Κορωνοϊός - Αγορές: Σε 15 ημέρες αποφασίζουν οι ΗΠΑ

Κορωνοϊός - Αγορές: Φως απο τις εταιρείες που ερευνούν θεραπεία - Άνοδο πάνω απο 3% υποδεικνύουν σήμερα τα futures του Dow Jones - Άνοδος και στην Ασία - Διαφωνία της Γερμανίας για το ευρω-ομόλογο 

wall-street-corona
Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν αντιδρούν απέναντι στον πακτωλό τρισεκατομμυρίων απο τις Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις και συνεχίζουν να πέφτουν, όσο δεν ελέγχεται η εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, κάπου στο βάθος υπάρχει φως στο τούνελ, αφενός απο τα μέτρα που λαμβάνονται και αφετέρου από την εξέλιξη των ερευνών για την θεραπεία του ιού ή κάποιο εμβόλιο. Κι αυτό δείχνουν σήμερα οι δείκτες Futures που σημειώνουν άνοδο πάνω απο 3%, ενω ανοδικά κινούνται σήμερα και οι ασιατικές αγορές. H Ιαπωνική αγορά σημείωνε άνοδο πάνω απο 5 %, ύστερα απο τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας.

Είναι χαρακτηριστικό, χθες, ότι εμφανίστηκε στο Bloomberg ένας μέγαλος ιδιώτης επενδυτής, ο κ. Bill Ackman οποίος δήλωσε ότι, προχωρεί σε αγορές μετοχών. Tην περασμένη εβδομάδα ο ίδιος καλούσε τον πρόεδρο Trump να προχωρήσει σε κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας.


Πτώση 3% χθες

Χθες ύστερα από την ανακοίνωση – μαμούθ της Αμερικανικής Fed για απεριόριστη ποσοτική χαλάρωση και δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ο Δείκτης Dow Jones έχασε -3,04% κλείνοντας στις 18591,93 μονάδες, ο Δείκτης S&P -2,93% στις 2237,40 μονάδες ενω ο Δείκτης Nasdaq έχασε -0,27% κλείνοντας στις 6860,47 μονάδες χάνοντας 0,27%. Προηγουμένως, οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν σημειώσει επίσης πτώση 2-3%.

Σε 15 ημέρες θα αποφασίσει η διοίκηση Τραμπ – Απαγόρευση κυκλοφορίας απο Τζόνσον

Aπαντώντας χθες σε ερωτήσεις ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι, σκέπτεται «να ξανανοίξει την χώρα και θα είναι σύντομα» προσθέτοντας ότι δεν ψάχνει αυτό να είναι σε μήνες. Σε twitter του, έγραψε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την θεραπεία να χειρότερη απο το πρόβλημα. Στο τέλος της 15μερης περιόδου θα αποφασίσουμε που θέλουμε να πάμε». Eν τω μεταξύ, σε απαγόρευση της κυκολοφορίας προχώρησε ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Μπόρις Τζόνσον.


Ευρώπη: Διαφωνία για τα ευρωομόλογα απο Γερμανία – «Ναι» σε πιστωτική γραμμή προς Ιταλία

Στην Ευρώπη, ο μόνιμος αντιρρησίας στην έκδοση ευρω-ομολόγων, η Γερμανία, συνεχίζει να προβάλλει διαφωνία, διότι το ευρω-ομόλογο ή Corona – bond θα είναι μια έκδοση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες θα αντλούν χρήματα με κάποια ποσόστωση. Σχετικά με την Ιταλία, δεν διαφώνησε, έτσι συζητήθηκε το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής προς την Ιταλία.


Ελεύθερη πτώση 7,58% σε Αθήνα σε συνεδρίαση- εξπρές

Σε ξεπούλημα – εξπρές προχώρησαν οι επενδυτές στην Αθήνα, εξαιτίας και της καθυστέρησης έναρξης της συνεδρίασης η οποία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι. Έτσι, η ελληνική αγορά δέχθηκε μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων σ' ενα μικρότερο χρονικό διάστημα. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 513,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 7,58% με μια αξία 33,5 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις σημειώθηκαν και στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα καθώς η απόδοση έχει ανέβει στο 2,45% - εν μέσω του προγράμματος αγορών που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ.

Πάντως, αν δει κανείς τους όγκους των μετοχών στον FTSE25 οι αγοραστές δεν λείπουν, αλλά δεν φθάνουν για να αναστραφεί η εικόνα της διάλυσης. Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα μετάδοσης προς τους παρόχους, η συνεδρίαση δεν ξεκίνησε στις 10,30 το πρωϊ, αλλά δεν απέφυγε τις ρευστοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόσκαιρα, οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν όταν έγινε γνωστό πρόγραμμα – μαμούθ απο την Αμερικανική κεντρική Τράπεζα, ωστόσο αργότερα οι πωλήσεις επέστρεψαν.

Το τεχνικό τμήμα του χρηματιστηρίου προσπάθησε να ξεκινήσει την συνεδρίαση δυο ώρες αργότερα μετά την έναρξη δίχως επιτυχία. Τελικά, η Αθήνα ξεκίνησε το μεσημέρι με πτώση 3% και ύστερα η απουσία αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές έφερε το ολικό ξεπούλημα μετοχών.

Βουτιά στις τράπεζες

Κλείσιμο
Βουτιά 13,79% για την Eurobank στα 0,315 ευρώ - κοντά στο χαμηλό των 0,311 ευρώ - με συναλλαγές 7,64 εκατ. μετοχών. Βουτιά 14,69% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,85 ευρώ στα 0,85 ευρώ με συναλλαγές 5,12 εκατ. μετοχών. Βουτιά 7,40% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,963 ευρώ. Βουτιά 7,29% για τον ΟΠΑΠ στα 6,10 ευρώ. Με πτώση 3,23% ο ΟΤΕ στα 11,40 ευρώ και 590 χιλιάδες τεμάχια. Βουτιά 8,16% για την Coca- cola στα 18 ευρώ. Αντίδραση απο την Αεροπορία Αιγαίου στα 4 ευρώ με άνοδο 3,90% - μετά την διακοπή των πτήσεων. Βουτιά 7,12% για τον Μυτιληναίο στα 5,805 ευρώ με 297 χιλ. τεμάχια. Βουτιά 8,57% για την ΓΕΚ-Τέρνα στα 4,59 ευρώ. Βουτιά 12,84% για την Ελλάκτωρ στα 0,55 ευρώ. Με βουτιά 14,47% η Βιοχάλκο στα 1,702 ευρώ. Βουτιά 15,94% για την Autohellas στα 3,85 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ «σπάει» την καραντίνα στις ΗΠΑ για να σώσει την οικονομία

Κορωνοϊος - ΔΝΤ: Η παγκόσμια ύφεση μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη του 2008


Κορωνοϊός - Wall Street: Συνεχίζεται «χωρίς φρένο» η πτώση

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης