Μάχη με τον χρόνο δίνουν στην ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό μέρισμα

Μάχη με τον χρόνο δίνουν στην ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό μέρισμα

Τρέχουν στην ΗΔΙΚΑ για να είναι έτοιμη η διαδικτυακή πλατφόρμα έως την ερχόμενη Τρίτη

merisma
Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου η διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το φετινό κοινωνικό μέρισμα από τους δικαιούχους. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων έως τις 26 Δεκεμβρίου και ότι τα 175 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των 250.000 δικαιούχων νοικοκυριών από τις 27 έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περιορίζονται οι πιθανότητες να μπορέσει να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα νωρίτερα σε μερίδα δικαιούχων και συγκεκριμένα σε νοικοκυριά με επιδοτούμενο τέκνο ΑμΕΑ ηλικίας έως 24 ετών. Για την κατηγορία αυτή δεν θα ισχύσει ούτε εισοδηματικό κριτήριο ούτε το όριο κινητής περιουσίας (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα) των 20.000 ευρώ. Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, η καταβολή των χρημάτων πριν από τα Χριστούγεννα φαίνεται να «σκοντάφτει» στους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων, οι οποίοι είτε δεν εντοπίστηκαν είτε έχουν αλλάξει, συνεπώς πρέπει να δηλωθούν από τους ενδιαφερόμενους όταν ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα.

Οι λόγοι που έπρεπε να ξανασχεδιαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα 

Όπως ανέφερε χθες το newmoney.gr στη στήλη Bunker, η απαραίτητη τεχνική προεργασία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύ καλό δρόμο, μολονότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr έπρεπε να ξανασχεδιαστεί σχεδόν από μηδενική βάση για τρεις λόγους:

1. Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι διαφορετικές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και περιλαμβάνουν ειδικές ομάδες πληθυσμού, ενώ εξαιρούνται όσοι δεν έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

2. Το μέρισμα των 700 ευρώ θα καταβληθεί ανά νοικοκυριό.

3. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει ως προτεραιότητα η πλατφόρμα να είναι απλούστερη σε σχέση με το παρελθόν.

Οι δικαιούχοι το μόνο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να μπουν στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxisnet, να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους, να συμπληρώνουν τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση και να συναινέσουν στην άντληση των αναγκαίων στοιχείων για όλα τα μέλη του νοικοκυριού από το Taxisnet. Αμέσως μετά θα ενημερώνονται για το εάν δικαιούνται τα 700 ευρώ και, σε καταφατική περίπτωση, θα καλούνται να δηλώσουν έγκυρο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, φέτος δικαιούχοι θα είναι μόνο οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα και ειδικότερα:

1. Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)

2. Οικογένειες όπου τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και πάνω), έχουν τουλάχιστον 1 εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 οικογένειες)

Κλείσιμο
3. Οικογένειες όπου και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω των 12 μηνών), έχουν τουλάχιστον 1 εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 οικογένειες)

4. Οικογένειες με 1 εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών (25.632 οικογένειες).

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος είναι:

- Τουλάχιστον ο ένας γονιός να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα (βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος)

· Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

· Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ (όχι για τους γονείς ΑμΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται ή συμψηφίζεται με άλλες προνοιακές παροχές ή ελαφρύνσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης