Ανοικτές οι πληγές στον Υμηττό

Ανοικτές οι πληγές στον Υμηττό

Επτά σχεδόν μήνες μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου για την προστασία του Υμηττού και δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι ο Υμηττός θα προστατευτεί πάση θυσία, η τύχη του Προεδρικού Διατάγματος για τη «σωτηρία» του βουνού αγνοείται.

Παρά την έτοιμη εισήγηση που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει στον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) ώστε να κλείσει η υπόθεση, εφόσον αξιολογήθηκαν (;) και οι παρατηρήσεις των αρμοδίων φορέων

Ανοικτές οι πληγές στον Υμηττό

Επτά σχεδόν μήνες μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου για την προστασία του Υμηττού και δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι ο Υμηττός θα προστατευτεί πάση θυσία, η τύχη του Προεδρικού Διατάγματος για τη «σωτηρία» του βουνού αγνοείται.

Παρά την έτοιμη εισήγηση που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει στον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) ώστε να κλείσει η υπόθεση, εφόσον αξιολογήθηκαν (;) και οι παρατηρήσεις των αρμοδίων φορέων κατά το στάδιο της διαβούλευσης, το θέμα πάει και έρχεται στο ΔΣ, παίρνοντας διαδοχικές αναβολές. Ανεπισήμως η θητεία του επικεφαλής του ΟΡΣΑ κ. Νίκου Παπανικολάου έχει λήξει χωρίς να έχει ανανεωθεί.

Όσοι ωστόσο γνωρίζουν επιμένουν ότι το θέμα θα μπορούσε να είχε περάσει και με εισήγηση του Προέδρου. Όμως κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για μια υπόθεση που καίει και τσουρουφλάει από τη στιγμή που νομιμοποιεί αυθαίρετους οικισμούς στην Αγία Παρασκευή συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων και βιομηχανικούς θύλακες στο Κορωπί 290 στρεμμάτων ενώ αφήνει περιθώρια και για ποικίλες αναπτυξιακές και εμπορικές δραστηριότητες.

Τέλος Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Υμηττού που έχει δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ το περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που αφήνει και πάλι ορθάνοιχτα τα παράθυρα σε ιδιώτες και φορείς του δημοσίου που επιδιώκουν με διάφορα θεσμικά και νομικά τερτίπια την εκμετάλλευση του ορεινού όγκου.

Με τη βούλα της πολιτείας ο στρατιωτικός οικισμός

Ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο μετά την απροθυμία του να παραχωρήσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί έκταση που προορίζει για Διοικητήριο και άλλες κτιριακές υποδομές της Ελληνικής Αστυνομίας έρχεται να απλώσει μπετόν και στις παλιές εγκαταστάσεις της αεροπορίας στο στρατόπεδο Σακέτα, με την δημιουργία ξενώνα.

Κλείσιμο

Παρά το γεγονός ότι το στρατόπεδο απομακρύνεται και η περιοχή θα έπρεπε να επανέλθει στον πρότερο χαρακτήρα της που ήταν δάσος, η στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε να φυτεύσει δύο συγκροτήματα 36 κατοικιών που θα στεγάσουν κατώτερα στελέχη του υπουργείου.

Φυσικά το πράσινο φως έχει δώσει από το 2001 σχετική ΚΥΑ του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΧΩΔΕ η οποία προβλέπει την μεταφορά από την αεροπορική βάση του Ελληνικού εγκαταστάσεων που προορίζονταν για οικιστική χρήση. Στην περιοχή θα χτιστούν περί τα 2.000 τ.μ από τα οποία τα 1.000 τ.μ αφορούν επιπλέον υποδομές ενώ τα υπόλοιπα ανακατασκευή υφιστάμενου κτίσματος.

Και όλα αυτά χωρίς καμία άδεια από την πολεοδομία και το δασαρχείο αφού η εγκατάσταση βρίσκεται σε στρατιωτική ζώνη και ακολουθεί τους νόμους του Πενταγώνου. Για το θέμα έχει επιληφθεί ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας Υμηττού) ο οποίος ενημερώθηκε για τους σχεδιασμούς του υπουργείου πριν από λίγες μέρες μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΓΕΑ.

Που πήγε η αναδάσωση στου Παπάγου;

Πολλά ερωτηματικά εγείρει και η στάση του δήμου Παπάγου σε ότι αφορά την αναδάσωση της περιοχής του Υμηττού που καταστράφηκε με τις πυρκαγιές του 2007. Εν αντιθέσει με την γειτονική πλευρά του Χολαργού όπου έχουν φυτευτεί περί τα 4.000 δεντρίλια και έπεται συνέχεια εδώ και δύο χρόνια που κάηκε ο Υμηττός από την πλευρά του Παπάγου, δεν έχει φυτευτεί ούτε ένα δέντρο με εξαίρεση μεμονωμένες πρωτοβουλίες κατοίκων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής και στις παρυφές των τελευταίων σπιτιών στη Νέα Περιοχή.

Εκείνο που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της αφανισμένης έκτασης -περί τα 900 στρέμματα- ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό των Αξιωματικών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και βρίσκεται σε μια περιοχή με έντονα σημάδια οικοπεδοποίησης. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις περιφράξεις οικοπέδων μετά τις πυρκαγιές το 2007 που δείχνουν το έργο των καταπατητών σε μια περιοχή που μαζί με την Ηλεία και την Εύβοια με υπουργική απόφαση έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη!

Αναζητήσαμε τον Υποναύαρχο ε.α. και δήμαρχο Παπάγου κ. Βασίλη Ξύδη προκειμένου να μας εξηγήσει τους λόγους των καθυστερήσεων αλλά βρήκαμε τις πόρτες κλειστές. Φαίνεται ότι ο δήμος προτιμά τη σιωπή από το να βγαίνει και να ενημερώνει τον κόσμο για ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής και αφορά την τύχη των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή εκκρεμεί προσφυγή πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση απόφασης της Περιφέρειας η οποία εξαιρεί από την αναδάσωση 1.070 στρέμματα που είχαν καεί και βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμου Χολαργού-Παπάγου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης