Ελληνικά ομόλογα: 20 μεγάλες τράπεζες βασικοί διαπραγματευτές το 2020

Ελληνικά ομόλογα: 20 μεγάλες τράπεζες βασικοί διαπραγματευτές το 2020

Ποιες είναι οι τράπεζες και οι οίκοι που θα διαχειριστούν την επαφή με τις αγορές για τις νέες εκδόσεις κρατικών τίτλων της χώρας μας, με βάση τη χρηματοδοτική στρατηγική του ΟΔΔΗΧ

bonds1
Δεκαέξι μεγάλες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των βασικών διαπραγματευτών για τις εκδόσεις κρατικών τίτλων της Ελλάδας κατά το έτος 2020.



Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με αριθμό πρωτοκόλλου 526/13.12.2019, ανανεώθηκε η ιδιότητα του Βασικού Διαπραγματευτή στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το έτος 2020 για τα ακόλουθα 20 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα (με αλφαβητική σειρά):



1. ALPHA BANK SA

2. BANCA IMI SPA

3. BARCLAYS BANK PLC

Κλείσιμο
4. BNP PARIBAS SA

5. BofA SECURITIES SA

6. CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD

7. COMMERZBANK AG

8. CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD

9. DEUTSCHE BANK AG

10. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

11. EUROBANK ERGASIAS SA.

12. GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL BANK

13. HSBC FRANCE, Υποκατάστημα Αθήνας

14. JP MORGAN SECURITIES PLC

15. MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC

16. NATWEST MARKETS PLC

17. NOMURA INTERNATIONAL PLC

18. SOCIETE GENERALE

19. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

20. UBS EUROPE SE.



Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη χρηματοδοτική στρατηγική που παρουσίασε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την παραμονή των Χριστουγέννων, το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να επικεντρωθεί τη νέα χρονιά «στη συνεχιζόμενη παρουσία στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη μείωση του στοκ του χρέους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», τα οποία ανέρχονται στα 32 δισ. ευρώ περίπου.



Το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2020 περιλαμβάνει δύο σενάρια:

- Στο 1ο προβλέπεται να αντληθούν συνολικά 4 δισ. ευρώ από τις αγορές, να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ τα έντοκα γραμμάτια μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, να αυξηθεί το «μαξιλάρι» διαθεσίμων κατά 0,52 δισ. ευρώ και να μειωθεί το χρέος κατά 3,3 δισ. ευρώ.

- Στο 2ο σενάριο το ύψος των νέων εκδόσεων ομολόγων διπλασιάζεται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους διευρύνονται στα 7,4 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, πρόωρη εξόφληση ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΔΔΗΧ τονίζει ότι «το τελικό ύψος των πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές το 2020». Παράλληλα, το σενάριο αυτό προβλέπει αύξηση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων κατά 1,52 δισ. ευρώ και μείωση του χρέους κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης