Επιστήμονες «έσπασαν» το DNA του σιταριού

Επιστήμονες «έσπασαν» το DNA του σιταριού

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη γενετική ακολουθία του σιταριού και δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι σπόροι και οι σοδειές.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη γενετική ακολουθία του σιταριού και δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι σπόροι και οι σοδειές.

Ο χάρτης του γονιδιώματος αφορά το σιτάρι της ποικιλίας Chinese Spring και προσφέρει στους επιστήμονες και στις εταιρείες που ασχολούνται με τις διασταυρώσεις των ποικιλιών, πρόσβαση στο 95% όλων των γονιδίων του σιταριού. Θα μπορέσουν έτσι να βρουν τρόπους για να παραγάγουν πιο ανθεκτικούς και αποδοτικούς σπόρους ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων.

«Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε θα είναι ανεκτίμητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων», δήλωσε ο Νιλ Χολ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ο οποίος συμμετείχε στη βρετανική ερευνητική ομάδα που χαρτογράφησε το γονιδίωμα του σιταριού.

Ο Χολ δήλωσε πως τα δεδομένα της γονιδιακής ακολουθίας του σιταριού Chinese Spring θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τις διαφορές ανάμεσα σε ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

«Κατανοώντας τις γενετικές διαφορές ανάμεσα σε ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε νέους τύπους σιταριού που θα μπορούν να αντεπεξέρχονται καλύτερα στην ξηρασία και την αλμυρότητα του εδάφους ή θα έχουν καλύτερες αποδόσεις και θα προσφέρουν μεγαλύτερες σοδειές», δήλωσε ο Χολ.

Στο παρελθόν, το γονιδίωμα του σιταριού θεωρούνταν αδύνατο να χαρτογραφηθεί εξαιτίας του μεγέθους του. Αποτελείται από 17 εκατομμύρια βασικά ζεύγη των χημικών που αποτελούν το DNA, πέντε φορές περισσότερα απ' ό,τι το ανθρώπινο γονιδίωμα, έτσι η εύρεση του γενετικού του κώδικα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χαρτογράφησης γονιδιώματος που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

psi123

Το ψήσιμο κρέατος δημιουργεί στην Αθήνα σχεδόν τόσα οργανικά αερολύματα όσα και τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης - Μάλιστα οι ρύποι τριπλασιάζονται τις Τσικνοπέμπτες

39