Κορωνοϊός - ΕΕ: Η Κομισιόν βάζει στην άκρη το Σύμφωνο Σταθερότητας - Ρίξτε χρήμα, τέλος η λιτότητα

Κορωνοϊός - ΕΕ: Η Κομισιόν βάζει στην άκρη το Σύμφωνο Σταθερότητας - Ρίξτε χρήμα, τέλος η λιτότητα

Κορωνοϊός - ΕΕ: Το μήνυμα της Κομισιόν στον Γερμανό «ασθενή» και στις άλλες  βόρειες χώρες με πολύ υψηλά πλεονάσματα είναι ξεκάθαρο - Δεν έχει προηγούμενο η άρση των περιορισμών και των «ευρωκανόνων» στα χρήματα και στα ελλείμματα

commision_mk
«Λεφτά με το τσουβάλι» είναι το… φάρμακο της Οικονομίας, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Το’πε και το’κανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν έβαλε τέλος στο Σύμφωνο Σταθερότητος (προσωρινά τουλάχιστον). Για να διασωθεί, αν σώζεται κάτι εφέτος (στο β΄εξάμηνο ή προς το τέλος του 2020 ενδεχομένως αφού ήδη στο α΄εξάμηνο έχουν μηδενίσει σχεδόν τα πάντα) τεχνοκράτες και πολιτικοί συμφωνούν ότι πρέπει να ρεύσει πολύ χρήμα.

Το μήνυμα πηγαίνει περισσότερο όμως προς Βερολίνο και τις βόρειες χώρες με πολύ υψηλά πλεονάσματα (Ολλανδία, Αυστρία κλπ). Όλοι ξέρουν ότι όσο χρήμα και αν διαθέσουν τα κράτη με πρόβλημα χρέους όπως η Ελλάδα και οι χώρες το Νότου, δεν μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αντιθέτως όταν τους Βόρειους ενώνουν το ίδιο πρόβλημα, οι φόβοι ή αγωνίες, τότε μόνο βρίσκει λύση η ΕΕ.

Message by President von der Leyen on coronavirus crisis


Δεν έχει προηγούμενο η άρση των περιορισμών και των «ευρωκανόνων» στα χρήματα και στα ελλείμματα που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας επί δεκαετίες. Ίσως γιατί δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο το «μακελειό» που ζει η Ευρώπη.

Πριν λίγα χρόνια ο Μάριο Ντράγκι, μπροστά σε μία άλλη κρίση, υποσχόταν πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο και ότι «αυτό θα ήταν αρκετό». Το 2020 η διάδοχός του, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνει το ίδιο. Αλλά, όπως ομολογεί, την φορά αυτή «δεν θα είναι αρκετό» για να αποφύγει μια χειρότερη κρίση.

Κλείσιμο
Πόσο χειρότερα μπορεί να είναι τα πράγματα; Μετά το whatever it takes που είπαν το Eurogroup και ο Πρόεδρος Σεντένο την Δευτέρα, ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν τα πάντα, βγαίνει την Τετάρτη η Λαγκάρντ με «μπαζούκας» ρευστότητας 750 δισ. και ποσοτική χαλάρωση για όλους ενώ, μία ημέρα μετά, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοινώνει το νέο δόγμα «σκορπάτε ελευθέρα» κρατικό χρήμα.

Με μία διαφορά: η «ρήτρα διαφυγής» («General escape clause») που επιτρέπει προσωρινά τέτοια μέτρα, ενω οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δηλαδή μπορεί να περάσει το όριο για έλλειμμα στο 3% του Συμφώνου Σταθερότητας που επρεπε να λειτουργεί σε κάθε κρίση, είναι το άμεσο και μεγαλύτερο όπλο που έχει ενεργοποιήσει ποτέ η ΕΕ, μετά την ανακάλυψη των Μνημονίων σε Ελλάδα, και όχι μόνον (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο).

Είναι όμως μια προσωρινά και προκαθορισμένη λύση ανάγκης. Και δεν σημαίνει «πετάξτε λεφτά από το παράθυρο». Για χώρες όπως η Ελλάδα σημαίνει «ρίξτε δημόσιο χρήμα τώρα μαζί με τους άλλους, αλλά κρατήστε και «καύσιμα» για μετά που θα έρθει η ώρα του λογαριασμού».

Όχι τυχαία ίσως, η κυβέρνηση επέλεξε χθες να κρατήσει τα λεφτά του Δώρου Πάσχα των ιδιωτών για το καλοκαίρι ή και αργότερο αν χρειαστεί -μαζί με το επίδομα αδείας ενδεχομένως το οποίο επιτρέπεται να καταβληθεί υπό προϋποθέσεις έως 31 Δεκεμβρίου)…

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός - ΕΕ: Χαλαρώνουμε τους κανόνες - Τα κράτη μέλη να ξοδέψουν όσα χρήματα απαιτούνται

Κορωνοϊός - Λαγκάρντ: Το «οικονομικό σοκ» δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο


Eurogroup - Κορωνοϊός: Παρελθόν ο στόχος-λαιμητόμος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης