942.000 ευρώ κόστισε το site του Δήμου Αθηναίων

942.000 ευρώ κόστισε το site του Δήμου Αθηναίων

Στις αρχές του 2004 διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία του portal του Δήμου Αθηναίων (http://www.cityofathens.gr/) με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος αρκετές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες του κλάδου με τη μορφή κοινοπραξιών, αλλά κέρδισε η κοινοπραξία των εταιρειών Greek Geeks-Delta Singular, καθώς η προσφορά τους ήταν εκείνη που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία και είχε ταυτόχρονα τη χαμηλότερη τιμή (

942.000 ευρώ κόστισε το site του Δήμου Αθηναίων

Στις αρχές του 2004 διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία του portal του Δήμου Αθηναίων (http://www.cityofathens.gr/) με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος αρκετές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες του κλάδου με τη μορφή κοινοπραξιών, αλλά κέρδισε η κοινοπραξία των εταιρειών Greek Geeks-Delta Singular, καθώς η προσφορά τους ήταν εκείνη που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία και είχε ταυτόχρονα τη χαμηλότερη τιμή (795.000 ευρώ που μαζί με τον ΦΠΑ έφτασαν τα 942.105,58 ευρώ). Οι ίδιες εταιρείες είχαν αναλάβει και την κατασκευή της επίσημης ιστοσελίδας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (http://www.athens2004.com/), αντί 3 εκατ. ευρώ.  

Η δημοσιοποίηση του ποσού που δόθηκε για την κατασκευή και διετή συντήρηση του portal του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Κοινωνία Της Πληροφορίας έχει ξεσηκώσει την αντιπολίτευση, τον κόσμο του Διαδικτύου, αλλά και τους απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι την ώρα που οι τσέπες τους είναι άδειες, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενέκρινε το ποσό των 942.000 ευρώ για έναν διαδικτυακό τόπο! Ο Δήμος Αθηναίων ανέβασε στην ιστοσελίδα του ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορούσε στην περίοδο 2004-2006 και συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων: «Η νέα δημοτική αρχή -που ανέλαβε τέλος Ιανουαρίου 2007- προχώρησε με βάση σχετική απόφαση του Δ.Σ. στην ανάθεση προς τη Δημοτική Επιχείρηση Μηχανογράφησης τη μελέτη, αναπροσαρμογή και ανανέωση του περιεχομένου της διαδικτυακής πύλης του Δήμου Αθηναίων, με προϋπολογισμό 45.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ». Μόλις τελείωσε δηλαδή η σύμβαση με την κοινοπραξία των εταιρειών Greel Geeks-Delta Singular διενήργησε νέο διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε η εταιρεία «Entelia» με προϋπολογισμό «μόλις» 45.000 ευρώ! Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: Αφού το συγκεκριμένο site ήταν τόσο ακριβό και όπως λέγεται τόσο καλό, γιατί ο δήμος δεν κράτησε την ιστοσελίδα αλλά και την “πολυφημισμένη” πλατφόρμα Vignette, μόνο για την οποία έδωσε 155.000 ευρώ;».  

«Ξεπερνάει κάθε φαντασία το ποσό»  

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση πέρασε κατευθείαν στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» και «εξωφρενικά ποσά». Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος για τη δημαρχία το 2006, δήλωσε στο «ΘΕΜΑ online»: «Υπερβολικό! Προφανώς πρόκειται για μια σπατάλη. Αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία! Οποιος γνωρίζει τις τιμές της αγοράς σχετικά με την κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων καταλαβαίνει ότι πρόκειται για κακή διαχείριση. Είναι ένα ακόμη στοιχείο της οικονομικής διαχείρισης του δήμου και της καθεστωτικής αντίληψης από την παράταξη που τον διοικεί όλα αυτά τα χρόνια».  

«Μικρότεροι δήμοι έδωσαν 400.000 - 500.000 ευρώ για site» 

Ο κ. Κώστας Γιαννάτος, αρμόδιος για το θέμα από τη Δημοτική Επιχείρηση Μηχανογράφησης, δήλωσε στο «ΘΕΜΑ online»: «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε εμείς για τον σχεδιασμό και την κοστολόγηση του παλιού site. Τα 942.000 ευρώ ως ποσόν από μόνο του ακούγεται υπερβολικό. Υπάρχουν όμως μικρότεροι δήμοι που μπορεί να μην έδωσαν τόσα, αλλά 500.000 ή 400.000 ευρώ για την κατασκευή και συντήρηση του site τους. Υπήρχε τεχνολογική πλατφόρμα, εξοπλισμός, φιλοξενία και κάποιο πακέτο λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντως εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή που χρηματοδότησε το έργο. Οταν αναλάβαμε εμείς στον δήμο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέα συνεργασία. Τα 45.000 ευρώ για ένα portal δεν είναι υπερβολικά αν υπολογίσετε όλους όσοι εργάζονται γι’ αυτό όπως κειμενογράφους, επιμελητές κειμένων κ.λπ. σε καθημερινή βάση. Αγγλική έκδοση του site δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ετοιμάζεται όμως».   

«Δεν είναι υπερβολικό το ποσό», ισχυρίζεται η εταιρεία

Η εταιρεία «Greek Geeks» από τη μεριά της, μέσω του κ. Δημοσθένη Αρβανή, λέει στο «ΘΕΜΑ online»: «Συμμετείχαμε σ’ έναν δημόσιο διαγωνισμό και θεωρηθήκαμε οι καλύτεροι. Είχαμε υποχρέωση για μια διετία να υποστηρίζουμε, να φιλοξενούμε, να ανανεώνουμε το συγκεκριμένο portal και για να γίνει αυτό πρέπει να εργάζεται μια ομάδα ανθρώπων σε καθημερινή βάση, η οποία αποτελούνταν από περίπου τρεις-τέσσερις εσωτερικούς και άλλους τόσους εξωτερικούς συνεργάτες. Ο διαγωνισμός απαιτούσε τη χρήση διεθνούς αναγνωρισμένης πλατφόρμας και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε η Vignette. Την ίδια χρησιμοποιήσαμε και στο portal του “Αθήνα 2004”. Αναλυτικά το κόστος ήταν 795.000 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ πήγε στα 942.000 ευρώ. Από αυτά, 155.000 ευρώ κόστισε η πλατφόρμα Vignette, 640.000 κόστισαν η ενοικίαση για δύο έτη του hardware εξοπλισμού, οι μελέτες, τα τηλεπικοινωνιακά έξοδα, η φιλοξενία, η συντήρηση και η λειτουργία του portal. Δεν είναι υπερβολικό το ποσό. Ισα-ίσα...».

«Δεν θα το κοστολογούσα περισσότερο από 90.000 ευρώ...»

Κλείσιμο
Bloggers και εταιρείες κατασκευής διαδικτυακών τόπων κάνουν λόγο για «οικονομικό σκάνδαλο» και επ’ ουδενί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το χρηματικό ποσό που ξοδεύτηκε για μια τέτοια ιστοσελίδα. Ο κ. Χάρης Χάραρης, της εταιρείας web design «
Radial», λέει χαρακτηριστικά στο «ΘΕΜΑ online»: «Ξεκίνησα από την “Delta Singular” και γνωρίζω την πολιτική της εταιρείας. Εχει χρησιμοποιηθεί το λογισμικό Vignette, το οποίο είναι ακριβό, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να κοστολογηθεί 155.000 ευρώ! Σε όλη μου την καριέρα δεν έχω συναντήσει ένα τόσο ακριβό software. Εκείνη την περίοδο ίσως ό,τι είχε να κάνει με το Διαδίκτυο ήταν πιο ακριβό, αλλά επ’ ουδενί δεν κόστιζε τόσο. Το φοβερό είναι ότι η Vignette είναι κλειστού κώδικα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να την επεκτείνει ή να τη χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος. Δηλαδή, ξέρεις από την αρχή ότι είτε θα συνεργάζεσαι συνέχεια με τη συγκεκριμένη εταιρεία, είτε ότι μόλις διακοπεί η σύμβασή σου, αν θέλεις να αλλάξεις εταιρεία, θα πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν, όπως έγινε στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων. Γιατί λοιπόν να χαθεί όλη η δουλειά που έχει γίνει; Μάλιστα, από την Ε.Ε. έχει καταργηθεί η χρήση λογισμικών κλειστού κώδικα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Με 950.000 ευρώ στην Αμερική δεν αγοράζεις server, αλλά ολόκληρη εταιρεία! Εμείς ως εταιρεία δεν θα κοστολογούσαμε την κατασκευή και συντήρηση ενός τέτοιου portal περισσότερο από 80.000 - 90.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο site έχει ανύπαρκτο δημιουργικό και μπορώ να σας πω ότι η ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων που είναι ανεβασμένη αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, κι ας κοστίζει “μόνο” 45.000, που είναι ένα λογικό ποσό για ένα site που χρησιμοποιεί δωρεάν λογισμικό (Drupal)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης