Παγκόσμια χαρτογράφηση της κλιματικής αλλαγής με δορυφόρο!

Παγκόσμια χαρτογράφηση της κλιματικής αλλαγής με δορυφόρο!

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων πληροφοριών με το όνομα «Geobia», διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από 21 μέχρι 24 Μαΐου και αποκαλύπτει πώς ένας δορυφόρος καταγράφει τις κλιματικές αλλαγές σε διάφορα σημεία του πλανήτη!

Παγκόσμια χαρτογράφηση της κλιματικής αλλαγής με δορυφόρο!
Παγκόσμια χαρτογράφηση της κλιματικής αλλαγής με δορυφόρο!
Ξεκάθαρη εικόνα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δίνει η παγκόσμια χαρτογράφηση, μέσω δορυφορικών εικόνων που επεξεργάζονται επιστήμονες, αξιοποιώντας δεδομένα της τελευταίας 25ετίας.

Μάλιστα ο Αμερικάνικος κρατικός οργανισμός «U.S. Geological Survey» εκπονεί ειδικό πρόγραμμα από το 2013, με χρηματοδότηση της NASA, στο οποίο αξιοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Landsat από το 1985 έως το 2010, δίνεται σαφής εικόνα και πληροφορίες χαρτογράφησης.

«Σκοπός του πενταετούς προγράμματος είναι η αξιοποίηση όλων των δεδομένων και η δωρεάν διάθεσή τους σε επιστήμονες και υπηρεσίες. Σκεφθείτε ότι πριν από μερικά χρόνια, οι δορυφορικές εικόνες πωλούνταν με αρκετά υψηλό αντίτιμο καθιστώντας απαγορευτική την επεξεργασία τους» διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής στο Επιστημονικό Κέντρο Γεωγραφικών Πληροφοριών Αριστείας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα, David Roy.

Οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα έγιναν από τον κ. Roy από το βήμα του παγκοσμίου συνεδρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών «GEOBIA» που άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου.

«Αναλύοντας τις δορυφορικές εικόνες καταγράφουμε και διαθέτουμε πληροφορίες που σχετίζονται με αλλαγές στη βλάστηση, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής αλλά και διάφορες μεταβολές, την τελευταία 25ετία, στη χρήση γης από τον άνθρωπο» λέει ο κ.Roy.
Κλείσιμο

Είναι, δε, τόσο μεγάλος ο όγκος δορυφορικών δεδομένων που για κάθε περιοχή που περιλαμβάνεται στα δορυφορικά «καρέ», υπάρχουν περίπου 800 φωτογραφίες της από το 1985 έως το 2010, οι οποίες καταγράφουν τις αλλαγές που τυχόν έχουν συντελεσθεί!

«Μέχρι στιγμής, ειδικά για τις ΗΠΑ, έχουμε διαπιστώσει μεγάλες αλλαγές στους χάρτες οι οποίες οφείλονται στην έντονη αστικοποίηση. Επίσης παρατηρήσαμε ότι έχουν μεν λιγοστέψει οι γεωργικές εκτάσεις αλλά ο τρόπος γεωργίας έχει γίνει πιο εντατικός» ανέφερε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Πάντως, το μόνο σημείο της Γης που δεν μπορεί να μελετηθεί είναι η Ανταρκτική, αφού, σύμφωνα με τον κ. Roy, οι εικόνες όπου κυριαρχεί το χιόνι, δεν έχουν κάποια χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείς δηλαδή να βρεις συγκεκριμένα σημεία αφού οι παλαιότερες δορυφορικές εικόνες ήταν χωρίς GPS» εξήγησε, προσθέτοντας ότι για την υλοποίηση του προγράμματος, πολύτιμη θα είναι και η συνδρομή δύο ακόμη δορυφόρων που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε περίπου ενάμιση χρόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι οι δορυφορικές εικόνες από το 1972 έχουν ευκρίνεια 90 μέτρων, από το '84 είναι στα 30 μέτρα και πλέον είναι στα 10 με 20 μέτρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης