«Σήκω ψυχή μου, δώσε ρεύμα»

«Σήκω ψυχή μου, δώσε ρεύμα»

Ο Διονύσης Σαββόπουλος µιλά για το εγχείρηµα της επιλογής 200 τραγουδιών που αντιπροσωπεύουν το καλλιτεχνικό νήµα που ενώνει το 1821 µε το σήµερα, δίνοντας του τον τίτλο «Σήκω ψυχή µου, δώσε ρεύµα

epitropi
Τον γνωρίζουµε και µας γνωρίζει. Μας αφουγκράζεται και µας εκφράζει µελωδικά. Μας έµαθε ότι η τραγουδισµένη ζωή είναι η αληθινή ζωή. Μας κράτησε συντροφιά σε πάµπολλες περιστάσεις και διαδροµές της ζωής µας. Το κυριότερο, η αύρα που εκπέµπει συνεχίζει να µας κάνει παρέα και να µας παρασύρει. Μαζί του αγκαλιάζουµε τον χρόνο, παντρεύουµε την παράδοση µε τη νεωτερικότητα, δένουµε δηµιουργικά το ελληνικό µε το οικουµενικό, συναρθρώνουµε το ατοµικό µε το συλλογικό και το προσωπικό µε το ιστορικό. Σήµερα, ο δικός µας Νιόνιος παραδίδει µια µουσική συλλογή κεντηµένη στον καµβά της ιστορικής συνέχειας. Ως µέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αποτιµά τη µουσική πτυχή της διαδροµής 200 χρόνων από την Ελληνική Eπανάσταση προκειµένου να αναδείξει, να υπηρετήσει και να ενισχύσει την ιστορική γνώση και µνήµη. Σε αυτό το πνεύµα οργανώνει σαν χειροποίητη δαντέλα και παρουσιάζει µια λειτουργική µουσική παρέλαση 200 ελληνικών τραγουδιών που κρατούν αδιάσπαστο το νήµα που ενώνει το 1821 µε το τώρα.

Συνοµιλούµε µε τον κ. ∆ιονύση Σαββόπουλο.

Με ποιο κριτήριο κάνετε την επιλογή των 200 τραγουδιών;
Κρατώ κυρίως τα µεγάλα σουξέ. Αυτά που άντεξαν πολύ στον χρόνο σε βοηθούν να νιώσεις τα συλλογικά µας όνειρα. Αν λόγω αριθµού πρέπει να διαλέξω, διαλέγω µε κριτήριο βιωµατικό, σαν καλλιτέχνης. Φυσικά, στο ξεκαθάρισµα έχω γερούς συνεργάτες πλάι µου, τον µουσικολόγο κ. Λάµπρο Λιάβα και τον ερευνητή και συλλέκτη κ. Γιώργο Κοντογιάννη. Μοιραζόµουν επίσης τις σκέψεις και τα διλήµµατά µου µε τον επιστήθιο Αλέξη Κυριτσόπουλο, αλλά και την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Ξέρει εκατοντάδες τραγούδια από τα φοιτητικά της χρόνια που µου τα ’στελνε επειδή εγώ τα είχα ξεχάσει. Και δράττοµαι της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω όλους.

Σε τι αποσκοπεί η παρουσίαση αυτής της συλλογής;
Σε µια τέτοια επέτειο, όλοι λίγο πολύ σκέφτονται τι περάσαµε. Το παρελθόν µας, την Ιστορία µας. Εγώ σκέφτοµαι την τραγουδισµένη ζωή µας. Η ανάγνωση της Ιστορίας µε µπερδεύει γιατί έχει πολλές αντιφάσεις, ενώ ο αναστοχασµός των τραγουδιών µού δίνει ένα νήµα. Η τραγουδισµένη µας ζωή επιδιώκει µονίµως σύνθεση Ανατολής και ∆ύσης. Αυτό το κατόρθωσαν άνθρωποι σαν τον Τσιτσάνη, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη. Ο πολιτικός µας βίος δεν το έχει πετύχει ακόµα αυτό.

Ποια τραγούδια, ενδεχοµένως, πετάτε;
Πετάω αυτά που δεν έχουν να πουν τίποτε. ∆υστυχώς όµως αφήνω απέξω και πολλά ωραία τραγούδια επειδή δεν άντεξαν στον χρόνο και εποµένως δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτή τη συλλογή.

Ο συγκερασµός διαφορετικών χαρακτηριστικών στο µουσικό σύµπαν του νεοσύστατου ελληνικού κράτους διασφαλίζει µια ισόρροπη και συνεκτική αφήγηση;
∆εν τη διασφαλίζει εκ των προτέρων. Πρέπει να το δεις µε δηµιουργική µατιά και κυρίως µε ευαισθησία.

Αποτελεί η επιλογή αυτών των 200 τραγουδιών µια εθνική µουσική παρακαταθήκη για το µέλλον;
Πρώτη φορά γίνεται τέτοια καταγραφή σε podcast και αυτό ίσως είναι χρήσιµο για τις επόµενες γενιές. Συνδυάζω τα 200 χρόνια µε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, την ψηφιακή τεχνολογία. Εβγαλα όλη την καραντίνα µε αυτή τη συναρπαστική δουλειά και ευχαριστώ την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που µου την εµπιστεύτηκε.

Αυτά τα 200 µουσικά κοµµάτια είναι για εσάς «Μυστικό Τοπίο», «Μια θάλασσα µικρή» ή «Σήκω ψυχή µου, δώσε ρεύµα»;
Σήκω ψυχή µου, δώσε ρεύµα. Αυτό ζητάµε 200 χρόνια τώρα.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τα ξεχωριστά επετειακά podcast του ∆ιονύση Σαββόπουλου συνεχίζονται µε το 2ο επεισόδιο της σειράς «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ» µε τίτλο «ΤΟ ΖΕΠΕΛΙΝ» - Τραγούδια 1900-1930. Αγνωστες ηχογραφήσεις και τραγουδιστικά τεκµήρια συνδυασµένα µε τις συναρπαστικές αφηγήσεις του καλλιτέχνη για την ατµόσφαιρα της εποχής και ιστορίες πίσω από την ιστορία θα είναι στον αέρα από την Κυριακή 30 Μαΐου, στις 12 το µεσηµέρι, στον ιστότοπο της Επιτροπής. http://www.greece2021.gr/to-zepelin
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK