Κορωνοϊός: Στον «αέρα» έως 50% του ετήσιου τζίρου των μικρών ενοικιαζόμενων καταλυμάτων

crete_coronoios_s
Στον «αέρα» είναι αυτή την στιγμή το ήμισυ του ετήσιου τζίρου των μικρότερων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, που ζητούν επείγοντα μέτρα στήριξης από το οικονομικό επιτελείο.

Όπως επισημαίνουν «ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators ενημέρωσαν τις επιχειρήσεις μας ότι δεν θα καταβάλουν τις προκαταβολές που έπρεπε να αποδώσουν από 15 Μαρτίου, όπως ορίζεται στα συμβόλαια, για τις προκρατήσεις (early bookings), οι οποίες αγγίζουν το 40-50% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων μας για τη τουριστική περίοδο».

Με επιστολή τους προς τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού με κοινοποίηση στον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) επισημαίνει ότι ο κλάδος ουσιαστικά βρίσκεται στο «κόκκινο», ο κύκλος εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.

«Όσον αφορά δε την ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας αυτή έχει εξανεμιστεί, καθώς είναι έωλος ο χρόνος έναρξης της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ακυρώσεις που δεχόμαστε καθημερινά αλλά και η «στάση πληρωμών» στην οποία έχουν προβεί ήδη οι tour operators προς τους επιχειρηματίες του κλάδου μας. Ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators ενημέρωσαν τις επιχειρήσεις μας ότι δεν θα καταβάλουν τις προκαταβολές που έπρεπε να αποδώσουν από 15 Μαρτίου, όπως ορίζεται στα συμβόλαια, για τις προκρατήσεις (early bookings), οι οποίες αγγίζουν το 40-50% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων μας για τη τουριστική περίοδο. Να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι περίοδος που το σύνολο των επιχειρήσεων επενδύει χρηματικά ποσά, είτε μεγάλα είτε μικρά, για την αναβάθμιση τους και προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία τους.

Επιπροσθέτως πολλές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της προετοιμασίας που αναφέραμε έχουν προβεί σε μεγαλύτερες επενδύσεις εκδίδοντας επιταγές τις οποίες υπολόγιζαν να καλυφθούν από τις προκαταβολές των συμβολαίων με τους tour operators.
Εκτός των παραπάνω προβλημάτων που εντοπίζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου μας καλούνται να ανταπεξέλθουν και στα πάγια έξοδα τους (ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, κτλ) χωρίς όμως να υπάρχει ρευστότητα.

Άλλος ένας αρνητικός παράγοντας είναι ότι επιχειρήσεις του κλάδου μας, λόγω του χαμηλού κύκλου εργασιών τους, δεν δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το ισχύον τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια το ζήτημα της ρευστότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά καθώς δεν πλήττεται μία μόνο περιφέρεια, αλλά το σύνολο του κλάδου σε όλη τη χώρα».

Η ΣΕΤΚΕ εκτιμά ότι η τρέχουσα χρονιά για τα καταλύματα του κλάδου θα είναι εξαιρετικά ζημιογόνος, ότι η ζημία σχετικά με τις κρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο είναι μη αναστρέψιμη και γι’ αυτό το λόγο ζητεί πρωτοβουλίες ειδικά για τα μικρά καταλύματα: «Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση μεριμνεί ήδη για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό COVID-19 και ότι αναμένεται η έκδοση των κανονιστικών πράξεων ύστερα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α΄55/11.03.2020) που αφορά την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών (ασφαλιστικές εισφορές) και φορολογικών υποχρεώσεων.

Ωστόσο, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την επιβίωση των τουριστικών καταλυμάτων μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

α) αναστολή της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις του κλάδου,
β) προσωρινή παύση καταβολών δημοτικών τελών και φόρων για τις επιχειρήσεις,
γ) εξαίρεση καταβολής ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών και επιχειρηματικών ακινήτων για το 2020,
δ) αναστολή του φόρου διαμονής επανεξετάζοντας παράλληλα την κατάργηση του,
ε) κάλυψη του μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων μέχρι την 31/12/2020, προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας,
στ) λήψη μέτρων για τις επιχειρηματικές επιταγές οι οποίες όπως προαναφέραμε δεν υπάρχει ρευστότητα να καλυφθούν,
ζ) άμεση μετακύλιση των δανειακών υποχρεώσεων των τουριστικών καταλυμάτων στις τράπεζες έως 31/12/2020 χωρίς επιβάρυνση τόκων ή δυνατότητα επιτάχυνσης της ρύθμισης των δανείων των μελών μας με ευνοϊκότερους όρους και διαγραφή όλων των τόκων, ανεξαρτήτως της μορφής δανείων και όχι μόνο των επιχειρησιακών καθότι οι τράπεζες, λόγω του χαμηλού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου μας, δεν τους χορηγούσαν επιχειρησιακά δάνεια για την αναβάθμιση των καταλυμάτων τους αναγκάζοντας τους έτσι να λάβουν άλλων μορφών δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, κ.α.).
η) άμεση χρηματοδότηση με παροχή έκτακτων δανείων στις επιχειρήσεις του κλάδου μας από τις Τράπεζες με εγγύηση 100% του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άτοκης χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης,
θ) απελευθέρωση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών έτσι ώστε οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δεσμευμένα χρηματικά ποσά για την κάλυψη των τρεχόντων εξόδων τους,
ι) προσωρινή παύση όλων των πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις».

Συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό, τα μικρά καταλύματα θεωρούν και αυτά αναγκαίο η κυβέρνηση να προβεί στην ενίσχυση δράσεων τουριστικής προβολής και ανάδειξης της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στις διεθνείς αγορές, καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, όπως ενδεικτικά στη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και στη μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13% έως την 31/12/2020.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας για Eurogroup: «Δεν υφίσταται πλέον ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα»

Eurogroup: Η Ελλάδα ξεπέρασε στόχους - Θα απολαύσει πλήρους ευελιξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

χαχαχα

Καλά δεν παίζονται.... Το μόνο που δεν ζήτησαν είναι από 1 εκατομμύριο ευρώ επιχορήγηση (όχι δάνειο) στον καθένα από αυτούς που έκαναν (μ δάνεια και επιχορηγήσεις) 5-10 ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα απόσβεσαν λόγω υψηλών τιμών σε ένα χρόνο, και από τα 100 ευρώ που εισπράττουν δηλώνουν τα 10....Οταν ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης τους βόλευε, και νοίκιαζαν ένα δωματιάκι 3Χ3 σε ένα νησί 100 ευρώ τη βραδιά ήταν όλα εντάξει(με ξένους υπαλλήλους, οι έλληνες τους έπεφταν ακριβοί....)....Τώρα γιατί απλά δεν καταλαβαίνουν ότι απλά η προσφορά είναι μεγάλη και η ζήτηση μηδενική?? Πρέπει να τους χρηματοδοτήσει ο ιδιωτικός υπάλληλος που με αίμα πληρώνει φόρους???

Γιώργος

Ποιος χέστηκε, οι συντάξεις να μπαίνουν και δημόσιοι να πληρώνονται κάθε 15. Εσείς πληρώστε κανένα φόρο που όλο κλέβετε και σκάστε :-). Ζήτω ο κρατικοσοσιαλισμος :-) :-) :-) :-).

Ali

χαχαχαχαχαχαχα. Έπεσα κάτω από τα γέλια. Λες και εμείς τους είπαμε να επενδύσουν σε τουριστικά καταλύματα. Όλα έχουν το ρίσκο τους.

Dim

Βγαινουν ολες οι συντεχνιες μια μια.. δηλαδη οι υπολοιποι ζουν σε αλλη χωρα και δεν χρειαζονται βοηθεια..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης