Ανοίγει η αυλαία για το 15ετές ομόλογο-ορόσημο

Ανοίγει η αυλαία για το 15ετές ομόλογο-ορόσημο

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών - Το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να αντλήσει περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ με απόδοση στα όρια του 2%, αποδεικνύοντας ότι στα μάτια των επενδυτών το χρέος είναι βιώσιμο και μετά το 2032 και ότι η χώρα έχει ήδη επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα

exchange_ar
Θέμα ωρών είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση-σταθμό του 15ετούς ομολόγου, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη φετινή έξοδό του στις αγορές και θα σπάσει το φράγμα του 2032. Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο, γιατί στο τέλος της λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τότε, σύμφωνα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η επιτυχής έκδοση ομολόγου που θα λήγει το 2035 θα αποτελέσει, επομένως, ισχυρό σήμα της επενδυτικής κοινότητας υπέρ της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Ο νέος κρατικός τίτλος αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκδοθεί σήμερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες στις αγορές και υπό ιδιαιτέρως ευνοϊκές για τη χώρα μας περιστάσεις, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, με φόντο την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και τις εκθέσεις των Morgan Stanley και Citigroup, που περιμένουν κι άλλες αναβαθμίσεις  φέτος, εμφανίζεται πολύ έντονο.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων αναμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα αντλήσει εύκολα 2-2,5 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές εκτιμάται ότι θα είναι πενταπλάσιες, ενώ η απόδοση μπορεί να κινηθεί οριακά χαμηλότερα από το 2%. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν τα νέα ιστορικά χαμηλά που κατεγράφησαν χθες στο 10ετές και το 5ετές ομόλογο της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 1,141%, μειωμένη κατά 4,48% σε σχέση με την Παρασκευή, και η απόδοση του 5ετούς έκανε βουτιά στο 0,339%, μειωμένη κατά 25,77%. Εξάλλου, το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικό 15ετές ομόλογο είχε εκδηλωθεί από πέρυσι και ο ΟΔΔΗΧ το κρατούσε ζεστό, ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες για την έκδοση.


Πέρα από μια ισχυρή ζήτηση που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την οποία ουσιαστικά ήδη κατατάσσουν σε επενδυτική βαθμίδα, και μια απόδοση που θα επαναβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας μας, βασικό ζητούμενο είναι και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών (real money investors) στην έκδοση. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε πέρυσι να εκτοξεύσει το μερίδιο των θεσμικών επενδυτών στις νέες εκδόσεις ομολόγων στο 72,3%, από 45,6% το 2018 και ενώ ακόμα και την περίοδο 2005-2010, προτού η Ελλάδα αποκοπεί από τις αγορές και οδηγηθεί στα Μνημόνια, το ποσοστό αυτό κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσε το 53%. Αντιστρόφως, η συμμετοχή των κερδοσκοπικών hedge funds, που πέρυσι περιορίστηκε στο 11% (έναντι 31,5% το 2018, αλλά μόλις 4% προ κρίσης) στόχος είναι να μειώνεται διαρκώς, προς όφελος του μεριδίου των real money investors και των τραπεζών (πέρυσι απέκτησαν το 16,7% των νέων εκδόσεων, έναντι 22,9% το 2018 και 43% προ κρίσης, όταν όμως δεν ίσχυαν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες).


Οι διαδικασίες για τον 15ετή κρατικό τίτλο ξεκίνησαν επισήμως χθες με την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan. Οι τέσσερις τελευταίες συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των αναδόχων του περυσινού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι τρεις τελευταίες είχαν συμμετάσχει και στην έκδοση του περυσινού 5ετούς κρατικού τίτλου.


Κλείσιμο
Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος θα είναι επωφελής όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για τις τράπεζες, ενόψει των δικών τους εκδόσεων ομολόγων και των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων του «Ηρακλή», καθώς επίσης και για τις εισηγμένες εταιρίες που σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγων, όπως ανέλυσε χθες το newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης