Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ψάχνει για καρτέλ στις επιχειρήσεις εσπεριδοειδών μετά την «έκρηξη» τιμών

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ψάχνει για καρτέλ στις επιχειρήσεις εσπεριδοειδών μετά την «έκρηξη» τιμών

Πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σήμερα σε όλη τη χώρα – Στη τεράστια ζήτηση απ’ το εξωτερικό αποδίδουν την αύξηση Έλληνες παραγωγοί – Ιταλοί εισαγωγείς φέρονται να έχουν δεσμεύσει ήδη την επόμενη σοδειά (!), γεγονός που θα φέρει και νέες αυξήσεις

epitropi_ar
Η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των εσπεριδοειδών την τελευταία εβδομάδα ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σήμερα μικτά κλιμάκια της με τη συνδρομή και των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά τη χώρα προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων του κλάδου προκειμένου να διευρευνήσουν το ενδεχόμενο συγκρότησης καρτέλ. Και τούτο καθώς οι αυξήσεις των τιμών πάνω από 40% την τελευταία εβδομάδα έγιναν σχεδόν συντονισμένα.

Η Επιτροπή σπεύδει να διευκρινίσει πως «η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας». Τονίζει όμως πως «θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα, κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ, ή άλλων πηγών πληροφόρησης και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές».

«Σαρώνουν» οι Ιταλοί εισαγωγείς

Φορείς της αγοράς πάντως έλεγαν πως οι αυξήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει αυτό το διάστημα για εξαγωγές με δεδομένο ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως Ιταλοί εισαγωγείς έχουν στην κυριολεξία «σαρώσει» την ελληνική αγορά δεσμεύοντας ήδη την επόμενη σοδειά! Κάτι φυσικά που αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση από τον ερχόμενο φθινόπωρο στην εγχώρια αγορά.

Ειδήσεις σήμερα:

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη Γερμανία από την επόμενη εβδομάδα

Εντυπωσιακό βίντεο: Η δραματική μείωση στις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης