Kαρκινογόνα σύμφωνα με την ΕΕ τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ

diesel

Περιλαμβάνονται πλέον στο νέο διευρυμένο κατάλογο των αναγνωρισμένων καρκινογόνων χημικών ουσιών

Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ συμπεριλαμβάνονται στις καρκινογόνες ουσίες που προστέθηκαν στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ουσιών, από τις οποίες, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, θα πρέπει εφεξής να προστατεύονται οι εργαζόμενοι στην ΕΕ.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής να διευρυνθεί ο κατάλογος των αναγνωρισμένων καρκινογόνων χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας. Με αυτήν τη συμφωνία , επιπλέον οκτώ καρκινογόνες χημικές ουσίες θα καλύπτονται από την Οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ.

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, επικρότησε τη συμφωνία με την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα κάναμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων από τον καρκίνο που συνδέεται με την εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, κατέληξαν σε συμφωνία για τη νομοθεσία που καλύπτει επιπλέον οκτώ καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των εξατμίσεων από κινητήρες ντίζελ. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προστασία για περισσότερους από 20.000.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη. Θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στους τομείς των χημικών προϊόντων, των μετάλλων και της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι επαγγελματίες οδηγοί, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα και, ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε λιμάνια και αποθήκες.

Παράλληλα, θα καταστήσει την εσωτερική αγορά μας απλούστερη και δικαιότερη, με ιδιαίτερη προσοχή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να τις βοηθήσει να συμμορφωθούν με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας.

Απευθύνω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέρη που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα και θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στις προσπάθειες που κατέβαλαν η αυστριακή προεδρία και οι προηγούμενες προεδρίες εκ μέρους του Συμβουλίου, αλλά και στον εισηγητή Κλοντ Ρολίν και στους αφανείς εισηγητές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ελπίζω να επιβεβαιωθεί γρήγορα η παρούσα συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε στους χώρους εργασίας και να αποτρέψουμε πάνω από 100.000 θανάτους από καρκίνο μέσα στα επόμενα 50 χρόνια».

Η συμφωνία θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου προς έγκριση. Όταν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, αυτή θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

George

Επίσης ευθύνονται για καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και άνοια. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιδρούν όμως στην μεγαλύτερη ελάττωση των ρύπων που προτείνει η ΕΕ.

Exploit

Όσοι αγοράσατε ντίζελ αυτοκίνητα τον ήπιατε. Έρχονται απαγορεύσεις και αυξημένα τέλη πολύ σύντομα. Πονηροί θέλατε να φαρμακώνετε με ΝοΧ τον κοσμάκη για να τη βγάλετε λίγο πιο φτηνά.

Όντως τα ντιζελ

είναι περισσότερο ρυπογόνα από τα βενζινοκινητα, ωστόσο NOx παράγουν τα τελευταία. Τα ντίζελ παράγουν μικροσωματίδια άνθρακα (αιθαλη). Για χρόνια απαγορευόταν το ντίζελ σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και είμασταν μια χαρά, όμως μετά από ανυπόφορες πιέσεις των εισαγωγέων καθώς και άλλων συμφερόντων οι βλακοπολιτικοι (οι μάλλον τα αρπακτικά πολιτικοί) το επέτρεψαν (δεν θυμάμαι πια κυβερνηση) και ο άσχετος κοσμάκης (από την φτωχολογιά μέχρι τους έχοντες και κατέχοντες) έτρεξε να αγοράσει οικονομικό ντιζελακι (ευθύνεται και το φορολογικό προφίλ των καυσίμων που επιδοτεί το ντίζελ ενώ σε αρκετές αλλες χώρες η βενζίνη είναι φθηνότερη).

τρε

Μόνο να ξέρατε τι αναπνέουμε από τα ξύλα που καίνε στα τζάκια.

George

Τουλάχιστον δεν καίνε 365 μέρες τον χρόνο.

Kalhas

Ενω τα καυσαερια απο τα βενζινοκινητα ειναι υγιεινα! Ρε τι βλακες υπαρχουν στην κομισιον! Οι ιδιοι που εσωσαν το περιβαλλον απαγορευοντας τις πλαστικες σακουλες! Σε λιγο θα μας σωσουν κι απο τον Πουτιν, οχι ομως απο τον τραμπ(ονομα και πραμα)

ολοι τώρα

θέλουμε τα καυσαέρια της βενζίνης που είναι πιο "υγιεινά" και πιό "φτηνά"

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thalassia_eidi

Διεθνής έρευνα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα – Η απώλεια θαλάσσιων ειδών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ασφάλεια

BlueCycle_1

Το BlueCycle είναι ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας που προσεγγίζει ολιστικά το πρόβλημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα - Δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

1