Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Κατοχυρώνεται συνταγματικά - Θα καλύπτει 800.000 πολίτες

eee_ee

Αυξάνεται στο ένα δισ. - Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 ανθρώπους - Στόχος είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου

Διπλασιάζεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα επωφεληθούν από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο κατοχυρώνεται πλέον συνταγματικά. 

Στα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Την ίδια στιγμή, θα καλύπτει 800.000 οικονομικά αδύναμους.

Στόχος είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν υποχρεωθεί να το υιοθετήσει.

«Έπειτα από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά.  Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα.

Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Οι σημερινές παροχές:
- 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
- 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ


«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν ανέλαβε την εξουσία, πάγωσε την εφαρμογή του μέτρου. Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει το μέτρο λόγω πιέσεων της τρόικας καθώς ήταν η εποχή που η κυβέρνηση εφήρμοζε το νέο κύμα της υπερφορολόγησης και της περικοπής του ΕΚΑΣ που έπληττε τη μεσαία τάξη και τους πλέον αδύναμους εισοδηματικά πολίτες με άμεσους και έμμεσους φόρους.  Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς άλλαξε το όνομα του μέτρου, το βάφτισε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και κατόπιν πανηγύριζε για την εφαρμογή του παρουσιάζοντάς το ως δικό του», επισημαίνει το Μαξίμου.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλο το διάστημα που προηγήθηκε των εθνικών εκλογών τόνιζε ότι δεν θα περικοπεί κανένα επίδομα και υπενθύμιζε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ, θα ενισχυθεί. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα για πρώτη φορά καθιερώθηκε το 2014, από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η αύξηση του σχετικού κονδυλίου στο 1 δισ. ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει 800.000 συμπολίτες μας, αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, που είχε παρουσιαστεί τόσο στο 12ο Συνέδριο του κόμματος όσο και από τον κ. Μητσοτάκη στις δημόσιες εμφανίσεις του», επισημαίνεται.

«Η δέσμευση του Πρωθυπουργού υλοποιείται σήμερα με ένα ιστορικό βήμα, την πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η πρόταση αυτή αποτελεί μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση», τονίζεται.

«Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την προσθήκη "Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος"», προστίθεται.

ΣΧΟΛΙΑ (40)

τζιμ

Απο την τσεπη σου θα τα βαλεις Κυριακο και δινεις επιδωματα;Η απο την υπερφορολογηση;Μας ρωτησες αν εμεις θελουμε να μας περνεις τη μπουκια απο τοστομα και να σκορπας κατα βουληση. και μη μου πεις οτι εχεις νωπη την εντολη του Εληνικου λαου,γιατι τοτε θα γελασει το παρδαλο κατσικι.Η εντολη ειναι να νοικοκυρεψεις τη χωρα και ΟΧΙ να την σκορπισεις.

...

Δε σε ρωτάει κανείς γιατί είσαι σκ@τόψυχος. Μόνο οι αλτρουιστικές κοινωνίες πηγαίνουν μπροστά. Η κοινωνία που οραματίζεσαι εσύ, με τον καθένα να κοιτάζει την πάρτη του και με τους αδύναμους να αφήνονται στη μοίρα τους, δεν επιβιώνει. Ευτυχώς ανήκεις στη μειοψηφία, και πλέον δεν έχεις ούτε την κυβέρνηση με το μέρος σου.

Αποστολος Σιεττος

Δουλειες για ολους προεκλογικα. Επιδοματα για 450.000 μετεκλογικα.

Παλαιότερα όταν

Σε αυτή τη χώρα κατοικούσαν μόνο Έλληνες δεν υπήρχαν όλα αυτά τα επιδόματα, τώρα που υπάρχουν ξένοι τρέχουν σα παλαβοί το κράτος να τους ταίσει

Ας μιλήσουμε ειλικρινά...

Πόσοι πραγματικά Έλληνες πολίτες θα πάρουν λεφτά από τη στιγμή που σε κάθε ελληνική οικογένεια που φιλοξενεί τους ανέργους του θα υπάρχει ένας που έχει κάποιο εισόδημα;; Έχω την πεποίθηση ότι είναι λίγες οι ελληνικές οικογένειες που έχουν όλους ανέργους. Όπως επίσης πιστεύω ότι οι περισσότεροι που παίρνουν το ΚΕΑ είναι αλλοδαποί και κάποιοι Έλληνες συνταξιούχοι που είναι εντελώς ανασφάλιστοι και ζουν μόνοι χωρίς να φιλοξενούν κανέναν. Αν θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά τους Έλληνες ας μειώσουν τη φορολογία και να αυξήσουν μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Όλα τα άλλα μέτρα είναι για να ταϊζουμε ξένους.

Β

Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες 65 και άνω παίρνουν σύνταξη 360 ευρώ. Όχι ΚΕΑ

Λυκούργος

Θα έπρεπε να συνδυάζεται με ένα σύστημα ελάχιστης εγγυημένης εργασίας. Για παράδειγμα 1000 ώρες στη καθαριότητα του δήμου. Τότε θα ήταν δίκαιο για όλους αλλά και προστατευτικό για τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας.

Τι λες τώρα

Τι λες τώρα και πως θα δουλεύουμε μαύρα;

Q

Δεν κοιτατε αντι για επιδοματα να ανοιξετε καλυτερα θεσεις εργασιας? Αυτο ηταν και το συνθημα σας προεκλογικα αν δεν κανω λαθος: ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οι αναγκες σε προσωπικο τεραστιες και εσεις κοιτατε πως να επιδοτειτε την τεμπελια! Και φυσικα οπως και με το Κοινωνικο Μερισμα ετσι και με το Ελαχιστο Εγγυημενο Εισοδημα, παλι ελαχιστοι θα τα παρουν επειδη θα τα εχετε μαγειρεψει απο ολες τις μεριες ωστε η πλειοψηφια να μην πληρει τις προυποθεσεις. Για τα λαθρα το χρημα ρεει αφθονο. Εκει δεν εχει προυποθεσεις, πρεπει να τα παιρνουν τα επιδοματα οι κυφηνες (τωρα και διαμερισματα)! Μονο στους Ελληνες ξερετε να τσιγκουνευεστε.

@2% είστε ξυπνησε ο Ελληνας

για να πανε για δουλεια σε εταιριες τουριστικες οι ναυτιλιακες πρέπει να έχουν εξειδίκευση Με αρχαια δε πας για δουλεια Εκτος και αν λες οπως οι φασιστες να τους στείλουμε στα χωραφεια επειδη δεν είχαν λεφτα για φροντιστιρια πληροφορικης και αγγλικον 400 ευρω δουλεια για Ελληνες στα χωραφεια οπως λεει ο αρχηγός σας ουστ

αμεσα

αυστηροποιηση των κριτηριων ομως και επανελεγχος ολων

Ε εντάξει

Αν είναι έτσι... Θα το παίρνουν...πόσους φτωχούς έχει η Αφρική και η Ασία. Άντε αρχίστε να πουλάτε και τα όργανα σας τώρα που είναι Συνταγματικό..όλο τον ισλαμικό κόσμο ποιος θα τον ταΐσει; Έχουν να πέσουν τηλέφωνα ότι μ@μιομαστε.

τακης

ΚΕΑ 200 ευρω το μηνα ,συνταξη αναπηριας 182 ευρω το μηνα !!

Β

200 ευρώ οι τεμπέληδες 360 ευρώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Άσε και τα υπόλοιπα επίδομα ενοικίου, επίδομα τέκνου, κοινωνικό τιμολόγιο. Δε βλέπω το λόγο γιατί κάποιος που παίρνει το βασικό μισθό να δουλεύει.

ΜΚΟ

ΑΨΟΓΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.....ΚΡΑΧΤΗΣ

Μπραβο στην ΝΔ!

Και χίλια μπράβο στον Μητσοτάκη, που επιτέλους θα υπάρξει πρόνοια για όλους τους φτωχούς Ελληνες! Οι αλήτες συριζαίοι μόνο στα κότερα των πλουσίων εφοπλιστων φίλων τους ήξεραν να πηγαίνουν, όπως ο απατεωνας Τσίπρας! Η ΝΔ θα ανέβει σε 4 χρόνια στο 60% στις εκλογες του 2023! Ολη η Ελλαδα ειναι πια ΝΔ! Μπράβο!

Ουτε

Ούτε οι Συριζαιοι δεν τα κάναν αυτά και εσύ χαίρεσαι ρε μομ@λο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης