Με ένα τεράστιο... “πιστολάκι” διώχνουν το νέφος στο Νέο Δελχί

Με ένα τεράστιο... “πιστολάκι” διώχνουν το νέφος στο Νέο Δελχί

Με μία μάλλον αμφισβητούμενη μέθοδο επιχειρούν οι αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα

Ένα “κανόνι κατά του νέφους” επιστράτευσαν οι αρχές στο Νέο Δελχί για να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, που έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. 

Το σχήμα του κανονιού παραπέμπει σε πιστολάκι για τα μαλλιά. Το πιστολάκι τοποθετήθηκε πάνω σε ένα τρέιλερ και μπορεί να εκτοξεύει μέχρι και 100 λίτρα νερού το λεπτό σε ακτίνα 150 μέτρα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε εργοτάξια και ορυχεία. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί, Ιμράν Χουσάιν δήλωσε στο AFP ότι εάν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο προάστιο Ανάντ Βιχάρ πετύχει, η χρήση των κανονιών θα επεκταθεί. Η ιδέα είναι ότι το νερό, πέφτοντας στο έδαφος, παρασύρει τους ρύπους και καθαρίζει την ατμόσφαιρα. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιτακτική στο Νέο Δελχί, που με πληθυσμό 20 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται από τις πλέον μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Πολλές φορές, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερες και από αυτές του Πεκίνου, ενώ οι αρχές επικρίνονται συχνά για ολιγωρία. 

Πάντως, οι ειδικοί δεν έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό όταν έμαθαν για την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Greenpeace, η τοπική κυβέρνηση επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά της να καταπολεμήσει τις πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως τη βιομηχανική παραγωγή, τις εκπομπές των οχημάτων και την σκόνη από τα εργοτάξια.

Οι κατασκευαστές του κανονιού αυτού, που στοιχίζει περίπου 2 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 26.400 ευρώ) έκαστο, υπολογίζουν ότι χρειάζονται "30 με 40 κανόνια" για να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

"Είναι μια λύση για την περίπτωση που βρίσκεσαι εντελώς σε απόγνωση", σημείωσε μιλώντας στο AFP ο Βιμάλ Σαΐνι της επιχείρησης CloudTech.

Συχνά χρειάζεται να περάσουν πολλές ημέρες με νέφος και να υπάρξουν συστάσεις από δικαστήρια για να προχωρήσει το Νέο Δελχί στο κλείσιμο των εργοταξίων και των σχολείων στις πιο σοβαρές κρίσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ινδική πρωτεύουσα, όπως συνέβη ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου.

Το 2016 οι αρχές της πρωτεύουσας είχαν συμβουλεύσει τους κατοίκους να καταναλώνουν πορτοκάλια και να κάνουν γαργάρες με ζεστό νερό για να προστατεύσουν την υγεία τους. Το 2017 ήθελαν να στείλουν ελικόπτερα να ρίξουν νερό στο νέφος. Βέβαια δεν είχαν συνυπολογίσει ότι τα ελικόπτερα συχνά δεν μπορούσαν καν να απογειωθούν λόγω της ομίχλης που οφειλόταν στην ρύπανση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

taj-mahal_4

Το διάσημο μνημείο περιβάλλεται από έναν ποταμό γεμάτο με σκουπίδια και λύματα και συχνά περικλείεται σε σκόνη και καπνό που εκλύονται από τις καπνοδόχους και τα οχήματα στην πόλη Άγκρα

penguins

Η κίνηση στους ωκεανούς και η αυξημένη οικονονομική δραστηριότητα στον βυθό δημιουργούν υποθαλάσσια ηχορύπανση- Οι επιστήμονες μελετούν πως αντιδρούν νεογέννητοι πιγκουίνοι σε ηχητικά ερεθίσματα 

Rhinoceros_blanc

Η Βικτόρια υπεβλήθη σε τεχνητή γονιμοποίηση τον Μάρτιο στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο και, αν όλα πάνε καλά κατά την 14μηνη περίοδο της κύησης, το μωρό της αναμένεται να γεννηθεί το καλοκαίρι του 2019

earth_land

Προστατευόμενες εκτάσεις συνολικά έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων ή διπλάσιες σε έκταση από την Αλάσκα έχουν υποβαθμισθεί από τις ποικίλες ανθρώπινες παρεμβάσεις