Παρουσιάστηκε το αρχαιότερο παγοπέδιλο στον κόσμο ηλικίας 6.000 ετών

Παρουσιάστηκε το αρχαιότερο παγοπέδιλο στον κόσμο ηλικίας 6.000 ετών

Υποθέτοντας πως το παπούτσι ήταν περίπου 100 ετών, ο άνθρωπος που το ανκάλυψε, το κρατούσε στο γραφείο του ως ενθύμιο

Παρουσιάστηκε το αρχαιότερο παγοπέδιλο στον κόσμο ηλικίας 6.000 ετών
Έξι χιλιάδων ετών είναι ένα παγοπέδιλο που ανακαλύφθηκε πριν από μία δεκαετία σε βουνά των Δολομιτών της Ιταλίας και μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως ανήκε σε έναν αγρότη βοοειδών του 19ου αιώνα.

Το παγοπέδιλο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Νότιο Τιρόλο την Δευτέρα. Είναι κατασκευασμένο από 1,5 μέτρου ξύλου σημύδας.

«Πρόκειται για το παλαιότερο χιονοπέδιλο στον κόσμο» ανέφεραν οι επιστήμονες σε δήλωση.
Κλείσιμο

Η Κατρίν Μαρτζόλι, διευθύντρια του γραφείου αρχαιολογικών μνημείων του νότιο Τιρόλου, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, πως τα χιονοπέδιλα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα που φορούσαν στην περιοχή μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες.



«Ο παγετώνας μας έδωσε μια εξαιρετική μαρτυρία. Αυτό δείχνει ότι ήδη από τα τέλη της Νεολιθικής περιόδου, άτομα με κατάλληλο εξοπλισμό κινούνταν στην αλπική καμπή, σε υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα», δήλωσε.

Οι αρχαιολόγοι μάλιστα πιστεύουν πως οι αρχαίοι παγετώνες που λιώνουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα φέρουν στο μέλλον στην επιφάνεια ένα μεγάλο αριθμό προϊστορικών ευρημάτων.

Το παπούτσι βρέθηκε το 2013, κατά το λιώσιμο των πάγων του παγετώνα Gurgler Eisjoch από τον Σιμόν Μπαρτολίνι, χαρτογράφο για το Στρατιωτικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Ο Μπαρτολίνι εκείνη την περίοδο έκανε την χαρτογράφηση των αυστρο-ιταλικών συνόρων στο Νότιο Τυρόλο, μια γερμανόφωνη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.

Υποθέτοντας πως το παπούτσι ήταν περίπου 100 ετών, ο Μπαρτολίνι το κρατούσε στο γραφείο του ως ενθύμιο. Διαπίστωσε όμως πως ήταν πολύ μεγαλύτερο στην ηλικία από ότι πίστευε, μετά από συζήτηση που είχε με έναν συνάδελφο αρχαιολόγο.

Η ραδιοχρονολόγηση που έγινε από δυο διαφορετικά εργαστήριο, έδειξε πως το παγοπέδιλο χρονολογείται από το 3800-3700 π.Χ. Αυτό το καθιστά κατά 600 χρόνια μεγαλύτερο από τον διάσημο άνθρωπο των πάγων Ötzi, που βρέθηκε το 1991, μόλις επτά χιλιόμετρα από το σημείο της τελευταίας ανακάλυψης.




 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης