Χρησμός από Τρισέ και “βόμβα” από Standard & Poor’s

Χρησμός από Τρισέ και “βόμβα” από Standard & Poor’s

Εν μέσω διεργασιών για τον μηχανισμό “ελεγχόμενης πτώχευσης”, ο κεντρικός τραπεζίτης θολώνει τα νερά για πιθανή διακοπή της ρευστότητας, ενώ η Κομισιόν φέρεται να εγκρίνει παράταση για το σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών

Χρησμός από Τρισέ και “βόμβα” από Standard & Poor’s
Νέα παρέμβαση - χρησμός του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για το φλέγον θέμα της ενίσχυσης του υφιστάμενου «ταμείου διάσωσης» της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, μόλις δύο ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε συγκεκριμένα «απόλυτη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας αλλά και στο ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο προσώρας αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι προσπάθειές τους «δεν είναι αρκετές».

Η έκκληση του κυρίου Τρισέ για αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων και εμμέσως για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές «διαρροές» σε ρεπορτάζ μεγάλων ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι «δεν μπορεί να επωμίζεται πλέον μόνον εκείνη μόνο το «βάρος» της στήριξης των χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών».

Βέβαια το δεδομένο είναι πως η έκκληση αυτή του κυρίου Τρισέ – και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η πρόθεσή του να ανακοινώσει την Πέμπτη στους πολιτικούς αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών ότι σταδιακά η ΕΚΤ αίροντας σταδιακά τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας σε κυβερνήσεις και τράπεζες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που θα τηρήσει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της ΕΚΤ φέρεται να έχει επεξεργασθεί σχέδιο «απόσυρσης» το οποίο ο μεσιέ Τρισέ θα γνωστοποιήσει και επισήμως στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης πριν από την Σύνοδο Κορυφής. Με τη διαφορά πως Γάλλοι και Γερμανοί έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση επέκτασης των κεφαλαίων του Ταμείου Διάσωσης που σήμερα ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ. Και για να αντικρούσουν τις προτάσεις Τρισέ έχουν άσο στο μανίκι τους! Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ σκοπεύει να ζητήσει από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διπλασιαμό των κεφαλαίων της ...
Κλείσιμο

Σε ένα άλλο μέτωπο, και σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, η Κομισιόν εμφανίζεται να έδωσε το “πράσινο φως” για την επέκταση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, για ακόμη έξι μήνες.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το πρόγραμμα κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης των τραπεζών συνάδει με τις οδηγίες της Ε.Ε. που προσωρινά έχουν χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τις κρατικές βοήθειες, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα ελληνικά μέτρα είναι μία σωστή αντίδραση στη σοβαρή διατάραξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε η Κομισιόν.

Όλα αυτά όταν, με βάση δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο, έχουν οριστικοποιηθεί οι ρυθμίσεις που θα χαρακτηρίζουν τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και οι οποίες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην μετατροπή του καταστατικού του EFSF του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, κάτι το οποίο κάνει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ.

Κατά την εφημερίδα Il Sole 24 Ore, συνεχίζονται οι διεργασίες που αφορούν στον Μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και κυρίως στο κομμάτι που αφορά την «ελεγχόμενη πτώχευση» με σημείο τριβής το ποσοστό των ομολογιούχων που θα απαιτείται να συμφωνεί ώστε να μπορεί μια χώρα να προχωρήσει σε μείωση του ποσού αποπληρωμής των ομολόγων της όταν ενταχθεί στον Μηχανισμό.

Αναφέρεται μάλιστα ότι το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα η οποία έχει στείλει στις Βρυξέλλες ανθρώπους για να διαπραγματευτούν τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας…

Βόμβα από S&P

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε αιφνιδιαστικά σε προειδοποίηση για ... μελλοντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου! Στην ανακοίνωσή της η S&P συναρτά την απόφασή της με την αδυναμία του Βελγίου να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση. Και τονίζει πως αν μέσα σε διάστημα 6 μηνών δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του Βελγίου, τότε «η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την πορεία του χρέους της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης