Πενιχρό ταμείο κάνει ο νόμος των αυθαιρέτων

Πενιχρό ταμείο κάνει ο νόμος των αυθαιρέτων

Εισέπραξαν κάτω από 500 εκατ. ευρώ από 4 δισ. που ήταν ο στόχος

Προς αναζήτηση ισχυρών κινήτρων που θα τονώσουν τα έσοδα από τις πολεοδομικές παραβάσεις και θα οδηγήσουν στο… ταμείο τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγες εβδομάδες πριν την θεσμοθέτηση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα.

Η εμπειρία έδειξε ότι ο νόμος έχει δυναμική αλλά η καταιγίδα των φόρων που πλήττει τα ακίνητα βραχυκυκλώνει ακόμη και με τις πιο… γενναιόδωρες παροχές. Θα απαιτηθούν μεγάλες  εκπτώσεις αλλά και ένα ρεαλιστικό και συνταγματικά αποδεκτό αίσθημα νομιμοποίησης, προκειμένου η δυναμική αυτή να μεταφραστεί σε νούμερα και αύξηση εσόδων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπόσχεται και τα δύο όμως τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Επί του παρόντος το ταμείο των δημοσίων εσόδων από τους δύο νόμους για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων (ημιυπαίθριους-αυθαίρετα) είναι κατώτερο των προσδοκιών καθώς οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από το 2010 έως σήμερα φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών το Μάιο του 2011 που προετοίμαζαν το νόμο, απέβλεπαν σε έσοδα μόνο από τα αυθαίρετα από 2 έως 4 δισ. ευρώ!  

Την μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πράσινο Ταμείο, απέφερε ο νόμος για τους ημιυπαίθριους που μετρά ήδη δυόμισι χρόνια ζωής (λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα αυθαίρετα για τα οποία ως τον Νοέμβριο του 2012 είχαν συγκεντρωθεί μόλις 480 εκατ. ευρώ.  

Παρά τις υψηλές προσδοκίες των τελευταίων κυβερνήσεων ότι οι πολίτες θα εκμεταλλευτούν την περίοδο χάριτος από 30 έως 40 χρόνια που έδιναν οι δύο νόμοι, η εισπρακτική λογική των διατάξεων προσέκρουσε στον ύφαλο της οικονομικής κατάρρευσης με αποτέλεσμα τα έσοδα να… υποστούν καθίζηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Πράσινου Ταμείου» στο οποίο συγκεντρώνονται εκτός από τα αυθαίρετα και οι πόροι από το Ταμείο Δασών, το Γαλάζιο Ταμείο (από τα πρόστιμα για τη θαλάσσια ρύπανση) κ.α, από τις αρχές του 2012 έως το τέλος Νοεμβρίου τα έσοδα και από δυο πολεοδομικές παραβάσεις ανήλθαν σε 601,3 εκατ. ευρώ.

Το α΄ εξάμηνο του 2012 θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν η πιο «παραγωγική» περίοδος από εισπρακτικής απόψεως καθώς από το καλοκαίρι και μετά, οι ρυθμοί εσόδων έπεσαν.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εικόνα αυτή αφενός στην έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των νοικοκυριών που οδήγησε τους τελευταίους μήνες σε εκπτώσεις διευκόλυνσης, αφετέρου στην προσμονή για το νέο νόμο των αυθαιρέτων που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.  

Το σύνολο σχεδόν των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί θα διοχετευτεί στο δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα οι πόροι που μένουν στο Πράσινο Ταμείο (το 2,5% αυτών) για να χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές δράσεις (αναπλάσεις, κοινόχρηστους χώρους, προστασία δασών κ.α) να πέφτουν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα protothema.gr το πρόγραμμα για το 2013 κατανέμεται ως εξής:

Α. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2013

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  (εκ €)

 

 

 

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ / ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 2013

2,20

2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2013

7,50

3. ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΣΗ 2012-2015

15,40

4. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2013

2,30

5. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2013

2,50

6. ΕΡΕΥΝΑ / ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ / ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2013

0,50

7. ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

12,07

8. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΧΠ

4,28
ΕΣΟΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ 2010

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΌ 01.01.2012- 30.11.2012

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΑΝΑ ΠΗΓΗ

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ

105.454.792,36

753.191.720,57

154.466.126,27

1.013.112.639,20

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

0

92.481.528,52

387.143.110,88

479.624.639,40

ΣΥΝΟΛΟ

1.492.737.278,60Πηγή: Πράσινο Ταμείο

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Ταμήλος

 Να σημειωθεί πως ο νόμος έχει βγει συνταγματικός επειδή και καλά τα έσοδα θα πάνε στην βελτίωση του Περιβάλλοντος. Όμως, όπως λέει το άρθρο, μόνο 50εκ θα δαπανηθούν για το Περιβάλλον, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα πάνε στο δημόσιο χρέος. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να επέμβει η Δικαιοσύνη, αφού ακόμη και ο προσχηματικός λόγος συνταγματικής συμβατότητας εκλείπει;

@pkaza

Αν και συμφωνώ ότι ο νόμος είναι καθαρά εισπρακτικός, εν τούτοις σίγουρα δεν είσαι Μηχανικός! Η ορθογραφία σου δεν έχει καμμία σχέση με Μηχανικό!

KVF

 μα πως να μαζεψουν χρηματα αφου η επισημη θεση των οργανων της πολιτειας ΤΕΕ ΥΠΕΚΑ ειναι να τιμωρησουν σκληρα με χαρατσια τους παραβατες σε περιοδο πρωτοφανους οικονομικης κρισης οπου η επισημη ανεργια αγγιζει το 28 % , και δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει αυριο , μετα απο 6-9 μηνες αναπαυλας απο νεα σκληρα μετρα τον νοεμβριο του 2013 μετα τις γερμανικες εκλογες , οι τροικανοι θα επανελθουν δρυμιτεροι , και θα ζητησουν νεα επωδυνα και σκληρα μετρα , νεα χαρατσια , νεοι φοροι , μειωσεις μισθων συνταξεων , οι πολιτες που δεν εχουν αναγκη να μεταβιβασουν να μην βιαστουν να νομιμοποιησουν , διοτι τα χρηματα τους πανε σε βαρελι διχως πατο , ο νομος ειναι στον αερα , ΣΕ και το 2014 θα ειναι πολυ πιο επωδυνο απο το 2013 , επομενως να μην δεσμετουν ενατι του κρατους , και να μην παρασυρθουν απο σαλτιμπαγκους μηχανικους που ζητουν μονο εσοδα για το γραφειο τους .

αναγνωστης

Αφου τα οικονομησατε απο το φορο στο πετρελαιο , καθαρισατε την ατμοσφαιρα, τωρα θα τα κονομησετε χοντρα απο την αγελαδα που λεγεται σπιτι αλλα μην κουραζεστε σας εχω νεα - Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΨΟΦΗΣΕ - 

pkaza

Ειμαι Πολ. Μηχανικος και προσωπικα παρολο που υπαρχει κρηση στην δουλεια π[ροτεινο στους πελατες μου να μην προχωρανε σε ρυθμιση των αυθαιρετων τους.Οι λογοι πολλοι 1.Μεγαλη ασαφεια στον νομο . 2 Πολυ μεγαλα προστιμα. ( ενα μπαλκονι παρανομο δυο μετρων κοστιζει 500 ευρω) . 3 Μικρη αμοιβη μηχανικου.Ελειψη εμπιστοσυνης στο ελληνικο κρατος που μπορει μετα απο 3 χρονια να πειο οτι οσοι νομιμοποιησηαν θα πληρωσουν καποιου ειδους χαρατσι.Μην κανετε καμια κινηση ενταξεις στον Νομο ειναι καθαρα εισπρακτικος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Antarctic

Αν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν κι άλλο λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων

ar_008

 Η ερευνήτρια από το Λονδίνο, Ella Gilbert, κατέγραψε το μοναδικό αυτό τοπίο, έπειτα από την πρώτη πτήση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για ερευνητικό σκοπό στην περιοχή Larsen C 

1
taj-mahal_4

Το διάσημο μνημείο περιβάλλεται από έναν ποταμό γεμάτο με σκουπίδια και λύματα και συχνά περικλείεται σε σκόνη και καπνό που εκλύονται από τις καπνοδόχους και τα οχήματα στην πόλη Άγκρα