Κορωνοϊός - ΕΕ: Χαλαρώνουμε τους κανόνες - Τα κράτη μέλη να ξοδέψουν όσα χρήματα απαιτούνται

Κορωνοϊός - ΕΕ: Χαλαρώνουμε τους κανόνες - Τα κράτη μέλη να ξοδέψουν όσα χρήματα απαιτούνται

Οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους πόρους θα χρειαστούν για να αποκρούσουν τις οικονομικές συνέπειες από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ursula_again_main
Την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής", που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν οξυγόνο στην Ιταλία.

Κλείσιμο
Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: O ηλικιακός χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ο ΕΟΠΥΥ θα εκτελεί άυλες συνταγές, λέει η αντιπρόεδρός του στο ΘΕΜΑ 104,6

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Βγαίνουμε μόνο για να δώσουμε αίμα - Οι ανάγκες είναι μεγάλες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ