Τόμσεν: Η Ελλάδα θα χτυπηθεί σκληρά στην οικονομία λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό

Τόμσεν: Η Ελλάδα θα χτυπηθεί σκληρά στην οικονομία λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί έντονα, καθώς κομβικοί κλάδοι δέχονται χτύπημα λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό – Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις δυσοίωνες προβλέψεις για 10% ύφεση που διατύπωσε το ΔΝΤ 

tomsen
Μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί η Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού, καθώς η εξάρτησή της από τον τουρισμό είναι μεγάλη, εκτιμά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ο Τόμσεν εκτίμησε ότι η ύφεση στη χώρα μας θα είναι μεγάλη, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιο έντονος σε σχέση με άλλες χώρες. Κι αυτό επειδή πιέσεις έχουν δεχθεί βασικοί τομείς για το ΑΕΠ της χώρας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Τόμσεν, έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη. Επίσης, υποστήριξε ότι είναι νωρίς για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το χρέος.

«Η Ελλάδα ξεκινούσε να βλέπει του καρπούς των προσπαθειών της και ένα αναπτυξιακό momentum πριν την κρίση του κορωνοϊού» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου.

Διαφωνεί η Ελλάδα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Οι δηλώσεις του Πολ Τόμσεν γίνονται μία ημέρα μετά την έκθεση του ΔΝΤ, που εκτιμά ύφεση 10% στην Ελλάδα για το 2020. Παράλληλα, η ανεργία, σύμφωνα με το Ταμείο, θα εκτιναχθεί στο 22,3%.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο διαφωνεί με τις εκτιμήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%. Μάλιστα υπενθύμισε ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ύφεση «καταπίνει» 20 - 40 δισ. και τον Τουρισμό - Έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Επίδομα 800 ευρώ - Δώρο Πάσχα: Αρχίζει από σήμερα η πρώτη φάση πληρωμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης