Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ευρώπη παραμένει δεσμευμένη στην κλιματική συμφωνία του Παρισιού

parl04

Έκθεση της Ολομέλειας από τη Σύνοδο του Στρασβούργου - Οι τοποθετήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών

«Η Ευρώπη παραμένει δεσμευμένη στις αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπισή της αποτελεί συλλογική ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο και απαιτεί συνεχή κοινή δέσμευση στην πολυμερή συνεργασία» επισημαίνεται στην έκθεση που ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου στο Στρασβούργο.

Η έκθεση συζητήθηκε ενόψει της προετοιμασίας προς την COP24 στο Κατοβίτσε τον Δεκέμβριο του 2018.

Στο θέμα της κλιματικής διπλωματίας τοποθετήθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος διεθνής παίκτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, για τον λόγο αυτό, η κλιματική διπλωματία είναι το εργαλείο που οφείλει να λειτουργεί δυναμικά και συγχρόνως να λειτουργεί οριζόντια σε όλες τις πολιτικές μας δράσεις.

«Η κλιματική διπλωματία της Ένωσης οφείλει να αποκτήσει επαγγελματικό χαρακτήρα, να ενισχυθεί οικονομικά, να εξελιχθεί πιο συνεκτικά και συντονισμένα, ώστε η διάσταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να είναι παντού: στην ασφάλεια, στη μετανάστευση, στις εμπορικές συμφωνίες, στις ξένες επενδύσεις, παντού» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, τοποθετήθηκε στο θέμα του σχεδιασμού αιολικού πάρκου στη νότια Καρυστία στην Εύβοια, υπογραμμίζοντας πως «η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να κατευθύνει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξωτερικό πεδίο και φυσικά η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι απαραίτητος όρος προκειμένου να συνάπτονται διεθνείς συμβάσεις».

Επίσης τόνισε πως επιβάλλεται πλέον μία περιβαλλοντική νομοθεσία η οποία θα τηρείται και επί αυτού αναφέρθηκε στην περίπτωση της Καρυστίας, στην Εύβοια όπου σχεδιάζεται η λειτουργία 42 αιολικών πάρκων, δυναμικότητας 700 μεγαβάτ, με τα οποία, όπως τονίζει «αφενός διαλύεται η προστασία του περιβάλλοντος σε μια περιοχή Νatura και αφετέρου οι εταιρείες που τρέχουν την υλοποίηση του εγχειρήματος λειτουργούν παράνομα».

Υπενθύμισε πως έχει θέσει το θέμα αυτό επανειλημμένα και υπάρχει απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21 Νοεμβρίου ότι θα προχωρήσει στην παραπομπή των αρμοδίων ελληνικών αρχών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το θέμα είναι ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτε. […] Πότε θα παραπεμφθούν οι ελληνικές αρχές, καθώς παραβιάζουν εν προκειμένω τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων. Θα γίνει επιτέλους κάποια δράση;».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stanlei-kamilopardali

Ο Στάνλεϊ, η τύχη του οποίου απασχόλησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επιζήσει από την πύρινη λαίλαπα στο Malibu Wine Safari μαζί με άλλα μεγάλα, εξωτικά ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου

Εξωπλανητης_Barnards_b__καλλιτεχνικη_απεικονιση__πηγη_ESO-M__Kornmesser

Eίναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός - Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί 

galactic

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία

4199063

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δημοσίευσε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη - Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι ποταμοί