάδα.
biden__1_
Κλείσιμο

Με αυτά και με εκείνα, βοηθούσης της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και με τη συνδρομή του θερμόαιμου Ντόναλντ Τραμπ, που έχει γίνει ο μεγαλύτερος χορηγός του υποψηφίου των Δημοκρατικών, η Τζιλ Μπάιντεν ετοιμάζεται να διαδεχτεί τη Μελάνια Τραμπ ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας από το Νιου Τζέρσεϊ, αν οι ευοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν στην κάλπη, θα περάσει για δεύτερη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Η ίδια έχει διατελέσει δεύτερη τη τάξη κυρία της χώρας στα χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα, από το 2009 μέχρι το 2017, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι υπάλληλοι του πρώτου σπιτιού των ΗΠΑ τη θεωρούν τον πιο ευπροσήγορο, προσηνή, καταδεκτικό, χαμογελαστό άνθρωπο που συναναστράφηκαν στη διάρκεια της θητείας τους σαν γρανάζια της αμερικανικής γραφειοκρατίας. Την κανονικότητα και την κοινοθνητοσύνη της φρόντισε να καταστήσει σαφείς και ευδιάκριτες πρώτη απ’ όλους η ίδια, καθώς έγινε η πρώτη δεύτερη κυρία στην ιστορία των ΗΠΑ που εξακολουθούσε να εργάζεται κανονικά στη διάρκεια της θητείας της.
biden__12_
Ως δεύτερη κυρία των ΗΠΑ στο πλάι του αντιπροέδρου συζύγου της, επί διακυβέρνησης Ομπάμα, η Τζιλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

Η Τζιλ Μπάιντεν θεωρεί τον εαυτό της πρώτα σύζυγο, μητέρα, γιαγιά πέντε εγγονών και δασκάλα και μετά υποψήφια πρώτη κυρία. Και μάλιστα δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να το διατυμπανίζει στις συνεντεύξεις της.

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε επισήμανε στο CNN πόσο σημαντικό είναι για την ίδια να διατηρεί την ισορροπία στο σπίτι της και να διαφυλάσσει την ιερότητα του προσωπικού χρόνου με τον σύζυγό της.

«Είχα να τον δω (σ.σ.: τον Μπάιντεν) για δύο εβδομάδες. Πριν έρθει στο σπίτι, άναψα κεριά και το τζάκι. Καθίσαμε και αρχίσαμε να συζητάμε. Και, όπως πάντα, λέγαμε για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τους φίλους και τους γνωστούς μας. Αλλά έπειτα από 20 λεπτά, κοιταχτήκαμε στα μάτια και είπαμε ο ένας στον άλλον πόσο κουρασμένοι ήμασταν. Εννοείται ότι πήγαμε κατευθείαν στο κρεβάτι».

Η δεύτερη σύζυγος του 78χρονου υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ κάτω από τα αυστηρά ταγέρ, τις εντυπωσιακές τουαλέτες που φορά όταν η περίσταση το απαιτεί και τα αγαπημένα της ψηλόμεσα στενά τζιν παντελόνια, που στην πραγματικότητα είναι η στολή εργασίας -ειδικά τις ημέρες που περνά στο παραλιακό σπίτι της οικογένειας στο Ντέλαγουερ-, κρύβει σίγουρα δυνάμεις υπερηρωίδας.

Εχει σηκώσει στους ώμους της δύο καμπάνιες του συζύγου της, έχει αντέξει τα 36 χρόνια του στη Γερουσία, ακούει με στωικότητα τις κατηγορίες που διατυπώνονται εις βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών και κατάφερε να συνυπάρξει για δύο τετραετίες με τη Μισέλ Ομπάμα, χωρίς να δώσει δείγματα συνδρόμου κατωτερότητας ή να κάνει απέλπιδες προσπάθειες αυτοπροβολής της. Ισα-ίσα με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ τις συνδέει βαθιά και στενή φιλία.
biden__10_
Τζιλ και Τζο Μπάιντεν μετρούν 45 χρόνια μαζί
biden__11_

Και ίσως αυτή η σχέση τους έγινε το εφαλτήριο ώστε η κυρία Μπάιντεν να δηλώσει δημόσια τον Απρίλιο που μας πέρασε τη γνώμη της αναφορικά με το πόσο καλή αντιπρόεδρος θα ήταν δυνητικά η Μισέλ Ομπάμα. Τι κρίμα που το χρίσμα του αντιπροέδρου έχει μάλλον ήδη καπαρωθεί από την Καμάλα Χάρις, αλλοτινή νέμεση της οικογένειας Μπάιντεν. Αλλά, ως γνωστόν, πολιτική δίχως μια ιδέα μακιαβελισμού δεν γίνεται.
biden__9_
Πίσω από τις σικάτες εμφανίσεις της κρύβει δυνάμεις υπερηρωίδας

Προτού ο Τζο συναντήσει την Τζιλ η ζωή έδειξε και στους δύο το σκληρό πρόσωπό της. Τον Δεκέμβριο του 1972, λίγες εβδομάδες αφότου ο Μπάιντεν είχε πετύχει την πρώτη εκλογή του ως γερουσιαστής -ήταν μάλιστα ένας από τους νεότερους στην ιστορία της Πολιτείας-, η πρώτη σύζυγός του και η ενός έτους κόρη τους Ναόμι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Η Νίλια Μπάιντεν είχε βγει για χριστουγεννιάτικα ψώνια με τα τρία παιδιά της, όταν ένα φορτηγό παραβίασε τη σήμανση σε διασταύρωση και διέλυσε το αυτοκίνητό της. Η ίδια και η κόρη τους ανασύρθηκαν νεκρές. Τα δύο αγόρια, Μπο και Χάντερ, τριών και δύο ετών τότε, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένα.

Τα επόμενα χρόνια για τον Μπάιντεν ήταν συνώνυμα της κόλασης. Μολονότι απρόθυμος λόγω του πένθους του, ορκίστηκε γερουσιαστής και ανέλαβε μόνος τη φροντίδα των δύο γιων του. Στην πραγματικότητα, ζούσε μια ατέρμονη υπαρξιακή περιδίνηση από την οποία δεν μπορούσε να δραπετεύσει. Ηταν μια περίοδος γεμάτη σκοτάδι και θυμό.
biden__8_
Συνάντηση με την Εμινέ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Τουρκία, ως δεύτερη κυρία των ΗΠΑ το 2016

Δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του γνώρισε την Τζιλ Τρέις Τζέικομπς, ύστερα από μεθόδευση του αδελφού του, ο οποίος οργάνωσε εν αγνοία τους ένα blind date. Εκείνη ήταν εννιά χρόνια μικρότερή του και είχε ήδη πραγματοποιήσει έναν σύντομο γάμο με άδοξο τέλος. Παρότι σπούδαζε Αγγλική Φιλολογία, είχε ήδη εργαστεί για χρόνια ως σερβιτόρα αλλά και ως μοντέλο φωτογραφήσεων και διαφημίσεων.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη επαφή του Μπάιντεν με τη μελλοντική σύζυγό του ήταν μέσα από μια ρεκλάμα στον δρόμο. Στο πρώτο τους ραντεβού πήγαν σινεμά. Είδαν την ταινία «Ενας άντρας και μια γυναίκα» του Κλοντ Λελούς. Η υπόθεση του φιλμ για έναν χήρο και μια χήρα που ερωτεύονται και ξεκινούν τη ζωή τους από την αρχή, περνώντας πρώτα από Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, τους ταίριαζε σχεδόν γάντι.
biden__7_
Με τη Σκάρλετ Γιόχανσον

«Η Τζιλ μού έδωσε πίσω τη ζωή μου», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Τζο Μπάιντεν. Υπάρχει άραγε καλύτερη ανταπόδοση για τη γυναίκα που τον συντροφεύει εδώ και 45 χρόνια; Και να σκεφτεί κανείς ότι ο γάμος δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά τους όταν πρωτογνωρίστηκαν. Το μόνο που ήθελαν ήταν να περάσουν καλά και να επανατοποθετηθούν απέναντι στη ζωή.

Για να πει το «I do» η Τζιλ χρειάστηκε να δεχτεί όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε προτάσεις γάμου. Δεν ήταν ότι δεν αγαπούσε τον σύντροφό της ή ότι ο πρώτος αποτυχημένος γάμος της στεκόταν τροχοπέδη στο να δεσμευτεί ξανά. Εκείνο που τη σταματούσε ήταν η σκέψη για το κατά πόσο θα ήταν μια καλή μητέρα για τους δύο γιους του Μπάιντεν.

Στην πραγματικότητα εκείνοι προέτρεψαν τον πατέρα τους να παντρευτεί μια γυναίκα που τους πρόσφερε τη στοργή, τη θαλπωρή και την ασφάλεια που τόσο είχαν ανάγκη. Τελικά, ο γάμος τους έγινε σε κλειστό κύκλο, με μόλις 40 καλεσμένους, στις 17 Ιουνίου του 1977, στο παρεκκλήσι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τέσσερα χρόνια αργότερα την ευτυχία τους επιστέγασε η γέννηση της κόρης τους Ασλεϊ.
biden__5_
Με την Τζένιφερ Άνιστον

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι Μπάιντεν χρειάστηκε να γκρεμίσουν και να χτίσουν τη ζωή τους πολλές φορές από τότε έως σήμερα. Κομβική στιγμή ήταν το δίχως άλλο ο θάνατος του μεγαλύτερου γιου τους το 2015.

Ο Μπο Μπάιντεν, γενικός εισαγγελέας στην Πολιτεία του Ντέλαγουερ, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ακόμα κι αυτό, ένα ακόμα τραγικό γεγονός, δεν ήταν ισχυρότερο από την αγάπη και τη συντροφικότητά τους. Και αν ο θάνατος δεν μπορεί να τους διαλύσει, σίγουρα αυτό δεν θα το καταφέρει μία ακόμα δύσκολη προεκλογική καμπάνια, στην οποία ο Μπάιντεν έχει την ύστατη ευκαιρία να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Και η Αμερική να αποκτήσει μια πρώτη κυρία που μπορεί να μη διαθέτει το χάρισμα της Μισέλ Ομπάμα ή την (απατηλή) λάμψη της Μελάνια Τραμπ, αλλά γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς να κρατά δεμένη και ενωμένη μια οικογένεια κόντρα σε φαινομενικά αξεπέραστες δυσκολίες και αντιξοότητες. Και επιπλέον διαθέτει πνευματώδες, ανεξάντλητο χιούμορ ή αλλιώς μια πρώτης τάξεως σανίδα σωτηρίας για τις στιγμές όπου τα πράγματα σοβαρεύουν επικίνδυνα. Τι άλλο να ζητήσει ένας εν αναμονή πρόεδρος.
biden__4_
Με τον Κρις Μάρτιν
biden__3_
Με τη Ρόζι Ο' Ντόνελ
biden__2_
Με την κόρη της Ασλεϊ



Ειδήσεις σήμερα:

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Κυρώσεις στην Τουρκία το επόμενο βήμα μετά την καταδίκη Μητσοτάκη

Ιωάννα Τούνη: Μετά τα κλάματα για το «ροζ βίντεο» πνίγει τον... καημό της στη Μύκονο

Πανελλαδικές 2020: Πτώση παντού βλέπουν οι ειδικοί, ακόμα και στις Ιατρικές

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ