«Κόκκινα δάνεια»: Συστάσεις Σταϊκούρα στα funds - «Δεν θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του» λένε

staikouras-0

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, για να βρίσκουν λύσεις και ρυθμίσεις οι δανειολήπτες - «Δεν είναι σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του» λένε οι διαχειριστές «κόκκινων δανείων» - Και επιστολή του υπουργού προς τις τράπεζες, ώστε να προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για υπερχρεωμένους δανειολήπτες

«Να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα, για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει», ώστε να ζητά καλύτερες ρυθμίσεις απ' ό,τι του προσέφεραν οι τράπεζες ως τώρα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από την Ένωση Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής.

«Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουμε επιχειρήσεις» έλεγαν μετά τη συνάντηση στελέχη της Ένωσης Διαχειριστών. «Αντίθετα, σκοπός μας είναι τα κόκκινα δάνεια να τα κάνουμε ενήμερα. Οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση» τόνιζαν, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τόνιζαν πως «έχουμε την τεχνογνωσία να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες. Αυτό συζητήσαμε με τον υπουργό, την καλύτερη επικοινωνία, τις βέλτιστες πρακτικές».

Ο κλάδος των Διαχειριστών Δανείων περιλαμβάνει 23 διαχειριστές, εκ τα ων οποίων όμως μόλις έξι-επτά είναι ενεργοί αυτή τη στιγμή. Ο κ. Σταϊκούρας τους ζήτησε να προσφέρουν καλύτερη επαφή με τους δανεολήπτες, ώστε ο πολίτης «να αισθανθεί ότι οι διαχειριστές δανείων είναι κοντά στον πολίτη, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κοντά στον πολίτη. Και έτσι οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι servicers δεν είναι τα "σκιάχτρα". Για να συμβεί αυτό, όμως, και ο πολίτης πρέπει να ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί, όχι μόνο μια επιστολή που έχει πάρει στα χέρια του».

Σταϊκούρας: Και αιχμές κατά των τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια»

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει αιχμές κατά τραπεζών, οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοική ρύθμιση για υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την γενική γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κυρία Χαρ. Απαλαγάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ. οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες. Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης)».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ. διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες)."

Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ο κ. Σταικούρας αναφέρει ότι, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

ΣΧΟΛΙΑ (69)

.............

Ποιο ξεκάθαρο δεν γίνεται!!!! Οι πολιτικοί μας είναι ΛΑΜΟΓΙΑ και τα έχουν κάνει πλακάκια με τις τράπεζες και τα FUNDS για να φάνε ότι μπορούν!!! Δηλαδή οι ΚΎΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ να αποτελέσουν παράδειγμα για εμάς;;;;;;; Μα γιατί ούτε οι τράπεζές μας ούτε οι πολιτικοί μας θέλουν να επιλύσουν κανένα πρόβλημα. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΟΥΤΗΞΟΥΝ ιδρύοντας FUNDS που θα αγοράσουν τα δάνεια ΤΖΑΜΠΑ και ο στόχος είναι να ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ, ΝΑ ΞΕΖΟΥΜΙΣΟΥΝ, ΝΑ ΞΕΖΟΥΜΙΣΟΥΝ!!!!!

Δικηγόρος, ε;...

...ή τρολ 0,40€;

Είπον.....

Περιμένετε να σας καταλάβουν οι ΝΔκράτες οι Συριζαίοι και οι Αριστεροί με 30-140 ακίνητα και πάνω ; Αυτοί, αντί να κλείσουν φυλακή όλους αυτούς τους τραπεζίτες που έδιναν δάνεια και κάρτες μέχρι και σε πεθαμένους, και ρίξανε έξω τις τράπεζες, ψήφισαν άφεση αμαρτιών τους. Ε, όπως έδωσαν άφεση αμαρτιών σ’ αυτούς ας δώσουν και στους δανειολήπτες που ο μισθός τους πήγε στο 40% αυτού που έπαιρναν το 2008. Επέστρεψε η κανονικότητα στα χρέη – τα οποία είναι αμείωτα – αλλά ΟΧΙ στους μισθούς των μισθωτών.

ΦΑΚ

Τις υπογραφές στα δάνεια που σου δίνανε ποιος τις έβαζε πουλί μ' ; Εσύ δεν τις έβαζες; Εκεί είχε και μια ρήτρα που έλεγε πως αν τουφεκίσεις το δάνειο θα σου πάρουν το ενέχυρο. Δεν τα ήξερες αυτά;

Steve

Και τώρα ίδρωσε το αυτί τους. Ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά; Τα ξένα Funds? Εδω δεν σας υπολογίζουν δικηγόροι, εργολάβοι Τράπεζες και λοιποί εγχώριοι θα σας υπολογίσουν οι ξένοι; Κάνε μια ΠΝΠ που να λέει ότι απαγορεύεται να πουλήσεις το σπίτι σε πληστηριασμο κάτω της αντικειμενικης, ότι υποχρεωσαι να κάνεις πρώτα συμφωνία με τον οφειλέτη με κούρεμα μέρος του δανείου από 30% και πάνω. Αντε λεβεντακο μου

Ρίτα

Τι λέτε ρε παιδιά, εδώ φέρατε (πρόσφυγες) από όλον τον τρίτο κόσμο. Τους τάξατε κάρτες καταθέσεων και σπίτια, τώρα γιατί το αλλάζετε? Φαντάζομαι θα είναι επικοινωνιακό τρύκ για τους ψηφοφόρους σας!

Μολών Λαβέ, κουκλίτσα μου !

Σταικούρα δεν κάνεις - εισαι ολίγιστος. Οχι δεν θέλετε , ΔΕΝ μπορείται - δεν θα μείνει κουνάβι για κουνάβι σαν εσένα και τους ομοίους σου.

Mono PASOK

Σαμαρά εξήγησε στον βλακούλη το όνειρο , please !

κα

Αφού το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους που αυτοί δημιούργησαν έχει αγοραστεί από το εξωτερικό (από αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο απειλητικά), τώρα η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη φέρνει και τις εταιρείες τους να πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη. Δεν εξιλεώνεστε με θεατρινίστικες επιστολές. Η ιστορία θα σας καταγράψει σαν τους νεκροθάφτες των "νοικοκυραίων". Μετρημένα τα ψωμιά σας!

εξω ολοι πλεον

οι μαγκες που το παιζουν ιδιοκτητες με τα λεφτα των αλλων, και κοροιδευουν οσους μενουν σε ενοικιο..

Takis

Οι μπουλντόζες του Γεωργιάδη σε αναμονή. Η υποτιθέμενη 13η την καταργήσανε και δίνουν αυξήσεις στις συντάξεις 3€ το μήνα στα εργασιακά δικαιώματα και περί αυξήσεων όνειρα, στο μεταναστευτικό ζήτημα μαντάρα,Η ανακήρυξη ΑΟΖ από Τουρκία Λιβύη, για το Μακεδονικό άλλα λέγανε. Σήμερα υπάρχει κυβέρνηση τών ακραίων νεοφιλεύθερων, ακροδεξιών Γυρολόγων του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ και κάτι καρικατούρες της Αριστεράς, Περιμένετε να δείτε άσπρη μέρα από δαύτους.

Κομπασμοι και κροκοδειλια δακρυα

Πολιτικων απατεώνων υποκριτών! Που χρεοκοπησαν και θα ξαναχρεοκοπήσουν τη χώρα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης