Εφορία: Τι αλλάζει στις αποδείξεις - Ποιες πρέπει να γίνουν με πλαστικό χρήμα

kartes

Τα ποσά των δαπανών που είναι απαραίτητες για να μην προκύψει επιπλέον φόρος και οι εξαιρέσεις

Κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, αυτοαπασχολούμενος και ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων πρέπει από το 2020 να εξοφλεί με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% του συνολικού ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Για φορολογούμενους που ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, καθώς και για ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών θα ισχύει εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών έως 30% του ετησίου εισοδήματος με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών δεν θα ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετησίου εισοδήματος.


Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%. Π.χ. σε περίπτωση που το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσό δαπανών έτους 2020 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (30% των 10.000 ευρώ).
Αν ο φορολογούμενος που έχει αυτό το εισόδημα πραγματοποιήσει συνολικό ποσό δαπανών 1.000 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% επί της «ακάλυπτης» διαφοράς των 2.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 22%).

 Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).


Διαβάστε περισσότερα και δείτε αναλυτικούς πίνακες ΕΔΩΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Georg

Εβδομηντάχρονος ιδιοκτήτης εταιρείας με ειδόδηματα άνω των 500.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται αποδείξει. Τι καλά !! Πολύ δίκαιο αυτό με την ηλικία. Αν σκεφτείται ότι όλοι οι περισσότεροι λεφτάδες είναι άνω των 70. Στηρίζετε τα νέα ζευγάρια έτσι. Να μπεί ηλικία και εισόδημα σαν παράμετρος.

Λαζαρος

Να γινει 50% του εισοδηματος αφου αφαιρεθουν δανεια, ενοικια κ φοροι υπερ του κρατους...

Ο αλά ΜΗΚΟΥΛΗ

διεστραμμένος ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, που βαφτίστηκε και διακινείται από τα υμέτερα παπαγαλάκια του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου ΣΑΝ ελάφρυνση!!!! ["Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι", αυτό δεν τραγουδούσε ο μέγιστος Ξυλούρης στο "Μεγάλο μας τσίρκο"; Αφιερωμένο εξαιρετικά].

Αν εννόησα καλώς...

Δύναται κάποιο παπαγαλάκι των 0,60€, από την οδό Πειραιώς ή την Ηρώδου Αττικού, να εκλαϊκεύσει το ΠΩΣ θα πληρώνονται τα ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΤΑ;

Parrot

Στην πρώτη παράγραφο αναφέρει ότι ...πρέπει από το 2020 να εξοφλείς με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής... Οπότε μια χαρά μπορείς.

thess80

Προκειμένου τα κοινόχρηστα να ληφθούν υπόψη στις ηλεκτρονικές δαπάνες, θα πρέπει ο διαχειριστής να πληρώνει όλες τις δαπάνες της οικοδομής μέσω τράπεζας και στο τέλος του έτους να φτιάξει έναν πίνακα κατανομής των δαπανών, που πλήρωσε μέσω τράπεζας, ανά διαμέρισμα και να τον μοιράσει στους ενοίκους. Απο κεί και πέρα, το εάν τα κοινόχρηστα πληρώθηκαν απο τους ενοίκους στο διαχειριστή με μετρητά ή μέσω τράπεζας, είναι αδιάφορο.

@

Το χαράτσι επιτηδεύματος, θα το καταργήσει μετά από 7 χρόνια !!! φοροΛΗΣΤΕΙΑ κανονική. !!!!

μπράβο

θα πρέπει όλοι να υποχρεούνται σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και άνεργοι, να κάνουν το 30 % των ετήσιων εισοδημάτων που δηλώνουν, έτσι θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή

@

Αν αποταμιεύσεις, έχεις πρόστιμο, Αν ξοδεψεις, δεν έχεις πρόστιμο. Άρα θα ξοδεψεις για να μην έχεις ζημιές. Ελληνική version του πειράματος του Woergl; Αυξηση της ζήτησης για χτίσιμο του 30% -> αυξηση της προσφοράς -> αυξηση της παραγωγής -> νέες θέσεις εργασίας (μείωση ανεργίας) -> νέοι μισθοί -> αυξηση της ζήτησης ->...

Νώντας

Δηλαδή αν μισθωτός παίρνει μισθό 1200 ευρώ το μήνα αλλά έχει δόση δανείου 900 ευρώ, οπότε φυτοζωεί, θα φορολογηθεί γιατί το εισόδημά του ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά δεν μπορεί να ξοδέψει το 30 τοις εκατό το μισθού του σε τρόφημα ή ρούχα κτλ λόγω υψηλού δανείου, θα φορολογείται?

Ναι

Η απάντηση είναι ναι. Μιλάμε για αθλιότητα, νέα φορολόγηση που την αποκρύπτουν.

Βαγγέλης

Γελοίοι. Εξαιρούνται οι δαπάνες για φόρους και δόσεις. Άρα ποιό 30% απατεώνες? Μάλλον το 80% του διαθέσιμου εισοδήματος. Και σε ψήφισα ρε μπαγάσα

khan

οι δαπάνες για καπότες εκπίπτουν?

13.44 προστασια των μαλακων εγκεφαλων ..

,

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης