Συντάξεις: Ποιοι είναι οι πλέον κερδισμένοι των νέων συντελεστών αναπλήρωσης

syntakseis-arthro

Το νέο σύστημα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε όσους αποχωρούν με περισσότερα από 30 και έως 40 έτη ασφάλισης ενώ στη συνέχεια τα ποσοστά αναπλήρωσης «κόβουν ταχύτητα» - Δείτε παραδείγματα και πίνακες

Ολοι οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν από 30 έως 45 έτη ασφαλιστικού βίου βγαίνουν κερδισμένοι από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο πλαίσιο των αξιολογήσεων ανά χαρτοφυλάκιο για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2020, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τεθεί το νομοσχέδιο σε ηλεκτρονική διαβούλευση (ακόμα και μέσα στην ημέρα) και στη συνέχεια να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Οι πλέον ευνοημένοι όμως από τους νέους συντελεστές συγκριτικά με το σύστημα Κατρούγκαλου είναι όσοι αγγίζουν τα 40 έτη ασφάλισης.

Το νέο σύστημα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε όσους αποχωρούν με περισσότερα από 30 και έως 40 έτη ασφάλισης ενώ στη συνέχεια τα ποσοστά αναπλήρωσης «κόβουν ταχύτητα» καθώς πέφτουν από τις 2,55 ποσοστιαίες μονάδες κατ' έτος στο 0,50 ποσοστιαίες μονάδες κατ' έτος. Αντίθετα το προηγούμενο σύστημα διατηρούσε τον υψηλότερο κατ' έτος συντελεστή (2 ποσοστιαίες μονάδες) για όλα τα χρόνια μετά τα 40. Δηλαδή στα 45 έτη το σύστημα Κατρούγκαλου απέδιδε υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη. Ωστόσο αυτή η «κάμψη» αφορά μικρή ομάδα ασφαλισμένων ( γιατροί, δικηγόροι) καθώς λίγοι Έλληνες διανύουν ασφαλιστικό βίο 45 ετών.

Στην πράξη, οι αλλαγές που θα αποτυπωθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ δίνουν ένα ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν τουλάχιστον με 35ετία. Έτσι όσοι έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 35ετία θα έχουν αναπλήρωση 37,31% έναντι 33,81% με το σημερινό σύστημα.

Όπως προβλέπεται στους πίνακες που κατάρτισε η ανεξάρτητη αναλογιστική αρχή η αύξηση θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 33 έτη ασφάλισης και μπορεί να φτάσει και τα 252 ευρώ για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ.

sintelestes-1


Ειδικότερα ορίζονται νέοι συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Στα 30 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37% όπως ισχύει και σήμερα. Το πρώτο σκαλοπάτι διαμορφώνεται στα 30 χρόνια και μία ημέρα καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Το δεύτερο στα 33 έτη καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με το νόμο Κατρούγκαλου θα φτάσει τα 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%. Τέλος στα 40 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης θα υπερβαίνει κατά τι το 50% από 42.80% σήμερα. Μετά τα 40 έτη, θα προσαυξάνεται κατά 0,5% κάθε έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι κύριες συντάξεις με 40 χρόνια ασφάλισης οδηγούνται σε αυξήσεις 10% για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και σε 15% για υψηλότερες αποδοχές (Επισυνάπτονται πίνακες με τους νέους συντελεστές).

sintelestes-2


Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι αυξήσεις αυτές μετράνε από 1η Οκτωβρίου για τους ήδη συνταξιούχους. Οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές μαζί με τα αναδρομικά 5 μηνών αναμένεται να καταβληθούν εφάπαξ κοντά στο Πάσχα με τις συντάξεις του Απριλίου η το Μαΐου. Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 400 εκατ. ετησίως.

Ενδεικτικά συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα με συντάξιμες αποδοχές 1500 ευρώ που έχει διανύσει ασφαλιστικό βίο 40 ετών λαμβάνει με το ισχύον σύστημα κύρια σύνταξη 1026 ευρώ. Με την αύξηση των συντελεστών θα λάβει 1134 ευρώ. Κερδίζει 108 ευρώ το μήνα ενώ δικαιούται αναδρομικά 540 ευρώ.

Συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ λαμβάνει σύνταξη 1224 ευρώ. Με την αύξηση των συντελεστών θα λάβει 1384 ευρώ. Κερδίζει 160 ευρώ το μήνα ενώ δικαιούται αναδρομικά ύψους 800 ευρώ.

Οι ωφελημένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ' αυτούς που θα δουν ζεστό χρήμα στην τσέπη και σ΄αυτούς που θα δουν μόνο λογιστική τροποποίηση στο εκκαθαριστικό τους καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα μειωθεί αντίστοιχα με την αύξηση της ανταποδοτικής παροχής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη μετά το 2023 και αφού μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.

Δείτε πίνακες και παραδείγματα ΕΔΩ

Ζεστό χρήμα στην τσέπη θα δουν:

1.Συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τις 13 Μαίου 2016 (έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο.

2.Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχουν λάβει αύξηση από 1/1/2019. Εφόσον έχουν συμπληρώσει πάνω από 33 χρόνια ασφάλισης με τους νέους συντελεστές θα βγουν και πάλι κερδισμένοι.

Παραδείγματα:

-Ασφαλισμένος 33 έτη με 1.000 ευρώ μισθό μεικτά σήμερα λαμβάνει κύρια σύνταξη 690 ευρώ και θα λάβει 707 ευρώ, αύξηση 17 ευρώ.

-Ασφαλισμένος 36 έτη με 1.000 ευρώ μισθό μεικτά σήμερα λαμβάνει κύρια σύνταξη 738 ευρώ και θα λάβει 782 ευρώ, αύξηση 44 ευρώ.

-Ασφαλισμένος 39 έτη με 1.500 ευρώ μισθό μεικτά σήμερα λαμβάνει κύρια σύνταξη 996 ευρώ και θα λάβει 1.096 ευρώ, αύξηση 100 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (39)

@Δεν τα λές καλά, 20/01/2020, 10:47

Οι άνθρωποι συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου το 2017. Νόμος 4387/2016. Άρθρο 28, παρ. 3. 3. "Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντός του έτους 2016 ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη ο μέσος μηνιαίος μισθός- εισόδημα κατά τις ειδικότερες λοιπές προβλέψεις του παρόντος άρθρου που προκύπτει από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης. Εφεξής ετησίως η περίοδος αυτή αναφοράς αυξάνεται κατά ένα έτος". Παρ. 4, Καταργούνται εφεξής και δεν εφαρμόζονται επί των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οι εξής διατάξεις: άρθρο 29 παρ. 3 Ν. 2084/1992 (Α΄ 165), άρθρο 64 Ν. 2676/1999 (Α΄ 1), άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 2084/1992 (Α΄ 165), άρθρο 5 παρ. 11 Α.Ν. 1846/1951 (Α΄ 179), άρθρο 23 εδάφιο πέμπτο, κτλ, κτλ. Γι' αυτό και η απαίτηση υποβολής των Ε1 από του 2002 μέχρι του έτους συνταξιοδότησης. Κατάλαβες τώρα κύριε ευρυμαθή;;;

Πάλι συντάξεις;

Η Λέσβος έχει ήδη γίνει Ίμβρος. Η υπόλοιπη χώρα ακολουθεί πορεία Μικρασίας το 1000 με 1400 μ.Χ., όπως την περιγράφει ο ιστορικός Βρυώνης, δηλαδή κατάρρευση των συνόρων, εγκατάλειψη από το κράτος, ορδές Σελτζούκων, εξισλαμισμοί ελληνιζόντων πληθυσμών (όπως σήμερα βλέπουμε ισλαμολαγνεία αλλά και κανονικούς εξισλαμισμούς των αριστερών), με αποτέλεσμα μια επί χιλιετίες ελληνική υποήπειρος να γίνει για πάντα τουρκική-ισλαμική. Το ίδιο γίνεται τώρα στην Ελλάδα. Συνεχίστε να μιλάτε για ...συντάξεις ενός κράτους που δεν έχει καν σύνορα

44 χρόνια ασφαλισμένος

"Το νέο σύστημα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε όσους αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης" μας πληροφορεί το άρθρο. Δηλαδή εξακολουθεί να θεωρεί σωστές τις απονομές συντάξεων με ...0, 15 και 25 χρόνια "εργασίας" !!! Υγιέστατοι άνθρωποι, έχοντας "δουλέψει" από ...καθόλου (άγαμες θυγατέρες πχ) μέχρι 25 χρόνια, θα περάσουν 40, 50 ίσως και 60 χρόνια σαν συνταξιούχοι !!! Προσθέστε και όλους τους επιδοματούχους τεμπελαράδες και θα καταλάβετε γιατί θα ξαναγίνουμε Τούρκικη αποικία.

ΓΠ

σαφεστατα και θα επρεπε καποιος καποια με 2-3-4-5 χρονια ενσημα να παιρνει και τα αναλογα χρηματα σαν συνταξη οπως γινεται στο εξωτερικο και οχι να χανει της εισφορες που εχει δωσει

Ειδικά στο ελλάντα η ηλιθιότητα δεν έχει όρια.

Αντί να δώσει αυξημένα κίνητρα αποχώρησης στα 30 χρόνια, ωστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία στους νέους, δίνει κίνητρα για 40 χρόνια εργασίας!! Κανένας στον ιδιωτικό τομέα δεν θέλει να κρατήσει εργαζόμενο άνω των πενήντα, να τον κάνει τι;

Μυαλό δεν έβαλες ακόμα

Οι θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν από πεθαμένες νεοσοβιετικές θεωρίες, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι το μοίρασμα των διαρκώς λιγότερων θέσεων εργασίας και το συνεπακόλουθο "μοίρασμα της οικονομικής μιζέριας". Η αύξηση των προσφερόμενων ευκαιριών εργασίας, όπως και των μισθών, έρχεται με την οικονομική ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον που ευνοεί τις επενδύσεις. Ανάπτυξη = νέες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ θέσεις εργασίας. Όσο για τους εργαζόμενους άνω των 60 όπως εγώ, πόσο μάλλον άνω των 50, θα σου έλεγα να επισκεφτείς έναν χώρο εργασίας και να διαπιστώσεις πως δουλεύουν, αφού από ότι φαίνεται μόνο σαν επισκέπτης υπάρχει περίπτωση να βρεθείς εκεί. Σε όλα τα κράτη, ακόμα και τα πλουσιότερα, ανεβαίνουν τα όρια συνταξιοδότησης και στην χρεοκοπημένη Ελλάδα θα τα (ξανα)κατεβάσουμε!

Γιώργος 45

Εχω μια απορία. Έχω δεί κυριολεκτικά χιλιάδες σχόλια εναντιον των συνταξιούχων και με κύρια άποψη ότι η σύνταξη τους πρέπει να είναι το πολύ 300-400 ευρώ. Διερωτώμαι, όταν θα έρθει η στιγμη της συνταξιοδότησης των σχολιαστών αυτών και υπάρχει πάλι οικονομική κρίση θα έχουν την ίδια άποψη;;;; ( To ερώτημα μου τελείως ρητορικό, η απάντηση τελειως προφανής, το συμπέρασμα: είμαστε λαός για γέλια και για κλάματα).

Να σου απαντήσω εγώ

Με διώξατε στο εξωτερικό με σοβιετική φορολογία 85% του εισοδήματος, για να μην απολυθούν οι κηφήνες συνάδελφοί σου από τον Οργανισμό Αποξήρανσης Κωπαΐδας. Προσωπικά ΔΕΝ περιμένω κρατική σύνταξη από κανένα κράτος, αν και στο ελλαδικό έδωσα εισφορές 15 ετών. Αποταμιεύω ΜΟΝΟΣ μου.

Έχετε μείνει όλοι στο 1980

Κρατικές συντάξεις και υποχρεωτικές εισφορές είχαν πολιτική νομιμοποίηση επί εθνοκράτους, άρα καταργήθηκαν μαζί με τα σύνορα. Αν υποθέσουμε ότι οφείλω αλληλεγγύη σε αγνώστους, σίγουρα πάντως δεν οφείλω αλληλεγγύη σε αλλοεθνείς.

kostas

Γνωρίζετε αν θα υπάρξει η δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων στις αρχικές δηλώσεις για το επίδομα θέρμανσης; Ενώ έλαβα κανονικά το επίδομα, έκανα λάθος στα στοιχεία του διαχειριστή!

ΣυνδικαΛΗΣΤΗΣ

Το Κηφηναριο το βιολί του,την ώρα που χάνεται η πατρίδα !!!!

Φορτηγατζης

Πραγματικά συριζαίοι με γραβάτα !!! Δυνάστες του ιδιωτικού τομέα και υπέρ της σαπίλας του βρωμοδημοσιου !!!

Δάσκαλος

Έτσι που το θέτεις, είναι σαν να υπονοείς ότι οι συριζαίοι είναι μιάσματα ,σιχαματα !!

Μικρομεσαίος

Πολύ σαπίλα στο βρωμοδημοσιο . Πρέπει να ξεσηκωθεί ο ιδιωτικός τομέας εναντίον των κρατικών κορακιων !!!

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔO : "Συντάξεις : το νομοσχέδιο για τα αναδρομικά"

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ (μονόστηλο) : "Οι Τούρκοι κατέλαβαν το Καστελόριζο."

Αρης

Τρίτη σελίδα οι Τούρκοι πήραν τη Θράκη.Κι ο χαμουτζης απλά πίνει φραπέ.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης