Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε... «πόλεμο» κατά των ζώων «εισβολέων»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε... «πόλεμο» κατά των ζώων «εισβολέων»

Μαύρη λίστα με απεριόριστο αριθμό ειδών που δεν μπορούν να εισάγονται, να μεταφέρονται, να πωλούνται στην αγορά, να ανήκουν σε κάποιον ως κατοικίδια, να εκτρέφονται ή να αφήνονται ελεύθερα στη φύση

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε... «πόλεμο» κατά των ζώων «εισβολέων»
.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η «εισβολή» στην Ευρώπη αλλοχθόνων ειδών, τα οποία μπορούν να διαταράξουν οικοσυστήματα με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την οικονομία ή ακόμη και τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «μαύρης λίστας» ειδών-εισβολέων σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη.

«Τα αλλόχθονα είδη-εισβολείς προκαλούν ζημιές ύψους τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων το χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη-μέλη καλούνται να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο τσέχος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Πάβελ Ποτς, εισηγητής του κανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε με 606 ψήφους υπέρ και μόλις 36 κατά. «Οι προσπάθειες αυτές πολύ συχνά δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικές, πολύ απλά γιατί η εξάπλωση αυτών των ειδών δεν σταματά στα εθνικά σύνορα.»

Κατά τον Ποτς, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα διαδραματίσει η συνεργασία μεταξύ των «28», οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τις οδούς εισαγωγής και τους τρόπους εξάπλωσης των ειδών-εισβολέων και στη συνέχεια να τοποθετήσουν συστήματα ελέγχου και να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισής τους. Όπως παραδέχθηκε, «οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και είχαμε στη διάθεσή μας περιορισμένο χρόνο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Η αρχική πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία «μαύρης λίστας», η οποία θα περιελάμβανε έως και 50 είδη που δεν μπορούν να εισάγονται, να μεταφέρονται, να πωλούνται στην αγορά, να ανήκουν σε κάποιον ως κατοικίδια, να εκτρέφονται ή να αφήνονται ελεύθερα στη φύση. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για απεριόριστο αριθμό τέτοιων ειδών σε μια λίστα, η οποία θα δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένα ζώα ή φυτά.

Τα κράτη-μέλη θα κληθούν επίσης να ορίσουν ποινές για παραβιάσεις της νέας νομοθεσίας. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγεί κατ’ εξαίρεση άδειες για ορισμένες δραστηριότητες με τέτοια είδη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης