Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
ΣΕΒ: Υποστηρίζει το επιστημονικό πρόγραμμα «Η Οδύσσεια της Caretta»
Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία του, που αφορά στην επίσημη υποστήριξη του επιστημονικού προγράμματος «Η Οδύσσεια της Caretta», που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου.
Συγκεκριμένα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009 -στα Γραφεία του ΣΕΒ- και στην οποία συμμετ
Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία του, που αφορά στην επίσημη υποστήριξη του επιστημονικού προγράμματος «Η Οδύσσεια της Caretta», που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου.
Συγκεκριμένα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009 -στα Γραφεία του ΣΕΒ- και στην οποία συμμετείχαν από το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ο Πρόεδρος κ. Ευθύμιος Βιδάλης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής & Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Διονύσης Νικολάου και από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, η Πρόεδρος κα. Αμαλία Λ. Καραγκούνη - Κύρτσου, ανακοινώθηκε η επίσημη υποστήριξη του Συμβουλίου στο Πρόγραμμα «Η Οδύσσεια της Caretta».
Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αναλαμβάνει το ρόλο Χορηγού του Προγράμματος, υιοθετώντας μία από τις χελώνες της Ζακύνθου που εντάσσονται στο πρόγραμμα, στην οποία και έδωσε το συμβολικό όνομα Ναυσικά.
Το επιστημονικό πρόγραμμα «Η Οδύσσεια της Caretta» που μόλις έκλεισε ένα χρόνο ζωής -αφότου ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση στις 15 Μαΐου του 2008, παρουσία της ΑΜ Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας και του τ. Υπουργού Τουρισμού κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου- στοχεύει στη μελέτη του πληθυσμού των χελωνών Caretta caretta που επισκέπτονται το νησί της Ζακύνθου για αναπαραγωγή και στην αποτύπωση των ταξιδιών τους στη Μεσόγειο, κάτι που θα βοηθήσει στη λήψη αποτελεσματικότερων διαχειριστικών μέτρων για την προστασία του είδους. Συγχρόνως, η κοινωνική αξία του εγχειρήματος αυτού εστιάζεται γύρω από τη δημοσιότητα που έχει ελκύσει και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού όσον αφορά σε καίρια οικολογικά θέματα, όπως η διατήρηση των αντιπροσωπευτικών ενδιαιτημάτων της χώρας μας.
Σημειώνεται ότι το κόστος υιοθεσίας για κάθε μία από τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta καλύπτει την αγορά και εφαρμογή ειδικoύ πομπού τεχνολογίας GPS, τη δορυφορική σύνδεση με το σύστημα ARGOS, τη ‘ζωντανή’ απεικόνιση των επιστημονικών στοιχείων στον ειδικό διαδικτυακό τόπο (http://www.carettaodyssey.gr/ ) και τη συντήρηση αυτού του συστήματος για περίπου έναν χρόνο.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιος Βιδάλης, αναφερόμενος στη νέα αυτή πρωτοβουλία σημείωσε ότι «το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αγκαλιάζει το έργο των Εθνικών Φορέων Διαχείρισης και αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο που αυτοί μπορούν να παίξουν στη στάθμιση των πολλών και διαφορετικών παραμέτρων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης προστατευόμενων περιοχών. Ειδικότερα, το Συμβούλιο με την υιοθεσία της χελώνας Caretta Ναυσικά του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου διαμηνύει ότι βρίσκεται δίπλα σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντική ευαισθησία, επιστημονικό ενδιαφέρον και που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της έννοιας και των καλών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας».
Η Πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, η Πρόεδρος κα. Αμαλία Λ. Καραγκούνη – Κύρτσου, μιλώντας για τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, δήλωσε: «Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μας για την ένταξή του Συμβουλίου στο πρόγραμμα «Η Οδύσσεια της Caretta» και για την ενίσχυση που προσφέρει στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει και για το οποίο προσδοκούμε να βρούμε και άλλους υποστηρικτές. Το πρόγραμμα αυτό έχει διεθνή εμβέλεια και παραπέμπει στον Όμηρο και την περιπλάνηση του Οδυσσέα. Η περιπλάνηση αυτή, παρομοιάζεται με την περιπλάνηση της θαλάσσιας χελώνας στα νερά της Μεσογείου. Παραπέμπει στην αγωνία, τους κίνδυνους και την ταλαιπωρία του προστατευόμενου είδους. Παράλληλα, παραπέμπει στην εμπλοκή πολλών και διαφορετικών παραμέτρων. Τέλος, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι ηΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr