Κόκκινα δάνεια: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» - Τι προβλέπει

vouli-0

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος - Πώς θα τιτλοποιούνται τα δάνεια - Πότε θα ενεργοποιείται η εγγύηση του Δημοσίου

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ώθηση της ανάπτυξης.

Με τη μεταβίβασή τους στο SPV του «Ηρακλή», τα κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior). Η εγγύηση του Δημοσίου θα συνοδεύει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης. Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι που θα πληρώνεται ανά τρίμηνο ή ανά έτος και θα βασίζεται στην ονομαστική αξία των τίτλων που θα έχει απομείνει κατά τη διαδικασία διαχείρισης και ανακτήσεων.

Η εγγύηση του Δημοσίου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, μόνο όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine ομόλογα δεν θα μπορούν να αποκτηθούν από το κράτος ή από δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο «Ηρακλής» βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο είναι διαφορετικός καθώς έδωσε λύση στο θέμα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο, όπου υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, οι πιο ασφαλείς τίτλοι (senior) των τιτλοποιήσεων NPLs του "Ηρακλή" θα φέρουν αξιολόγηση «ΒΒ-», δηλ. τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το buffer. Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες και οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (Credit Default Swaps).

Δείτε ΕΔΩ την Αιτιολογική Έκθεση

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Κοράκι

Μας τα πρήξατε με τα κόκκινα δάνεια εδώ και 10 χρόνια !!! Μας έχετε πηδήξει όλους και μας έχετε σε διαρκή ύφεση !!! Δε μπορείτε να τα ξεκαθαρίσετε επιτέλους ;;; Τα χοντρά θαλασσοδάνεια βγάλτε τα σε πλειστηριασμούς να τελειώνει !!! Τα σπίτια όσοι τα πήραν μόνο με δάνεια χωρίς κεφάλαιο και τα χρωστάνε πλήρως , ας πάνε στο νοίκι ή ας ανταλλάξουν με μικρότερο . Όσοι έχουν δόσει κεφάλαιο ,να υπολογισθεί να ληφθεί υπόψιν τι έχει ακόμη πληρωθεί και να υπάρξει κάποια ρύθμιση ή ανταλλαγή με φθηνότερο ακίνητο ! Λύσεις υπάρχουν , ας δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και ας κάνουμε ένα βήμα εμπρός ! Δεν αντέχουμε πάντως άλλη ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών . Όσες δεν αντέχουν ας ενοποιηθούν ή ας εξαγοραστούν !!! Φτάνει πιά — Στον Αγώνα μαζί και στη Μάσα χώρια !!!!!

Γιάννης

Δεν κατάλαβα τίποτα...

Νικος

Αυτος ηταν ο σκοπος.

Προβλέπει

τα κόκκινα δάνεια να πληρώνονται με τα λεφτά των μικροκαταθετών για όσους δεν κατάλαβαν

NY

Ξερολα, μην εκφερεις γνωμη για θεματα που δεν καταλαβαινεις. Ο μικροεπενδυτης δεν ξερει τι χρωμα ειναι το βρακι του, ποσον μαλλων τι ειναι τα Tranches and Credit Default Swaps.

Συμβολικό όνομα

Όπως ο Ηρακλής ο μεγαλύτερος ήρωας της μυθολογίας μας,στο δρόμο του βρέθηκε αντιμέτωπος με τους πάντες και νίκησε, έτσι και τα χρέη όσα εμπόδια κι αν τους βάλουν οι πολιτικάντιδες στο τέλος θα νικήσουν και θα μας τσακίσουν όλους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης