Συντάξεις: Τον Ιούνιο το 40% θα απονέμεται σε λίγα δευτερόλεπτα

Συντάξεις: Τον Ιούνιο το 40% θα απονέμεται σε λίγα δευτερόλεπτα

Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» 


sidakseis_oures
Από δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις  γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

 Συνολικά οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.

«Ένα πρόβλημα που βασάνιζε και λειτουργούσε τιμωρητικά επί δεκαετίες τους πολίτες προχωράει στην τελική ευθεία επίλυσής του – επεσήμανε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζοντας ιστορική την ημέρα έναρξης της πιλοτικής λειτουργίας. Σε 2 μήνες από σήμερα, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες, υλοποιούμε κανονικά τη δέσμευσή μας για πλήρη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ μέσα στον Ιούνιο. Σε 2 μήνες από σήμερα, ξεπερνώντας ακόμα και τις δεσμεύσεις μας, το 40% και πλέον των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα».

Η έκδοση της σύνταξης θα εξελίσσεται σε 5 στάδια από τα οποία τα 4 θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Ειδικότερα:

1.Ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης».Για πρώτη φορά εντάσσονται στην ηλεκτρονική διαδικασία  οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι αγρότες.
2. Ακολουθεί η ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
3. Πιστοποιείται η θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης
4. Υπολογίζεται το πληρωτέο ποσό   της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. 

Τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης θα λειτουργεί πλήρως  με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο-γράφημα για τον κορωνοϊό δείχνει πόσο μας προστατεύουν τα δύο μέτρα απόσταση

Το ΣΔΟΕ κατάσχεσε 4.000 λίτρα «αντισηπτικών» χωρίς άδεια και πάνω από 50.000 κενές φιάλες

Ύφεση 5% με 9% προβλέπει ο ΙΟΒΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης