15ετές ομόλογο: Τα 19 δισ. ευρώ άγγιξαν οι προσφορές - Σταϊκούρας: Η Ελλάδα χτίζει επενδυτικό προφίλ

15ετές ομόλογο: Τα 19 δισ. ευρώ άγγιξαν οι προσφορές - Σταϊκούρας: Η Ελλάδα χτίζει επενδυτικό προφίλ

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών με τη ζήτηση να ξεπερνά κάθε προσδοκία - Η Αθήνα αντλεί ποσό έως 2,5 δισ. ευρώ - Το 80% της έκδοσης σε μακροπρόθεσμους επενδυτές - Οι συνολικές προσφορές έγιναν από 378 διαφορετικούς επενδυτές - «Επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα» σχολίασε ο ΥΠΟΙΚ

xrimatistirio-anodos-diethni-omologa
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 15ετές ομόλογο με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 19 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα στο 1,875%. Tο ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης το 2035, και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία.

Η ικανοποίηση της κυβέρνησης έγκειται στην υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την «εξαιρετική» όπως σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ποιότητα της έκδοσης.

Πιο συγκεκριμένα οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για τη σημερινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου

-Η ελληνική οικονομία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, για πρώτη φορά μετά από την πολυετή κρίση. 15ετές Ομόλογο = 15ετής Εμπιστοσύνη!

-Η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του 2009, βελτιώνοντας το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

-Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ, όταν προσφέρθηκαν περίπου 19 δισ. ευρώ. Γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για Ελληνικούς τίτλους, κυρίως μάλιστα από θεσμικούς, μακροπρόθεσμους, επενδυτές του εξωτερικού.

Κλείσιμο
-Έτσι η Ελλάδα διατηρεί ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών, διασφαλίζοντας τον ομαλό δανεισμό της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.

-Μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέραν του 2032 που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

Από την οδό Νίκης επισημαίνεται μάλιστα ότι η σημερινή έκδοση θα λειτουργήσει ευεργετικά για και για τον μείζονα κυβερνητικό στόχο που δεν είναι άλλος από την προσέλκυση κεφαλαίων και νέων επενδύσεων.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να υπογραμμίσει στη δήλωσή του ότι η ελληνική οικονομία χτίζει επενδυτικό προφίλ.

Στα θετικά στοιχεία είναι και το γεγονός ότι το ομόλογο λήγει το 2035, χρονιά κατά την οποία θα έχει κριθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αποτελεί σαφή ένδειξη για τη βιώσιμότητα του ελληνικού χρέους ανέφεραν οι ίδιες πηγές

Οι δηλώσεις Σταϊκούρα

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας υποδέχτηκε με ικανοποίηση την έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που «συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας». Στη δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.

Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.

Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της».

Έσπασε κάθε ρεκόρ η έκδοση

Τη μεγάλη επιτυχία της σημερινής έκδοσης 15ετούς ομολόγου, μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,911% και κουπόνι 1,875%, επισφραγίζουν τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Το 80% της έκδοσης κατέληξε σε μακροπρόθεσμους επενδυτές (asset managers, κεντρικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία), ενώ τα κερδοσκοπικά hedge funds πήραν μόνο το 5%. Οι συνολικές προσφορές από 378 διαφορετικούς επενδυτές ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ για τα ομόλογα που εξέδωσε η χώρα μας μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Πιο αναλυτικά, οι asset managers απέκτησαν το 68% της έκδοσης, οι τράπεζες το 14%, τα ασφαλιστικά ταμεία το 7%, οι κεντρικές τράπεζες το 5%, τα hedge funds άλλο ένα 5% και οι λοιποί επενδυτές 1%.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τα πρωτεία, καταλαμβάνοντας το 32% της έκδοσης, ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 16% και έπονται η Γαλλία με 14%, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία με συνολικό ποσοστό 10%, η Ιταλία με 7%, οι σκανδιναβικές χώρες με 6%, οι ΗΠΑ με 4%, η υπόλοιπη Ευρώπη με 4%, άλλα κράτη εκτός Ευρώπης με 4% και η Ιβηρική με 3%

Η τιμή του νέου κρατικού τίτλου διαμορφώθηκε στο 99,534%. Το spread σε σχέση με το Mid Swap διαμορφώθηκε στις 165 μονάδες βάσης. Η ημερομηνία ωρίμανσής του είναι η 4η Φεβρουαρίου 2035, ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε γύρω στις 10.30 το πρωί, με το Mid Swap στο 0,22%, + 175 μονάδες βάσης και το initial guidance στο 1,97%. Το ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακό, καθώς ως το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί προσφορές που υπερέβαιναν τα 17 δισ. ευρώ την ώρα που το Δημόσιο αναζητούσε περίπου δύο.

Η πρώτη εικόνα που μετέφεραν οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου προκαλούσε μεγάλη ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν κατά περισσότερες από 7 φορές το ζητούμενο ποσό, η απόδοση ήταν χαμηλότερη κι από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών (real money investors), στο χαρτοφυλάκιο των οποίων αναμένεται να καταλήξει περίπου το 50% της έκδοσης, ήταν εντυπωσιακά μεγάλο.

Έτσι, υπερκαλύφθηκαν τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιδίωκε να πετύχει ο ΟΔΔΗΧ στη σημερινή έκδοση-ορόσημο.

Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο, γιατί στο τέλος της λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τότε, σύμφωνα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Η επιτυχής έκδοση ομολόγου που θα λήγει το 2035 αποτελεί επομένως, ισχυρό σήμα της επενδυτικής κοινότητας υπέρ της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος με 15ετία ήταν τον Νοέμβριο του 2009 όταν το Δημόσιο άντλησε 7 δισ. ευρώ λίγο πριν η χώρα καταλήξει στα Μνημόνια και την αποκλειστική χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Το κουπόνι ήταν τότε στο 5,30% και με τιμή 99,122% η απόδοση είχε κλειδώσει στο 5,39%.

Ο νέος κρατικός τίτλος εκδόθηκε με ούριο άνεμο στις αγορές και υπό ιδιαιτέρως ευνοϊκές για τη χώρα μας περιστάσεις, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, με φόντο την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και τις εκθέσεις των Morgan Stanley και Citigroup, που περιμένουν κι άλλες αναβαθμίσεις φέτος, εμφανίζεται πολύ έντονο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 1,141%, μειωμένη κατά 4,48% σε σχέση με την Παρασκευή, και η απόδοση του 5ετούς έκανε βουτιά στο 0,339%, μειωμένη κατά 25,77%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης