15ετές ομόλογο: Στα 18,8 δισ. οι προσφορές - Στο 1,87% αναμένεται να κλείσει το επιτόκιο

15ετές ομόλογο: Στα 18,8 δισ. οι προσφορές - Στο 1,87% αναμένεται να κλείσει το επιτόκιο

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση - Το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα αντλήσει περί τα 2,5 δισ.

omologo
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο. Οι προσφορές των επενδυτών έφτασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, συμπιέζοντας το επιτόκιο στην περιοχή του 1,87%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε γύρω στις 10.30 το πρωί, με το Mid Swap στο 0,22%, + 175 μονάδες βάσης και το initial guidance στο 1,97%. 

Η πρώτη εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν κατά περισσότερες από 7 φορές το ζητούμενο ποσό, η απόδοση ήταν χαμηλότερη κι από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών (real money investors), στο χαρτοφυλάκιο των οποίων αναμένεται να καταλήξει περίπου το 50% της έκδοσης, ήταν εντυπωσιακά μεγάλο. Έτσι, υπερκαλύφθηκαν τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιδίωκε να πετύχει ο ΟΔΔΗΧ στη σημερινή έκδοση-ορόσημο.

Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο, γιατί στο τέλος της λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τότε, σύμφωνα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης