LIVE

Κορωνοϊός

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Διαβάστε όλη την απόφαση - Όλες οι αλλαγές

eforia

Κοινωνικό μέρισμα 2019: 700 ευρώ χωρίς ηλικιακά, εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τα ΑμΕΑ - Στα 7 αντί για 10 έτη το ελάχιστο όριο κατοικίας στην Ελλάδα

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα 2019 και το protothema.gr την παρουσιάζουν πρώτα. 

Δείτε το ΦΕΚ  ΕΔΩ

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής έκρυβε η Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα, την οποία υπέγραψε εχθές το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μεγάλοι κερδισμένοι βγαίνουν περισσότεροι από 30.000 άτομα με αναπηρία τα οποία -με πάνδημη απαίτηση- θα λάβουν τελικώς σε λίγες ημέρες τα 700 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας και όχι μόνον τα παιδιά έως 24 ετών, είτε ζουν με τους γονείς τους είτε μόνοι τους, ή και αν ακόμα είναι οι ίδιοι γονείς.

Βασική προϋπόθεση είναι να λαμβάνουν τακτικό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Από την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του newmoney.gr ότι «ημερομηνία – κλειδί» είναι να επιδοτούνταν από τον ΟΠΕΚΑ κατά τις 30 Νοεμβρίου 2019. Αποκλείονται δηλαδή μόνον ΑμΕΑ που δεν λαμβάνουν το επίδομα ή εφόσον για διάφορους λόγους τους διεκόπη πριν τον μήνα Νοέμβριο.

Αξιοσημείωτο είναι και το εξής: παρόλο που προστέθησαν νέοι δικαιούχοι που χωρίς τις αλλαγές αυτές θα αποκλείονταν (λόγω ηλικίας άνω των 24 ετών), το συνολικό ποσό που διανέμεται αλλά και το ποσόν του επιδόματος που λαμβάνει κάθε δικαιούχος παραμένουν σταθερά. Η απόφαση Σταϊκούρα μιλά για 700 ευρώ και 175 εκατομμύρια συνολικά, που εκτιμάται όμως ότι μπορεί και να ξεπεραστούν ελαφρώς. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν στο ΥΠΟΙΚ, γιατί και ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων παραμένει σχεδόν ο ίδιος, παρότι μάλιστα οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής ήταν τελικώς θετικότερες και πιο διασταλτικές, ακόμα και από τις αρχικές εξαγγελίες!

Κερδισμένοι… χωρίς χαμένους!

Πώς έγινε αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, τον χώρο για να περιληφθούν ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι φαίνεται ότι δημιούργησε η τελική διασταύρωση που "έτρεξε" το περασμένο Σαββατοκύριακο, με όλους τους «κόφτες» που είχαν αρχικώς εξαγγελθεί.

Η τελική άσκηση έδειξε πως ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων εκ των 253.000 που αρχικά υπολογίζονταν, τελικώς αποκλείονταν για διάφορους λόγους και αιτίες. Κατά κύριο λόγο, αποκλείονταν αυτομάτως χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι λόγω καταθέσεων: σχεδόν το 40% από τους περίπου 160.000 δικαιούχους όπως υπολογιζόταν αρχικά, εμφανίστηκαν να διατηρούν ως νοικοκυριό ένα ύψος καταθέσεων που ξεπερνά τις 20.000 ευρώ ή -όπως για πολλούς συνέβη- θα κόβονταν και λόγω της απαίτησης τουλάχιστον ο ένας γονιός να είναι φορολογικός κάτοικος τουλάχιστον για τα τελευταία 10 έτη.

Από την άλλη πάλι, χιλιάδες δικαιούχοι ΑμΕΑ άνω των 24 ετών, οι οποίοι με βάση την αρχική εξαγγελία θα αποκλείονταν, στην πραγματικότητα θα ελάμβαναν το επίδομα με άλλη ιδιότητα, όπως του πολύτεκνοι γονιού ή του μακροχρόνια άνεργου. Με βάση και τις επικαλύψεις αυτές, το πραγματικό πλήθος και κόστος των δικαιούχων, παραμένει ουσιαστικά το ίδιο.

Τι (άλλο) αλλάζει και για ποιους

Με βάση τα παραπάνω, όπως θα προβλέπει και η υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ την Παρασκευή, το Κοινωνικό Μέρισμα θα δοθεί σε:

Νοικοκυριά (ακόμα και ατομικά) όπου τουλάχιστον ένα μέλος τους λαμβάνει επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Τίθεται όμως και οριο καταθέσεων 20.000 ευρώ, όπως και για τους άλλους δικαιούχους του μερίσματος. Και θα ελέγχεται με βάση τους τόκους που έχουν δηλωθεί στο φετινό Ε1 για τα εισοδήματα του 2018.

Πολύτεκνες οικογένειες (4 παιδιά και άνω) αν το οικογενειακό εισόδημα αλλά και οι τραπεζικές καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν το ποσόν των 20.000 ευρώ.

Νοικοκυριά με τουλάχιστον 1 ή και τους 2 γονείς άνεργους –βραχυχρόνια ή μακροχρόνια- εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και οι καταθέσεις τις 20.000 ευρώ.

Οι άλλες σημαντικές αλλαγές που επήλθαν , την τελευταία στιγμή, δεν αφορούσαν τα εισοδηματικά ή περισσότερα κριτήρια, αλλά άλλους "κόφτες" που είχαν τεθεί. Έτσι, μειώθηκαν από 10 σε 7 τα χρόνια που υποχρεούται ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στη χώρα μας. Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς ή δικαιούχους πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για τουλάχιστον μια 7ετία, αντί 5ετίας που έως τώρα εξεταζόταν σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο ακραίο σενάριο για 10ετία δηλώσεων, όπως επιχειρήθηκε να ισχύσει, φέτος, φαίνεται πως θα έχαναν το επίδομα πολλές χιλιάδες αδύναμων οικογενειακών τάξεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΑΜΕΑ

εμεις δηλαδη που εχουμε ποσοστο αναπηριας 70% και δουλευουμε με 1000 ζορια γιατι το επιδομα δν φτανει να μεγαλωσει τρια ανηλικα δεν το δικαιουμαστε?παυουμε να ειμαστε ΑΜΕΑ?ΡΕΖΙΛΙΔΕΣ

Filitsa

Δηλαδη όποιος δεν είναι γονιός δεν το παίρνεις και ας είσαι άνεργος χρόνια

Ελευθερία. Παπαδάκη

Εγώ δηλαδή που είμαι μονογονεϊκή 5 χρόνια άνεργη και δεν έχω δηλώσει 7 ετών έχω Πέντε μετά μου λείπουνε τρεις και ξανά έχω πιο παλιά πάλι γιατί να μην το πάρω το μέρισμα δεν καταλαβαίνω αυτό δεν είναι αδικία

Γυφτοι

είναι αυτοί που ζητάνε μέρισμα ενώ έχουν λογαριασμό με 20.000 ευρώ καταθέσεις.

Γιώργος Βλαβιανός

Εδώ καί (50) χρόνια τούς ψηφιζανε ! Καί λέω για όλες τις άχρηστες κυβερνήσεις πού πέρασαν από την πατρίδα Ελλάδα! συγνώμη καλά νά παθεται ! νά τούς ξαναψηφησεται ηλίθιοι τών ηλίθιων!

@20.36@

EΣΥ ''ΚΡΕΜΕΣΑΙ ' 'ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ? ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ! ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΛAΨΕΙΣ ΣΤΟ ''ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ '' ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΛΟΜΑΘΕ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ !

Ντροπή σας...

Οι μακροχρόνια άνεργοι που δε θα κάνουν γιορτές κ που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν νοίκι ηλεκτρικό.... κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ όπως έχετε καταλάβει εσείς κ οι όμοιοι σας έχετε χάσει ήδη τις εκλογές όποτε κ αν γίνουν....ΜΠΡΑΒΟ σας...κατά Τά αλλα δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ...ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ..

Τα αδαή δίποδα αγνοούν ενώ οι αρκετοί γνώστες των καταστάσεων εθελοτυφλουν.!!

Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την βρωμιά και την δυσωδία που εξέρχετω .... Απλά αυτοικανοποιουνται μεταφορικά και κυριολεκτικά με τα λίγα ψίχουλα που τους πετούν και το ξεροκόματο εφόσον τους αντιμετωπίζουν ωσάν σκυλιά και ζώα.

Βαρβαρα Μαρινελη

Δλδ ΤΑ ΑΜΕΑ με 80% που παίρνουν αναπηρική από άλλο φορέα δεν δικαιούνται; πόσο θα μας ταπεινωσουν πόσο θα μας μηδενιστούν ξεφτίλες ρεζιληδες εγω που είμαι αμεα αο το ΙΚΑ με 500 ευρώ και τα 250 δίνω ενοίκιο είμαι πολυτελείας; να τα φάνε σε πόνους και σε φάρμακα όπως εγώ και να ρθουν να τους δίνω Τα λεφτά μου να δω πως θα ζήσουν δώστε μας τα αναδρομικά μας που μας τα κόψατε

Rpg1

Εδώ πήρε φωτιά η ανατολική μεσόγειος και ο Έλληνας ασχολείται με το μέρισμα..τα διαθέσιμα κονδύλια θα έπρεπε να κατευθυνθούν στην άμυνα. Και όχι στη μισθοδοσία των στρατιωτικών για να μην παρεξηγηθώ..

Νικος

Για τους γονεις με μελος αμεα ισχυουν οι τοκοι καταθεσεων;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης