Ο Τσακαλώτος καλεί σε «μονομαχία» τον Σταϊκούρα για την «τρύπα» των 396 εκατ. ευρώ

Ο Τσακαλώτος καλεί σε «μονομαχία» τον Σταϊκούρα για την «τρύπα» των 396 εκατ. ευρώ

Στριμωγμένη από το κοινωνικό μέρισμα και τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2020, η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί ότι κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση το εν λόγω δημοσιονομικό κενό και ζητάει τώρα να εξεταστούν τα σχετικά στοιχεία από αντιπροσωπεία της και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών – Για αυταπάτες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας

tsakalotos
Πάνω από δύο μήνες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τον περασμένο Ιούλιο δημοσιονομικό κενό και το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος για το εσωτερικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του «τρύπα» 396 εκατ. ευρώ για το 2019, ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να αμφισβητήσει τα στοιχεία αυτά, απευθύνοντας χθες επιστολή προς τον διάδοχό του στην οδό Νίκης, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, δήλωση η οποία επαναλαμβάνεται κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. «Επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί είναι κατά τη γνώμη μας ανυπόστατοι, παρέδωσα επιστολή στον κ. Σταϊκούρα, ζητώντας να γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην Υπουργό Εργασίας και Τομεάρχη Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και την πρώην Υφυπουργό Οικονομικών και αναπληρώτρια Τομεάρχη Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχες επιστολές θα αποσταλούν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους Βουλής και στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ώστε να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αντίδραση του τέως υπουργού Οικονομικών με αντανακλαστικά που θυμίζουν την προσφιλή του «φυματική σαρανταποδαρούσα» και η χρονική στιγμή που παρενέβη δείχνουν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, την έντονη αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας διανομής του φετινού κοινωνικού μερίσματος και για την αυριανή ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή, ο οποίος περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και άλλα θετικά μέτρα συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει από τις 10 Οκτωβρίου για δημοσιονομικό κενό που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο, όμως, υπερκαλύφθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόσθετες ελαφρύνσεις και για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Τότε ο κ. Τσακαλώτος είχε αρκεστεί σε ένα ειρωνικό σχόλιο, λέγοντας πως από τα λόγια του κ. Μητσοτάκη μάθαμε ότι «με μαγικό ραβδί μπορείς να μετατρέψεις προς το τέλος της χρονιάς ένα δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση ούτε από την πλευρά των εσόδων ούτε από την πλευρά των δαπανών». Ο τέως υπουργός έκλεισε έτσι επιδεικτικά τα μάτια στις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων (που είχαν θετική επίδραση στις εισπράξεις και στην κουλτούρα πληρωμών), στη αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ μετά τη μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22%, στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ και στην προσγείωση των οροφών δαπανών των υπουργείων σε ρεαλιστικά επίπεδα. «Είχαμε 869 εκατ ευρώ από τον Ιούνιο λόγω αύξησης εσόδων ΦΠΑ και 410 εκατ. ευρώ μείωση οροφών δαπανών που δεν θα δαπανούνταν. Είχαμε και καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή.

Στις 26 Οκτωβρίου το ΘΕΜΑ αποκάλυψε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε στις 7 Ιουλίου δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, με βάση εσωτερικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το έγγραφο παραδόθηκε λίγες ημέρες μετά τις εκλογές στον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και έδειχνε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε «τρύπα» 396 εκατ. ευρώ για το 2019. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, θα ήταν 3,29%, δηλαδή κάτω από 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για τον οποίο δεσμεύτηκε η χώρα. Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση για το 2020, με τη δημοσιονομική «βόμβα» να φθάνει τα 1,080 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να προδιαγράφεται έως και 20% χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, μόλις στο 2,96% του ΑΕΠ. Τους επόμενους μήνες οι «τρύπες» αυτές έκλεισαν, όπως πιστοποίησαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά και με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2020, προχωρώντας σε μειώσεις φόρων αλλά και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Κλείσιμο
Τόσο για το δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος όσο και εν συνεχεία για τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με το δημοσιονομικό κενό που παρέλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε, ενώ αντέδρασε μόλις τώρα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο βουλευτές του να ισχυριστούν στη Βουλή ότι η κυβέρνηση καταργεί μειώσεις φόρων που είχαν ψηφιστεί επί των ημερών τους.

«Μας κατηγορείτε ότι ακυρώνουμε τις μειώσεις φόρων της προηγούμενης κυβέρνησης. Φέρτε μας ένα νόμο μείωσης. Όλα ήταν λόγια του αέρα και προεκλογικές υποσχέσεις. Το ίδιο κάνετε και με τον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα μειώνατε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στις 7.5.2019 “σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό που θα καταθέσουμε 5,5 δισ. ευρώ για μείωση πλεονασμάτων”. Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει έως σήμερα», τόνισε χθες στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε: «Δεύτερη αυταπάτη: μας κατηγορείτε για αισιόδοξες προβλέψεις. Εμείς εκτιμούμε ότι θα φθάσουμε στο 2,8%. Εσείς συμφωνείτε με την εκτίμηση των θεσμών στο 2,3%. Σε κάθε περίπτωση αποδέχεστε ότι θα είμαστε καλύτερα το 2020 από ότι ήμασταν το 2019. Μας λέτε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι ταξικός. Όμως απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Άκουσα την κριτική ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και στα ανώτερα στρώματα. Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική που δίνουμε έμφαση στα χαμηλότερα στρώματα. Εσείς ασκούσατε ταξική πολιτική. Η μείωση φόρου στα φυσικά πρόσωπα είναι ταξικό μέτρο; Η μείωση στις επιχειρήσεις όλων έχει ταξικό πρόσημο; Λέτε ότι μας αφήσατε δημοσιονομικό χώρο που δεν αξιοποιήσαμε. Μα ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι δεν άφησε δημοσιονομικό χώρο. Μας αφήσατε κενό και το καλύψαμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης