Κορωνοϊός: Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται και τι απαγορεύεται

Κορωνοϊός: Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται και τι απαγορεύεται

Ποιες συμβάσεις μπορούν να αναστείλουν και ποιες όχι, ποιες περιοδικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν καιμέχρι  πότε πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις

katastimata-kleista
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι δεν διέκοψαν την λειτουργία των επιχειρήσεών τους με κρατική εντολή αλλά έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά, λόγω πολύ μεγάλης μείωσης του τζίρου τους κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα σε 10 σημεία της έκτακτης εργατικής νομοθεσίας που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο λογιστής-φοροτεχνικός κ. Ευάγγελος Αμπελιώτης, οι επιχειρηματίες των οποίων οι κύριες δραστηριότητες ή οι δευτερεύουσες δραστηριότητες με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα έτους 2018 περιλαμβάνονται στους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού:

  • Επιτρέπεται να προβούν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού τους για 45 ημερολογιακές ημέρες. Μπορούν, ειδικότερα, έως 20/4/2020 να προβούν είτε εφάπαξ είτε σταδιακά (σε περισσότερες της μιας ημερομηνίες) σε αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων τους.
  • Οφείλουν να μην προβούν σε καταγγελία συμβάσεων των εργαζομένων τους των οποίων αναστέλλονται οι συμβάσεις, για επιπλέον χρόνο ίσο με το διάστημα της αναστολής.
  • Εφόσον αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους του προσωπικού τους έχουν την δυνατότητα να προβούν σε τροποποίηση των συμβάσεων των άλλων εργαζομένων βάσει του άρθρου 9 και 10 της από 20/3/2020 ΠΝΠ δηλαδή με ορισμό ασφαλούς λειτουργίας ή και να προχωρήσουν σε μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου.
  • Απαγορεύεται ρητά να προχωρούν σε καταγγελία συμβάσεων. Απαιτείται η διατήρηση του ίδιου προσωπικού που είχαν την 21/3/2020 και όχι αντικατάσταση αυτού. Όλο το προσωπικό πρέπει να διατηρηθεί και πέραν του χρόνου αναστολής για χρονικό διάστημα όσο με τον χρόνο της αναστολής. Δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί που αποχωρούν οικειοθελώς, οι συνταξιοδοτούμενοι και οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Ειδήσεις σήμερα:

Προσοχή στις «εκρήξεις κορωνοϊού» ζητούν οι ειδικοί - Μειώνεται η καμπύλη στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Έλληνα στη Σουηδία - «Με αντιμετώπισαν σαν λεπρό»

O Μπόρις Τζόνσον λέει πως «χρωστάει τη ζωή του στους γιατρούς» καθώς έφτασε κοντά στον θάνατο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης