Με ένα τεράστιο... “πιστολάκι” διώχνουν το νέφος στο Νέο Δελχί

Με ένα τεράστιο... “πιστολάκι” διώχνουν το νέφος στο Νέο Δελχί

Με μία μάλλον αμφισβητούμενη μέθοδο επιχειρούν οι αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα

Ένα “κανόνι κατά του νέφους” επιστράτευσαν οι αρχές στο Νέο Δελχί για να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, που έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. 

Το σχήμα του κανονιού παραπέμπει σε πιστολάκι για τα μαλλιά. Το πιστολάκι τοποθετήθηκε πάνω σε ένα τρέιλερ και μπορεί να εκτοξεύει μέχρι και 100 λίτρα νερού το λεπτό σε ακτίνα 150 μέτρα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε εργοτάξια και ορυχεία. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί, Ιμράν Χουσάιν δήλωσε στο AFP ότι εάν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο προάστιο Ανάντ Βιχάρ πετύχει, η χρήση των κανονιών θα επεκταθεί. Η ιδέα είναι ότι το νερό, πέφτοντας στο έδαφος, παρασύρει τους ρύπους και καθαρίζει την ατμόσφαιρα. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιτακτική στο Νέο Δελχί, που με πληθυσμό 20 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται από τις πλέον μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Πολλές φορές, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερες και από αυτές του Πεκίνου, ενώ οι αρχές επικρίνονται συχνά για ολιγωρία. 

Πάντως, οι ειδικοί δεν έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό όταν έμαθαν για την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Greenpeace, η τοπική κυβέρνηση επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά της να καταπολεμήσει τις πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως τη βιομηχανική παραγωγή, τις εκπομπές των οχημάτων και την σκόνη από τα εργοτάξια.

Οι κατασκευαστές του κανονιού αυτού, που στοιχίζει περίπου 2 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 26.400 ευρώ) έκαστο, υπολογίζουν ότι χρειάζονται "30 με 40 κανόνια" για να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

"Είναι μια λύση για την περίπτωση που βρίσκεσαι εντελώς σε απόγνωση", σημείωσε μιλώντας στο AFP ο Βιμάλ Σαΐνι της επιχείρησης CloudTech.

Συχνά χρειάζεται να περάσουν πολλές ημέρες με νέφος και να υπάρξουν συστάσεις από δικαστήρια για να προχωρήσει το Νέο Δελχί στο κλείσιμο των εργοταξίων και των σχολείων στις πιο σοβαρές κρίσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ινδική πρωτεύουσα, όπως συνέβη ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου.

Το 2016 οι αρχές της πρωτεύουσας είχαν συμβουλεύσει τους κατοίκους να καταναλώνουν πορτοκάλια και να κάνουν γαργάρες με ζεστό νερό για να προστατεύσουν την υγεία τους. Το 2017 ήθελαν να στείλουν ελικόπτερα να ρίξουν νερό στο νέφος. Βέβαια δεν είχαν συνυπολογίσει ότι τα ελικόπτερα συχνά δεν μπορούσαν καν να απογειωθούν λόγω της ομίχλης που οφειλόταν στην ρύπανση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

istanbul-1

Οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης -  Οι προειδοποιήσεις έρχονται λίγες ημέρες πριν την επέτειο του 1999, όταν τα 7,5 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά στοίχισαν τη ζωή 17.480 ανθρώπων

4
falaines-foto-1

«Όταν οι φάλαινες έφτασαν στα ρηχά όλη η πόλη μπήκε στο νερό, ακόμα και τα μικρά παιδιά και άρχισε να τις σφάζει. Ο ήχος από τις φάλαινες ήταν τρομακτικός» περιέγραψε την εμπειρία του ένας 22χρονος φοιτητής από τη Βρετανία

10
CO2

Οι ερευνητές κατάφεραν να επιταχύνουν δραματικά το φυσικό σχηματισμό μαγνησίτη που δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα  -ο οποίος θα απαιτούσε χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί έξω από το εργαστήριο- σε μόλις 72 ημέρες

2
Caelestiventus-hanseni

Τα οστά υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια χρόνια και είναι τα πρώτα βρέθηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το συγκεκριμένο είδος προηγείται όλων των πτεροσαύρων της ερήμου κατά 65 εκατ. χρόνια

4
heat

Οι ερευνητές προβλέπουν έως το 2022 -ίσως και ακόμη παραπέρα- ότι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει ως συνέπεια την αυξημένη (έως 400%) πιθανότητα ακραία υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη

2
fish-dead

Νεκρά χιλιάδες θαλάσσια ζώα - Κατανάλωση από τον άνθρωπο θαλασσινών που έχουν προσβληθεί από τις τοξίνες μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κολυμπούν, να τρώνε ή έστω να αναπνέουν σε περιοχές κοντά στο φαινόμενο», τόνισε καθηγητής υδροβιολογίας

1