Ασφαλιστικό: Αυξήσεις τα επόμενα χρόνια στις συντάξεις δείχνει η αναλογιστική μελέτη

asfalistiko-artyhrou

Διαβάστε όλη την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό - Πρόβλεψη για μέση μηνιαία σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ το 2030 - Τα έξι βασικά συμπεράσματα

Το όριο των 1000 ευρώ θα ξεπεράσει η μέση μηνιαία σύνταξη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης σε 10 χρόνια, το 2030 από 807 ευρώ σήμερα ενώ η μέση περίοδος ασφάλισης θα ανέλθει στα 32.1 έτη από 30.8 σήμερα. Το 2070 η μέση σύνταξη θα αγγίξει τα 3.601 ευρώ με τη μέση περίοδο ασφάλισης να φθάνει τα 37.7 έτη. Παράλληλα η μέση επικουρική σύνταξη από τα 188 ευρώ θα φθάσει τα 228 το 2030 και τα 877 ευρώ το 2070.

Η αυξητική πορεία των συντάξεων αποτυπώνεται στην αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και αποκαλύπτει το protothema.gr. 

Για πρώτη φορά, όπως επισημαίνει ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μια πλήρης αναλογιστική μελέτη για κύριες και επικουρικές συντάξεις που διανύει 50 χρόνια έως το 2070 συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία βασίζεται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι συντάξεις είναι πλήρως εξασφαλισμένες έως το 2070 ενώ την ίδια ώρα η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη. Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση (reform scenario), η δαπάνη για παροχές από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 μειώνεται στο 12.9% το 2030, στο 12.8 το 2055 και εκτιμάται σε 11,9% του ΑΕΠ για το 2070, προσεγγίζοντας το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ΕΔΩ την αναλογιστική μελέτη

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:

1. Μεσομακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι το ανταποδοτικό/αναλογικό τμήμα των παροχών σχεδόν καλύπτεται από τα έσοδα από εισφορές και με τις παρούσες δημογραφικές και μακροοικονομικές παραδοχές το σύστημα ισορροπεί.

2. Η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα, κινείται εντός των ορίων του μέσου όρου της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης.

3. Στο status quo scenario, όπως και στο reform scenario, ο λόγος συνταξιούχων προς εισφέροντες προβλέπεται ότι βαίνει αυξανόμενος και από 0,54 το 2018 καταλήγει στο 0,62 το 2070. Αυτό σημαίνει ότι 10 ασφαλισμένοι εισφέρουν στο σύστημα για να καλυφθούν οι παροχές 6 συνταξιούχων.

4. Η διαφορά της συνταξιοδοτικής δαπάνης της κύριας ασφάλισης μεταξύ της μεταρρύθμισης (reform scenario) και του ισχύοντος συστήματος (status quo scenario) στα τελευταία έτη της προβολής οφείλεται στην αύξηση των ετησίων συντελεστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, καθώς και στην αλλαγή των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

5. Η διαφορά της συνταξιοδοτικής δαπάνης της επικουρικής ασφάλισης μεταξύ της μεταρρύθμισης (reform scenario) και του ισχύοντος συστήματος (status quo scenario) βραχυπρόθεσμα οφείλεται στην κατάργηση της περικοπής των επικουρικών συντάξεων.

6. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια για την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης των μη μισθωτών. Σύμφωνα με τη μελέτη, έγινε η παραδοχή ότι περίπου το 80% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ θα επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία εισφορών. Αν το ποσοστό που επιλέγει η χαμηλή υποχρεωτική κατηγορία αυξηθεί στο 90%, το σύστημα δεν παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση.

Δημογραφικά μεγέθη

- Σύμφωνα με τις προβλέψεις της EUROSTAT ο πληθυσμός της Ελλάδας από 10,729 εκατομμύρια το 2018 μειώνεται σε 8,453 εκατομμύρια το 2070. Επιπλέον, ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αυξάνεται από 34,4 το 2018, σε 63,4 το 2050 και στη συνέχεια μειώνεται σε 58,4 το 2070.

- Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, για τους άνδρες, αναμένεται να αυξηθεί από 79,0 το 2018 σε 86,3 το 2070 και για τις γυναίκες από 84,1 το 2018 σε 90,1 το 2070. Το προσδόκιμο ζωής της ηλικίας 65 ετών των ανδρών αναμένεται να αυξηθεί από 18,7 το έτος βάσης σε 23,7 στο τέλος της περιόδου προβολής, ενώ για τις γυναίκες από 21,5, σε 26,4. Το προσδόκιμο ζωής των 65 ετών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις αναλογιστικές προβολές, καθώς η νομοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται αυτόματα με αυτόν τον παράγοντα.

- Με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές, προβλέπεται ότι η συμμετοχή του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί για τους εργαζόμενους της ηλικιακής ομάδας 20-64 από 73,9% το 2018, σε 80,6% το 2070 (πίνακας 3). Επίσης το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων της ηλικιακής ομάδας 20-64 αναμένεται να αυξηθεί από 59,8 το 2018 σε 74,3 το 2070.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

ajhon

Τι κουραστικό να ακούς διαβαστές κουραστικές ομιλίες.Το φορολογικό έτος 2021 για το 2020 κ.λ.π. θα δείξει τι χάνουμε και τι κερδίζουμε.Για ρήξτε και καμιά ματιά στα εκκαθαριστικά των προηγούμενων χρόνων για ασφαλή συμπεράσματα.Το 5ευρω του Αδωνι που δεν βρεθήκαμε στην ανάγκη να νοσιλευτούμε να πληρώσουμε καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με κάνα 50άρι το μήνα με τις εισφορές περίθαλψης στο 6%.!!!!!!!!!!!

Ρίτα

Ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι. Έπεα πτερόεντα, συντρόφια της ΝΔ.

Άγγελος

Τσακαλώτος: «Οι συνταξιούχοι θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

no name

Αυτά πέστα στον ''Λαζαρος''ππιο κάτω που έχει κάνει έρευνα και ξέρει τι έχουν πληρώσει μια ζωή η συνταξιούχοι ......το μειράκιον ......

Λάζαρος

Δώστε αυξήσεις σε συνταξιούχους των 2000 ευρώ. Το αξίζουν. Άλλωστε έχουν προσφέρει πολλά σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες για πάνω από 15 χρόνια!!! χαχαχα. Ανάπτυξη μόνο με αυξήσεις σε μισθούς και εργαζόμενους. Όλα τα άλλα είναι τα ίδια κόλπα (από τους ίδιους) που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ δεν νοείται. ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει πληρώσει εισφορές για μεγαλύτερη σύνταξη, ακόμη και 40 χρόνια ασφαλισμένος να ήταν. Μυαλό βάλαμε??? Μάλλον όχι....

no name

Ναι ρε φορατζή Βρούτση ποια αύξηση;;;μείωση της προσωπικής διαφοράς καραγκιόζη, με 37 χρόνια δουλειάς......εσείς που θα καταργούσατε τον νόμο Κατρούγκαλο ουστ ρε και τολμάς και μιλάς...................

Για ποτε θα γυρισουμε στο 2009-2014 ουτε που θα το καταλαβετε

Για να ετοιμάζεστε για μισθους - συνταξεις βουλγαριας γιατι το πάρτι μόλις άρχισε με τους ιδιώτες έχοντας ακονίσει καλα και προσεκτικά τις μασέλες απο τοτε που τους βγηκε ο Κουλης ηρθε η ωρα να αρχισουν να τρωνε αβερτα απο αυτα που μαζεψε ο ΣΥΡΙΖΑ απο εσας για σας... αλλα ΝΔ και ελευθερία καφαλαιου δε μου θελατε? ε να τωρα με αρχη στην υγεία και ασφαλιστικο το κεφαλαιο θα σουλατσαρει ελευθερα και δεν θα αφησει κολιμπιθροξυλο στα δημοσια ταμεια

γγ

το 90% ΕΕ θα πληρωνει 60 ευρω περισοτερα τον μηνα εισφορες και ολα τα ΜΜΕ το κρυβετε 5 μηνες.....χαχαχαχα

ΤΡΟΛ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΑΥΞΗΣΗ 20% ΕΙΣΦΟΡΩΝ 1,2 ΕΕ.....ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ

Άγγελος

Αν θυμάμαι καλά το ίδιο ζητούσατε και από τον Πετρόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι είναι πολλοί αυτοί που τον σταματούν στο δρόμο και του ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα να καταβάλλουν παραπάνω εισφορές τονίζοντας πως «αυτή είναι μια πραγματικότητα».

Θριλερ στη χρεοκοπημενη Επιδοματοχώρα!

Τσακισατε εργασια και μισθους, εχετε διαλυσει την αγορα, (ξανα)διαλυετε τους επαγγελματιες, διωξατε χιλιαδες στα ξενα και εξακολουθητε να μιλατε για συνταξεις και δηθεν αυξησεις!!! Με τις ανοησιες σας θα φυγουμε και οι 50-60ρηδες απο τη χρεοκοπημενη επιδοματοχωρα! Καραγκιοζηδες με γραβατα!

Εχουν βγάλει τόσους νόμους

Εχουν βγάλει τόσους νόμους που ούτε οι Δικηγόροι (Εργασιολόγοι) δεν ξέρουν πόσα και πότε παίρνεις σύνταξη. Ειδικά με διαδοχική Ασφάλιση. Έχω ρωτήσει τρείς και κανείς δεν δεσμεύεται ενυπόγραφα με αμοιβή για μην πέσει έξω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης