Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Ωρωπός: «Ψάρεψαν» ένα τόνο απορριμμάτων από το βυθό της θάλασσας!
Ένα φορτηγό απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά εντός της ακτής και ένα τόνο σκουπιδιών στο βυθό «ψάρεψαν» την Κυριακή 10 Μαΐου από την παραλία Βαρικού στον Ωρωπό 200 τουλάχιστον εθελοντές και δύτες συμμετέχοντας στο κάλεσμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «Καθαρίστε τη Μεσόγειο».
Η «ψαριά» των δυτών που καταδύθηκαν στον προβλήτα του Ωρωπού ήταν μεγάλη: μέσα σε διάστημα μόλις μίας ώρας και 10 λεπτών «αλιεύτηκε» ένας τό
Ένα φορτηγό απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά εντός της ακτής και ένα τόνο σκουπιδιών στο βυθό «ψάρεψαν» την Κυριακή 10 Μαΐου από την παραλία Βαρικού στον Ωρωπό 200 τουλάχιστον εθελοντές και δύτες συμμετέχοντας στο κάλεσμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «Καθαρίστε τη Μεσόγειο».
Η «ψαριά» των δυτών που καταδύθηκαν στον προβλήτα του Ωρωπού ήταν μεγάλη: μέσα σε διάστημα μόλις μίας ώρας και 10 λεπτών «αλιεύτηκε» ένας τόνος απορριμμάτων περίπου αποτελούμενος κυρίως από πολλά υλικά συσκευασίας, λάστιχα αυτοκινήτου, έναν πυροσβεστήρα, ένα κουτί με σύνεργα ψαρέματος, μπαταρίες αυτοκινήτου, έναν κιούρτο (εργαλείο/παγίδα ψαρέματος για ψάρια), μία μανέτα από σκάφος, μία μεταλλική καρέκλα και … ένα καροτσάκι super market! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυτών, η περιοχή του λιμανιού ήταν τόσο επιβαρυμένη με διάφορα απορρίμματα που υπήρχαν σημεία στα οποία ο βυθός σχεδόν δεν φαινόταν καθώς ήταν καλυμμένος από έναν τεράστιο σωρό σκουπιδιών - σε κάθε ένα τ.μ. βυθού αντιστοιχούσαν περίπου 10 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού και άλλα τόσα πλαστικά μπουκαλάκια!
Όπως διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά, το υλικό που επιβαρύνει κυρίως τις ακτές και τις θάλασσες είναι το πλαστικό. Κατά εκατοντάδες επίσης συλλέχθηκαν αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών, γόπες τσιγάρων, οικοδομικά υλικά αλλά και απορρίμματα-«εκπλήξεις», όπως DVD, σόλες παπουτσιών κ.α.
Λόγω της ιδιαίτερης έμφασης που έδωσε φέτος το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο θέμα του βυθού και των υποβρύχιων «χωματερών» στη συγκεκριμένη εκστρατεία, πολύτιμη ήταν η συνδρομή των ερευνητών του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Καταδυτικού Κέντρου Paralos Καταδυτική Ακαδημία και της καταδυτικής ομάδας United Divers. Για την εκτίμηση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής χρησιμοποιήθηκε Κατευθυνόμενο Υποβρύχιο Όχημα (R.O.V.) του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έγιναν 4 δειγματοληπτικές καταδύσεις, 2 έξω από το αλιευτικό καταφύγιο του Ωρωπού, 1 στις εκβολές του ποταμού Ασωπού και 1 μέσα στο λιμάνι του Ωρωπού, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία απορριμμάτων, η ποσοτικοποίηση της οποίας είναι σε εξέλιξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr