Κορωνοϊός: «Βουτιά» 61,3% σημείωσε η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Μάρτιο

Κορωνοϊός: «Βουτιά» 61,3% σημείωσε η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Μάρτιο

«Βουτιά» 61,3% σημείωσε το Μάρτιο η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω κορωνοϊού - Παγκόσμιο φαινόμενο η πτώση- «Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση που έχει ποτέ γνωρίσει ο κλάδος» τονίζει η  Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών

daa
Ο χειρότερος μήνας στην ιστορία λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν ο Μάρτιος, με την επιβατική κίνηση να κάνει «βουτιά» 61,3%, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στα αεροπορικά ταξίδια.

Ο τομέας των αερομεταφορών έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, αφού λόγω της πανδημίας: Αεροπορικές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους, αναστέλλουν δρομολόγια, θέτουν χιλιάδες εργαζομένους τους σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Έτσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του «Ελ.Βενιζέλος», κατά τον περασμένο μήνα στον Διεθνή Αερολιμένα διακινήθηκαν μόλις 640.000 επιβάτες, σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ό,τι τον Μάρτιο του 2019.

Η εξέλιξη της κίνησης επιδεινώθηκε ραγδαία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή πτήσεων πολλών αεροπορικών εταιρειών.

Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού κατέγραψαν μείωση της τάξης του 60% και 62% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20,5% σε σχέση με το 2019, λόγω της σημαντικής μείωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Οι επιβάτες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 18,6%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 24,4%.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των αεροσκαφών, καταγράφεται πτώση κατά 33,7%. Σημειώνεται πως στο εσωτερικό της χώρας η πτώση είναι κατά 30%, ενώ στο εξωτερικό κατά 36% τον περασμένο Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη πτώση στο δίκτυο εξωτερικού οφείλεται στην ακύρωση μεγάλου αριθμού πτήσεων, ωστόσο πλήγμα δέχθηκε και το εσωτερικό δίκτυο -το οποίο ήταν ήδη επιβαρυμένο - λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.
Κλείσιμο
Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο η συνολική κίνηση αεροσκαφών στον ΔΑΑ αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ το Φεβρουάριο κατά 2,9% με τις πτήσεις εξωτερικού να ενισχύονται κατά 7,8% έναντι μείωσης 3,8% που κατέγραψαν οι πτήσεις εσωτερικού.

IATA: Η χειρότερη κρίση του κλάδου

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε απόψε ότι η εναέρια επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση 14,1% παγκοσμίως το Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της κίνησης από την 11η Σεπτεμβρίου, η οποία αντανακλά την καταβύθιση του αριθμού πτήσεων εσωτερικού στην Κίνα και τη βίαιη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης από και προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού Covid-19 και των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις», εξηγεί η IATA.

Η πτώση 14,1% της παγκόσμιας αεροπορικής επιβατικής κίνησης (εξωτερικού και εσωτερικού) είναι «σοβαρή, όμως για τους μεταφορείς της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, η πτώση είναι 41%. Και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για τη σοβαρότερη κρίση που ο κλάδος έχει ποτέ γνωρίσει» τόνισε.

Η επιβατική κίνηση εξωτερικού κατέγραψε επίσης μεγάλη πτώση, 10,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), που προκάλεσε τον θάνατο 774 ανθρώπων παγκοσμίως το 2002-2003.

Τον Φεβρουάριο, με εξαίρεση τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες (+0,2%) και εκείνες της Μέσης Ανατολής (+1,6%), όλες οι άλλες κατέγραψαν πτώση στην επιβατική κίνηση εξωτερικού.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Ασίας-Ειρηνικού είδαν την επιβατική κίνησή τους για το εξωτερικό να κατακρημνίζεται κατά 30,4% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση. Οι μεταφορείς της Βόρειας Αμερικής ανακοίνωσαν πτώση -2,8%, της Αφρικής -1,1% και της Λατινικής Αμερικής -0,4%.

Σε σχέση με την επιβατική κίνηση εσωτερικού, μειώθηκε κατά 20,9% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, έχοντας παρασυρθεί από την κατάρρευση της κινεζικής εναέριας κυκλοφορίας (-83,6%), τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που η ΙΑΤΑ άρχισε να παρακολουθεί την αγορά το 2000.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Το οικονομικό σοκ σε αριθμούς

Κορωνοϊός: Τι ζητούν οι μικρές εγχώριες αεροπορικές από τον Σταϊκούρα

Κορωνοϊός: Η Κίνα διακόπτει τις πτήσεις προς ξένους προορισμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης