Mάκης Τσέλιος - Ελισάβετ Μουτάφη: Ιστορίες μόδας

Mάκης Τσέλιος - Ελισάβετ Μουτάφη: Ιστορίες μόδας

Μετά από 45 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο της μόδας, ο εμβληματικός σχεδιαστής παραδίδει τα κλειδιά του οίκου του στην πολυτάλαντη ανιψιά του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tselios-moutafi
Πρόκειται για ένα από τα πιο business oriented μυαλά της ελληνικής μόδας και αυτή την περίοδο ονειρεύεται τη μεγαλύτερη επίδειξη της ζωής του. Eνα μεγαλοπρεπές ντεφιλέ στο κέντρο της Αθήνας με ένα σκηνικό που θα παραπέμπει σε σύγχρονη θεατρική παράσταση και ρούχα που θα κάνουν μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του και θα αποτελούν εισαγωγή στη νέα εποχή του οίκου Makis Tselios.

«Δουλεύω πολύ καιρό στο μυαλό μου αυτή τη βραδιά. Εδώ και χρόνια με απασχολούσε η μετά Μάκη εποχή του οίκου, γι’ αυτό και αναζητούσα το κατάλληλο πρόσωπο για τη διαδοχή», αποκαλύπτει στο «Gala» από τη Μύκονο όπου περνάει τις διακοπές του. «Η μόδα, οι οίκοι είναι ζωντανά κύτταρα, οφείλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν πέρα από τους δημιουργούς τους. Στο εξωτερικό συμβαίνει αυτό εδώ και δεκαετίες. Ο Dior, η Chanel εξακολουθούν να δημιουργούν μόδα και μετά τη φυσική απουσία των ανθρώπων που διαθέτοντας πάθος και όνειρο τους δημιούργησαν. Στην Ελλάδα επικρατεί μια διαφορετική πραγματικότητα. Εφυγε από τη ζωή ο Ασλάνης, εξαφανίστηκε η μόδα του, το ίδιο συνέβη και με τον Πολατόφ. Σπούδασα δύο παιδιά με το όνειρο να καθίσουν στο τιμόνι του οίκου. Στη συνέχεια όμως επέλεξαν άλλο επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο ένας έγινε σεφ και ο άλλος ασχολήθηκε με το κόσμημα».
tselios-moutafi-gala__3_

Η Ελισάβετ Μουτάφη, παιδί της Φιλομήλας, αδελφής και πολύτιμης βοηθού του Μάκη, μπαινόβγαινε στο ατελιέ του από κοριτσάκι. «Οπως όλα τα κορίτσια λάτρευε την επαφή με τα υφάσματα. Περνούσε πολύ χρόνο ανάμεσα στα σχέδια και τις κοπέλες που έραβαν. Φαινόταν ότι της άρεσε όλο αυτό. Στη συνέχεια όμως την κέρδισε το θέατρο, κι εγώ δεν ήθελα να μπω φρένο στα όνειρά της».

Ωστόσο, όταν πριν από λίγα χρόνια ο Μάκης Τσέλιος πήρε την απόφαση να παραδώσει τα κλειδιά του οίκου του στην επόμενη γενιά τής έκανε την πρόταση. Του απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο για να το σκεφτεί. Τελικά αποφάσισε ότι θέλει να συνδυάσει την υποκριτική με τη μόδα.
Κλείσιμο
tselios-moutafi-gala__4_

«Τόσο η υποκριτική όσο και η μόδα είναι τέχνες και επομένως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Η Ελισάβετ με τη βοήθειά μου ήδη δημιουργεί την πρώτη της κολεξιόν, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα παρουσιάσει σε μια φαντασμαγορική επίδειξη, με την οποία θα της παραδώσω ουσιαστικά και τον οίκο. Θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα βρίσκομαι στα παρασκήνια της επίδειξης, αλλά θα την παρακολουθώ από τις θέσεις των θεατών», εξομολογείται φανερά ενθουσιασμένος ο καταξιωμένος σχεδιαστής.

Η Ελισάβετ Μουτάφη ανέλαβε στην πραγματικότητα τον οίκο μόλις πριν από λίγες ημέρες, αμέσως μετά το lockdown. «Ο θείος μου δεν μου ήταν πάντα μόνο αγαπητός αλλά και πρότυπο. Εχω ζήσει από κοντά όλη του τη διαδρομή, από την εποχή του Billy Bo. Είμαι μεγαλωμένη μέσα στα ρούχα, υπάρχουν στιγμές που θα μου μείνουν αξέχαστες. Θυμάμαι ακόμη τον Δημήτρη Ζουρντό τον μακιγιέρ, μικρό κοριτσάκι, να με βάφει, κι εγώ να δίνω στο ατελιέ μικρές παραστάσεις. Η σχέση μου με τα ρούχα ήταν τόσο στενή και τα ατελιέ τόσο οικεία που κατά τα παιδικά μου χρόνια έλεγα στους συμμαθητές μου: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω σχεδιάστρια μόδας”», θυμάτι η γνωστή ηθοποιός, και συνεχίζει: «Ολες οι τέχνες σε κάποιο σημείο συναντιούνται. Σε όλα τα είδη τέχνης υπάρχει έμπνευση και αισθητική. Χαίρομαι που μπήκα στη μόδα πιο δυναμικά, ωστόσο δεν σας κρύβω ότι το όλο project -καθώς είμαι νέα στον χώρο- με αγχώνει». Τη ρωτώ για το κατά πόσο η ανάληψη των νέων της καθηκόντων συνοδεύεται από το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την υποκριτική: «Κάτι τέτοιο δεν πέρασε ούτε σαν σκέψη από το μυαλό μου. Η επιτυχία της “Ομορφης πόλης” θα συνεχιστεί, κορωνοϊού επιτρέποντος. Υπάρχουν προτάσεις και για τηλεόραση. Μόδα και υποκριτική θα συνυπάρξουν αρμονικά στη ζωή μου από δω και πέρα. Η πολλή δουλειά, άλλωστε, ποτέ δεν με φόβισε».
tselios-moutafi-gala__1_

Ο Μάκης Τσέλιος γεννήθηκε στην Ιθάκη όπου το DNA του μπολιάστηκε με την επτανησιακή κουλτούρα. Μεγαλώνοντας στις γειτονιές του Πειραιά, αρνήθηκε να ακολουθήσει τον επαγγελματικό δρόμο του πατέρα του και το εμπόριο κρεάτων. Σε νεαρή ηλικία και ενώ παρακολουθούσε νυχτερινό σχολείο έπιασε δουλειά στην εταιρεία αυτοκινήτων Mercedes ως κλητήρας. Το πάθος του ήταν τέτοιο που σύντομα βρέθηκε στις πωλήσεις. «Εμεινα δέκα χρόνια εκεί. Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε μια απίθανη σπουδή, αφού ως υπάλληλος της εταιρείας όφειλα να προσαρμοστώ στη γερμανική κουλτούρα και πειθαρχία. Μυήθηκα επίσης στην τεχνολογία πολύ νωρίτερα από τους περισσότερους, καθώς σε μια εποχή όπου η Ελλάδα δεν γνώριζε τι εστί κομπιούτερ, εκείνοι διέθεταν τον τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό».

Η συνάντησή του με τον Βασίλη Κουρκουμέλη, τον οποίο ο ίδιος βάφτισε Billy Bo (Ωραίος Βασίλης), ήταν η αρχή για ένα ανέλπιστο success story. H boutique «Billy Bo» υποδέχθηκε τις πρώτες της πελάτισσες τον Ιανουάριο του 1974 στο Κολωνάκι. Ακολούθως, η κοσμική Αθήνα καλωσόρισε με θέρμη τις δημιουργίες τους. «Κάναμε πρωτοποριακά πράγματα για την εποχή», αξιολογεί ο Μάκης Τσέλιος. «Ημασταν οι πρώτοι που λανσάραμε, για παράδειγμα, τα χρωματιστά παντελόνια για τους άνδρες». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το brand name «Βilly Bo» είχε μετατραπεί σε μια αναγνωρίσιμη, αξιοσέβαστη και ιδιαιτέρως δημοφιλή φίρμα στην ελληνική αγορά. «Δεχόμασταν τέτοια αγάπη ώστε χρειαζόμασταν σεκιούριτι, καθώς πολλές φορές από το πάθος του κόσμου να εισέλθει στην boutique κινδύνευαν να σπάσουν οι βιτρίνες. Ολη η Αθήνα ντυνόταν σε εμάς. Οταν ανοίξαμε στη Νέα Υόρκη ο ξένος Τύπος μάς εκθείαζε». Η boutique «Billy Bo» στην περίφημη 5η Λεωφόρο εκτόξευσε τη φήμη των δημιουργών του brand και έδωσε υπόσταση στα όνειρά τους. Οταν ο Billy Bo έφυγε από τη ζωή νικημένος από το AIDS, ο Μάκης Τσέλιος κατάφερε να χαράξει μια τρίτη επιτυχημένη καριέρα, αυτή τη φορά δημιουργώντας έναν οίκο με το δικό του όνομα, αφού η οικογένεια του Βασίλη Κουρκουμέλη του απαγόρευσε τη χρήση του ονόματος Billy Bo.
tselios-moutafi-gala__2_

H ίδια η ζωή απέδειξε ότι ο Μάκης Τσέλιος είναι ο άνθρωπος στον οποίο τελικά ίσως όφειλε την επιτυχία του και ο ίδιος ο Billy Bo. Γνωρίζοντας όχι μόνο να σχεδιάζει αλλά και να διαβάζει τα νούμερα, έστησε έναν εξίσου επιτυχημένο οίκο, ο οποίος αυτή τη φορά ήταν αποκλειστικά δικό του δημιούργημα. Πριν ξεσπάσει συνεργαζόταν με 14 βιομηχανίες ρούχων απασχολώντας γύρω στους 3.500 υπαλλήλους, ενώ το brand name «Makis Tselios» απαντάται από κομμάτια υψηλής ραπτικής και ευκολοφόρετα prêt à porter μέχρι είδη σπιτιού. Τα μεγέθη ζαλίζουν: χιλιάδες σχέδια, εκατοντάδες φαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, περίπου 120 επιδείξεις μόδας, στολές για όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες. Από τον «Αστέρα» μέχρι την Aegean, όλοι ντύνονται με ρούχα που φέρουν τη σχεδιαστική υπογραφή του Μάκη Τσέλιου. Τον ρωτώ τι θεωρεί πως έκανε τον οίκο του τόσο επιτυχημένο. «Η λογική ήταν πάντα τα ρούχα να είναι μοδάτα αλλά και ευκολοφόρετα. Εχουμε χορτάσει από επιδείξεις με ρούχα τρελά που δύσκολα μπορεί μια γυναίκα να τα βάλει. Δεν υποτιμώ τη δύναμη και τον ρόλο της φαντασίας στη μόδα. Δεν μπορεί όμως μια κολεξιόν να στηρίζεται αποκλειστικά σε ρούχα που δεν μπορούν να φορεθούν στην καθημερινότητα».
tselios-moutafi-gala

Στην ερώτηση πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως «συνταξιούχο» της μόδας, γελάει. «Μα δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη δημιουργία. Θα βρίσκομαι δίπλα στην Ελισάβετ συμβουλευτικά. Ομως, θα έχω την πολυτέλεια να κάνω πράγματα που πάντα ονειρευόμουν, αλλά ποτέ δεν είχα τον χρόνο. Θα προχωρήσω στην έκδοση ενός βιβλίου για τη ζωή μου και θα ήθελα να φτιάξω τα κοστούμια για ένα θεατρικό στην Επίδαυρο. Η "Μήδεια" ήταν πάντα στο μυαλό μου. Ειδικά αν πρωταγωνιστήσει η Ελισάβετ». Η ίδια έχει γνώση της ευθύνης που αναλαμβάνει: «Ο θείος μου είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος στην παράδοση της σκυτάλης. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το παράθυρο που ανοίγει ο ίδιος ο δημιουργός σε μια νέα εποχή», λέει η Ελισάβετ κλείνοντας την κουβέντα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ