Euro 2020 - Σκωτία: Σαν έτοιμη από καιρό

Euro 2020 - Σκωτία: Σαν έτοιμη από καιρό

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Σκωτίας του ενόψει του Euro 2020

skwtiaaa
Σκωτία, η επιστροφή. Μπορεί να μην πρόκειται για μια παραδοσιακή δύναμη σε επίπεδο διακρίσεων, αλλά την απουσία της από μεγάλη διοργάνωση για 23 χρόνια δεν τη λες και απολύτως αναμενόμενη. Η τελευταία της παρουσία σε… Grand Slam ήταν το 1998 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας, ενώ για να εντοπίσουμε συμμετοχή της στο Euro θα πρέπει να πάμε λίγα ακόμα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1996, όταν και είχε βρεθεί στα γήπεδα της Αγγλίας.

Σε πρώτη φάση, ο στόχος είναι να ζήσει τη στιγμή, διότι, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό δεν πρόκειται για κάτι που της συμβαίνει συχνά ή που της συνέβαινε ανά τακτά διαστήματα παλαιότερα, καθώς πρόκειται για τη μόλις τρίτη της εμφάνιση σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Επιπλέον, ούτε η πρόκριση στην επόμενη φάση είναι ένας απλός στόχος, διότι θα πρέπει να βάλει κάτω κάποια εκ των Αγγλίας και Κροατίας ή σε διαφορετική περίπτωση να προκριθεί ως τρίτης μέσω ranking.

Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο προκρίθηκε στα τελικά της διοργάνωσης και συγκεκριμένα η διαδικασία των πέναλτι στο μπαράζ με τη Σερβία, αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι τα πάντα μπορούν να κριθούν στο φινάλε. Ακόμα και μετά το… 90ο λεπτό. Συνεπώς, ο επιμένων πολλές φορές νικά και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και η Σκωτία!

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γκόρντον (Χαρτς), Μάρσαλ (Ντέρμπι), ΜακΛάφλιν (Ρέιντζερς)
Αμυντικοί: Κούπερ (Λιντς), Γκάλαχερ (Μάδεργουελ), Χάνλεϊ (Νόριτς), Χέντρι (Οστάνδη), ΜακΚένα (Νότιγχαμ), Ο’ Ντόνελ (Μάδεργουελ), Πάτερσον (Ρέιντζερς), Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Τέιλορ (Σέλτικ), Τίρνεϊ (Άρσεναλ)
Μέσοι: Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Κρίστι (Σέλτικ), Φλεκ (Σέφιλντ Γ.), Φόρεστ (Σέλτικ), Φρέιζερ (Νιουκάστλ), Γκίλμορ (Τσέλσι), ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γ.), Τέρνμπουλ (Σέλτικ)
Επιθετικοί: Άνταμς (Σαουθάμπτον), Ντάικς (ΚΠΡ), Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν)

Πώς προκρίθηκε:
Τερμάτισε τρίτη στο ένατο γκρουπ της προκριματικής φάσης πίσω από Βέλγιο και Ρωσία με απολογισμό 5 νίκες και ισάριθμες ήττες, έχοντας 16-19 goal average, είχε δεύτερη ευκαιρία την οποία εκμεταλλεύτηκε με δραματικό τρόπο στο μπαράζ με τη Σερβία, την οποία λύγισε στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια με τον Γιόβιτς να ισοφαρίζει στο 90’) με 5-4, με τον Μάρσαλ να αποκρούει την εκτέλεση του Μίτροβιτς, στο μοναδικό πέναλτι της διαδικασίας, που δεν βρήκε δίχτυα από τις δύο ομάδες.

Κλείσιμο
HIGHLIGHTS | Serbia 1-1 Scotland | Scotland Qualify For UEFA EURO 2020


Σχηματισμός:
Ο Στίβεν Κλαρκ έχει καθιερώσει εδώ και καιρό πλάνο με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Διαφοροποιώντας το σχήμα μεσοεπιθετικά. Άλλοτε πρόκειται για 3-4-1-2, κάποιες φορές εφαρμόζει το 3-5-2, ενώ υπάρχει στο κάδρο και το 3-4-2-1. Πάντως, στον «τελικό» με τη Σερβία επέλεξε τον Νοέμβριο του 2020 επέλεξε το πρώτο.
Μάρσαλ - ΜακΤόμινεϊ, Γκάλαχερ ή Χάνλεϊ, Τίρνεϊ- Ο’ Ντόνελ, Ρόμπερτσον, Φρέιζερ, ΜακΓκρέγκορ, ΜακΓκιν - Άνταμς-Ντάικς

Το αστέρι:
Άντριου Ρόμπερτσον. Σε ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που δεν αποτελείται από ντίβες, ζογκλέρ και μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά από πολλά καλά «εργαλεία», ο αριστερός μπακ της Λίβερπουλ είναι ό,τι πιο hot υπάρχει και πιο αστραφτερό υπάρχει στους Σκωτσέζους.
Εuro 2020: Η παρουσίαση της Σκωτίας

Αξίζει να τον δεις:
Κίεραν Τίρνεϊ. Ό,τι πιο… Ρόμπερτσον έχει το ρόστερ της Σκωτίας. Προέρχεται από πολύ γεμάτη σεζόν με την Άρσεναλ, έχοντας 38 συμμετοχές και 2 γκολ με την Άρσεναλ. Το Euro προσφέρεται για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις συμμετοχές του, ενώ στο πολυδιάστατο σύστημα που εφαρμόζει ο Στίβεν Κλαρκ, μπορεί να δώσει λύσεις σε αρκετές θέσεις, καθώς παίζει ως αριστερός μπακ-χαφ και ως στόπερ.

Προπονητής:
Στιβ Κλαρκ. Ο 57χρονος προπονητής είναι στη Σκωτία από τον Μάιο του 2019 και έβγαλε εις πέρας την πρώτη του αποστολή: Να οδηγήσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του στα τελικά του Euro. Έκανε ντεμπούτο στις 8 Ιουνίου στο 2-1 επί της Κύπρου για την 3η αγωνιστική του 9ου γκρουπ της προκριματικής φάσης του Euro. Μέχρι εκείνο το σημείο, είχε μια βαριά ήττα με 3-0 από το… Καζακστάν και μια νίκη επί του Σαν Μαρίνο με 2-0, με τον Άλεξ ΜακΛις στο τιμόνι της. Ακολούθησαν τέσσερις νίκες και ισάριθμες ήττες, με 14 γκολ ενεργητικό και 16 παθητικό στο γκρουπ, αλλά υπήρξε happy end μέσω των playoffs και την πολυπόθητη πρόκριση-θρίλερ στα πέναλτι με τη Σερβία.

Βρίσκεται στους πάγκους από το 1999, όταν και πέρασε από τη Νιούκαστλ ως υπηρεσιακός τεχνικός για ένα μικρό διάστημα. Ακολούθησε η παρουσία του στο σταφ των Τσέλσι (2004-08), Γουέστ Χαμ (2008-10) και Λίβερπουλ (2012-13), ενώ από το 2013 ακολουθεί καριέρα ως head coach. Αρχικά στη Γουέστ Μπρομ (2012-13) και στη συνέχεια στις Ρέντινγκ (2014-15), Άστον Βίλα (2016) και Κιλμάρνοκ (2017-19), προτού αναλάβει τη Σκωτία.

Πιθανότητες κατάκτησης:
Προφανώς και δεν είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μάλιστα, στις στοιχηματικές πληρώνει την τρίτη μεγαλύτερη απόδοση μετά τις Φινλανδία-Βόρεια Μακεδονία (501) και Ουγγαρία (401), αλλά και μαζί με τη Σλοβακία, για να το σηκώνει και την απόδοσή της τη βρίσκουμε κοντά στο 251. Προσφέρεται σε τόσο υψηλή τιμή, όχι επειδή είναι η τέταρτη πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά, αλλά διότι οι πιθανότητες για απευθείας πρόκριση από το τέταρτο γκρουπ δεν είναι με το μέρος της, έχοντας να ανταγωνιστεί Αγγλία και Κροατία, ενώ η εθνική που συμπληρώνει το καρέ είναι η Τσεχία.

Το πρόγραμμα στον 4ο όμιλο:
Σκωτία-Τσεχία (14/6, 15:00) - Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Αγγλία-Σκωτία (18/6, 21:00) - Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Κροατία-Σκωτία (22/6, 21:00) -Χάμπντεν Παρκ, Γλασκώβη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
2 (1992, 1996)
Υψηλότερη θέση:
5η (1992)
Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 24 (1441.43 βαθμούς)


Πηγή:www.sport-fm.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση - Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Self test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου - Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ

Τομ Χιλ: Ο 25χρονος Βρετανός κόουτς που οδήγησε τη Σάκκαρη στις «4» του Roland Garros
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ