Τι σημαίνει το ιστορικό χαμηλό στο ελληνικό ομόλογο - Επόμενο βήμα το «άλμα» στην ανάπτυξη

xrimatistirio-arthro

Σήμερα αναμένεται η Κομισιόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην περιοχή του 2,5% - Έρχεται πιο κοντά η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων - Διθύραμβοι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη απο Bloomberg, Financial Times και Wall Street Journal

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία προδιαγράφεται η σημερινή. Στις 12.00 το μεσημέρι -ακριβώς ένα εικοσιτετράωρο μετά την κατάρριψη του φράγματος του 1% στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις Χειμερινές Προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν θα βάλουν πιο ψηλά τον πήχη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας και θα κινούνται κοντά στις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 2,2% πέρυσι και θα επιτύχει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και το 2021.

Εάν η Κομισιόν ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της ΤτΕ, θα πρόκειται για σημαντική ανοδική αναθεώρηση -και μάλιστα μέσα σε αντίξοες για την οικονομία της Ευρωζώνης συνθήκες- σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,8% το 2019 και προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% το 2020 και 2% το 2021.

Η επίτευξη ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις των θεσμών αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως, η επί τα βελτίω αναθεώρηση που αναμένεται σήμερα ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση. Μάλιστα, η κυβέρνηση δηλώνει πεπεισμένη ότι θα καταγραφεί μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,8% εάν εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Ιουνίου η αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις.

Το ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα

Το δεύτερο βασικό επιχείρημα είναι η θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές. Στο πεδίο αυτό η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική, καθώς για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου έπεσε κάτω από το φράγμα του 1% και διαμορφώθηκε στο 0,942%, ενώ και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου περιορίστηκε για πρώτη φορά κάτω από το 0,3%, στο 0,295%.

Ο ελληνικός 10ετής τίτλος βρίσκεται πολύ κοντά στον αντίστοιχο ιταλικό, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε χθες στο 0,907%, ενώ το spread (δηλαδή, η διαφορά απόδοσης) έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει πλέον περιοριστεί στις 132 μονάδες βάσης. Μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο οι αποδόσεις του 10ετούς και του 5ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν συρρικνωθεί κατά 74,92% και 88,89% αντιστοίχως.

«Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα νέα χθεσινά ιστορικά χαμηλά επιβεβαιώνουν τη δίψα των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους σε μια περίοδο που οι αγορές στρέφονται από τις μετοχές στα ομόλογα και κυνηγούν θετικές αποδόσεις, λόγω της επικράτησης των αρνητικών επιτοκίων στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο.

«Για πρώτη φορά, η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα μειώνεται κάτω από το 1%. Ένα σημείο αναφοράς που θεωρήθηκε κάποτε αδύνατο έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης που έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους παγκόσμιους επενδυτές» έγραψε στο Twitter και στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Τα επόμενα βήματα στις αγορές

Η καθοδική πορεία των αποδόσεων αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα από την επικείμενη άρση των περιορισμών στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες. Έτσι θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι επόμενες κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις αγορές.

Όπως ανέφερε το ΘΕΜΑ στις 2 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, υλοποιώντας εμπροσθοβαρώς τη φετινή δανειακή στρατηγική, που προβλέπει να αντληθούν συνολικά έως 8 δισ. ευρώ από νέες εκδόσεις ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα θα γίνει με 10ετές ομόλογο, το οποίο, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές παραμείνουν ευνοϊκές, πιθανόν να εκδοθεί μέσα στον Μάρτιο, δηλαδή ένα χρόνο μετά την προηγούμενη έκδοση 10ετούς τίτλου. Τότε η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,90% και κατά την επανέκδοση (reopening) του ομολόγου τον περασμένο Οκτώβριο είχε περιοριστεί στο 1,5%. Στον κατάλογο των υπό εξέταση κινήσεων του Ελληνικού Δημοσίου εντός της φετινής χρονιάς περιλαμβάνονται επίσης 7ετές και 3ετές ομόλογο, ενώ θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο να ξανανοίξει η έκδοση του 15ετούς τίτλου.

«Έκρηξη» θετικών δημοσιευμάτων με εύσημα για την κυβέρνηση

Τα ευχάριστα για τη χώρα μας νέα από τις αγορές πυροδότησαν χθες «έκρηξη» θετικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι οικονομικές εφημερίδες Financial Times και Wall Street Journal και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αφιέρωσαν εκτενές ρεπορτάζ στο νέο ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τα ρεπορτάζ περιλάμβαναν δηλώσεις αναλυτών που τόνιζαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα και αποτελεί την «καινούργια αγαπημένη των επενδυτών», ενώ απένειμαν εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η πορεία θα έχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και μια πρώτη ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο επενδυτικός διευθυντής της BlueBay Asset Management Μαρκ Ντάουντινγκ και πρόσθεσε ότι αναμένει οι ελληνικές αποδόσεις να μειωθούν περαιτέρω φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αρνητικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Για «ουρά» υποψήφιων επενδυτών στο κάποτε ανεπιθύμητο ελληνικό χρέος έκανε λόγο η Wall Street Journal στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Από την πλευρά του, το Bloomberg επισήμανε ότι, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays, οι επενδυτές που διακρατούν το χρέος της χώρας μας είχαν αποδόσεις άνω του 30% τον περασμένο χρόνο. Το πρακτορείο υπογράμμισε επίσης ότι «το ελληνικό comeback έλαβε πρόσθετη ώθηση και δυναμική πέρυσι μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

Τα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων άρχισαν να καθρεφτίζονται και στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, ενώ σειρά θα πάρουν σύντομα οι εισηγμένες εταιρείες. Όπως τόνισε το Bloomberg, χθες η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε πάνω από 4 δισ. ευρώ προσφορών για μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να μειώσει την απόδοση σε 5,5% τελικά. Σε παρόμοια έκδοση του περασμένου Ιουνίου η απόδοση που κατέβαλε η τράπεζα ήταν στο 9,75%.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Λ.Μ

Χαχαχαχα ωραίο άρθρο. Ανάπτυξη φίλε θα δούμε όταν τα νοσοκομεία γίνουν σαν τα ευρωπαϊκά όταν ο κατώτατος ειναι 1κ όταν δεν κυκλοφορούν σαραβαλα στο δρόμο όταν η ανεργία είναι κάτω από 7% . Μέχρι να γίνει δω Αυτό όλα τα άλλα μου ακούγονται προπαγάνδες

κοινος νους

οταν ο τσιπρας μιλουσε για 2,5% αναπτυξη φετος οι ''κυριοι''της ευρωπης και ο ''κυριος''στουρναρας ειχαν αλλη αποψη...αν θυμαμαι καλα ο κουλης μιλουσε για 4% εφετος....ευτυχως η χωρα παει με την ωθηση της προηγουμενης κυβερνησης

Οι έχοντες το υποκριτικό....πλεονέκτημα!!

Αδυνατώ να αξιολογήσω τι ήταν αυτό που ωφέλησε περισσότερο την οικονομία......η άνοδος του Κυριάκου στην εξουσία ή μήπως η αποχώρηση του Κατσαπλιά από αυτήν??? Όπως και να χει οι εξελίξεις είναι πολύ θετικές.....δεδομένου ότι αυτός που δανείζει λεφτά βλέπει πολύ μακρύτερα από τους μαυρόψυχους σχολιαστές παρακάτω! Άλλωστε οι συγκεκριμένοι επιζητούν πάντα το σκοτάδι και τη μιζέρια, πρώτα για να επιβιώσουν οι ίδιοι και μετά η μαύρη προπαγάνδα τους! Ξυδάκι βαλσαμικό....

Κλαίνε Συριζαίοι και χρυσαυγίτες

Στον ηλίθιο έδειχναν το φεγγάρι αυτός όμως κοιτούσε το δάκτυλο.

Δεξιός πατριώτης

12:02Xaxaxaxa εσύ ξέρεις τη μου θύμισες? Κάτι παρόμοιο και χωρίς χαρακτηρισμούς βέβαια. Την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ. Και τότε έλεγε ο πρωθυπουργός οτι η οικονομια πάει καλύτερα οτι έβλεπε ενα φώς στην άκρη του τούνελ, δεν ξέρω η υπόλοιποι εαν το έβλεπαν???? Και να βγενουμε από το τούνελ, δεν ξέρω η υπόλοιποι εαν το έβλεπαν? Και να, το ενα success story μετά το άλλο, και να προεκλογικά στης ευρωεκλογές η χώρα ξανα βρήκε και δανειστικε απο της αγορές. Και ολα ηταν μια χαρα στην χώρα στην οικονομία, στην ανάπτυξη και αλλου. Πιάνει λοιπών το καλοκαίρι του 2014 παει να πέραση την τροπολογία του ΕΝΦΙΑ στα θερινά της βουλής. Και να η δυσκολίες. Αφού για να περάσει την συγκεκριμένα τροπολογία δεν αντικατέστησε, εναν και δυο βουλευτές, αλά οκτώ (8)!!!! (Αραγε γιατί αφου τοσο καλα πήγαιναν τα πράγματα στην χώρα????) Φαντάσου ομως να περίμενε και να την ειχε πάει αυτην την τροπολογία το φθινόπωρο στην ολομέλεια. Ισως να είχαμε εκλογές και πιο νωρίς.

Δημήτριος Υψηλαντοπουλος

Η Τσικνοπέμπτη Gossip Times γραφει: Το μακρύτερο κοντοσουβλι σηκώνεται όρθιο και γίνεται τη φουγαρο φαμπρικας. Ανάπτυξη με τσικνα! +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

Καλοφαγωτη η Αναπτυξη

Ανησυχω λιγακι ομως. Λετε να μας ερθει πολλη αναπτυξη και να μας πεσει βαρια? Και ειναι και το αλλο: τι να φορεσω για να την υποδεχθω? Αχ Κουλη μας, καθυστερησε την λιγο μεχρι να προλαβουμε να φτιαχθουμε!

Riper

Virtual Reality... Χώρα χωρίς κανένα αναπτυξιακό πλάνο για τα επόμενα χρόνια..πανηγυρίζει που θα συνεχίσει να δανείζετε πιο φθηνά...

Άγγελος

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, 60 χρόνια πριν, είχε πει στιγματίζοντας τις επικοινωνιακές προσπάθειες των κυβερνήσεων να εμφανίσουν το μαύρο - άσπρο, μια φράση που έμεινε στην ιστορία : «Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν».

Γιάννης

Για κοίτα λίγο τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και πες μας αν ισχύει.

Μιτσουλας

Το ερωτημα ειναι γιατι κρατανε το πειραματοζωο εν ζωει. Αντεχει απο μονο του? Η ακομη δεν εχουν ολοκληρωσει τα πειραματα και θελουν χρονο?

δυνατό

Το άρθρο εσείς το γράψατε ή ήρθε κατευθείαν έτοιμο από την ΝΔ. Παιδιά χαλαρά την προπαγάνδα, έτσι κι αλλιώς τους τίτλους και τα σχόλια μπαίνουμε να διαβάσουμε να γελάσουμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης